”Har en ny uppvisning – hon blåser runt alla”

Michael Carlsson synar V75-loppen på Bjerke – söndag 30 december

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/TR BILD/KANAL75
Ulsrud Tea är en given spik i kväll.

Hon är kallblodsdrottningen som har vunnit 75 lopp i karriären.

Ulsrud Tea är Norges bästa kallblodiga sto just nu.

I V75 på Bjerke lär hon ny uppvisning när hon blåser förbi konkurrenterna.

Winter Burst tuffar vidare och under söndagen avgörs V75 i Norge, närmare bestämt på Bjerke travbana utanför Oslo. Det blir också två norska spikar som vi spikar.

Ulsrud Tea är den norska kallblodsdrottningen som bara vinner och vinner. Det elvaåriga stoet har haft – och har – en fantastisk karriär och vunnit hela 75 lopp. Hon har en ruggig acceleration och en speed som verkligen heter duga. I år har det blivit tolv segrar på 18 starter och hon har bara missat prispallen vid ett tillfälle.

Ulsrud Tea startar ofta med dryga tillägg, men är ändå överlägsen när hon möter ston.  Hon har en toppspeed som de andra stona inte har och bara fortsätter att springa när mjölksyran slår till. Hon har bland annat vunnit Nordiskt Mästerskap tre år i rad.

Senast mötte hon även hingstarna och spöade även dem regelrätt. Ulsrud Tea var även med i Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen och hade där krafter kvar som trea bakom stjärnorna Lome Brage och Polara.

I dagens uppgift i V75-4 möter Ulsrud Tea ”bara” ston igen. Hon har tidigare stått med 80 meters tillägg och ändå vunnit och nu står hon med 40 meters tillägg. Hon kommer att få tåga i tredjespår i ryggar under slutvarvet och när kusken Svein Ove Wassberg lossar kanonen
avgör Ulsrud Tea i ett nafs. En given spik.

Vann hur lätt som helst senast

Omgångens andra spik är lite mer av en chansning. Men Frode Hamre brukar vara pålitlig och jag väljer att spika Donatomite i ett annars öppet lopp. Detta för att kunna täcka upp flera andra avdelningar som ser öppna ut.

Donatomite är en vinnarhäst som har tagit sju segrar i år på 17 starter och i fjol vann han också sju lopp på 17 starter. Han kommer i bra form och vann hur lätt som helst senast den 19 december på Bjerke. Gången innan höll han tappert som trea efter att ha forcerats tufft mot ledningen efter ett halvvarv där han fick lägga en rejäl speed för att komma till täten.

Donatomite besegrade Deep Sea Dream senast och möter honom igen. Då det även är frågetecken på flera av de andra motbuden tar jag ställning och lämnar Frode Hamres snart tvåfaldiga miljonär ensam på V75.

Lär bli ett offensivt upplägg

I V75-inledningen är Bad Nite Call Saul favorit. En segerstaplare hos Trond Anderssen och Kristian Malmin. Han svek helt näst senast i V75 (hade halsinfektion då) men var tillbaka i segertagen och vann enkelt
senast. Hästen är startsnabb och trots spår långt ut bakom vingen lär det bli ett offensivt upplägg och det är inte omöjligt att Bad Nite Call Saul sitter i ledningen tidigt. Men skulle det bli strul öppnar det upp loppet.

Frode Hamres duo, Credicone (höll bra mot äldre hästar efter en tuff avslutning ute i spåren senast) och Humble Hill (övertygat i flera lopp i Sverige tidigare), är givna. Passa även Cocktail Atout där tränaren Robert Bergh säkert är intresserad av att utnyttja att man får köra barfota i Norge då hästen går bäst så.

Det blir fem streck i V75-2 som är ett kallblodslopp. Favorit är Remix som har övertygat vid segrarna och kommer i fin form för Jomar Blekkan. Kaksen N.O. har bara galopperat bort sig i de tre senaste starterna men vi minns hästen när han vann två V75-lopp i Sverige i höstas och hästen är riktigt speedig med rätt resa.

Hamre har en Royce Rolls

I V75-3 har Frode Hamre en het chans med Royce Rolls, trots spår åtta bakom bilen över medeldistans. Hästen gör jämna och gedigna insatser varje gång och satt fast med gott om krafter kvar senast och intrycket var bra.

V75-5 är ett öppet stolopp där det säkert kan hända ett och annat. Här gäller att att ha välgarderat och det är inte fel att strecka samtliga för de som har råd. En riktig smällkaramell kan Mira Hörsta vara, glöm inte henne.

V75-avslutningen är också öppen och jag fick bara råd med fyra streck. Xanthis Amazing levererade en vass spurt när hon vann på Färjestad senast. Lär dock bli över från innerspåret här men räknas om hon hittar ut.

Det kan bli rejäl körning om ledningen då flera startsnabba hästar jagar täten. Frode Hamres Rapide Frecel är en av dem och han kan mycket väl vinna. Passa även Robert Berghs Global Rebel som nu har ett lopp i kroppen efter ett långt uppehåll.

Inte omöjligt att det blir barfotabalans nu och hästen kan ha gått framåt rejält med genomköraren i sig.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 7–3–9–1–4 (5–8)

V75-2: 7–10–6–9–3 (11–2)

V75-3: 8–6–2–4 (10–5)

V75-4: 14 Ulsrud Tea (10–2)

V75-5: 1–9–4–8–12–6–11–5 (2–7)

V75-6: 9 Donatomite (1–10)

V75-7: 4–5–1 (3–11)

2 400 rader/1 200 kronor

V75 från Bjerke sänds i TV12 klockan 15.30.

V75 på Bjerke har spelstopp klockan 16.20. Från 15.00 följer du Trav365:s liverapportering med det hetaste uppsnacket, livechatt och bästa V75-tipsen här.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips

Trav

Hästar