Hoas: ”Då hade jag inte överlevt”

Fick ansiktet krossat av hästsparken – berättar om långa vägen tillbaka • Framtiden • Möjliga V86-skrällen

Han fick ansiktet krossat av en hästspark och blev blind på vänster öga.

Två och ett halvt år senare jagar Jan-Åke Hoas, 52, seger på V86 på Solvalla.

– Hade det varit en centimeter till hade jag inte överlevt, säger han.

Under lunchtävlingarna på Visbytravet 18 augusti 2015 var olyckan framme. Hästen Noble Power sparkade bakut och träffade den då 52-årige Jan-Åke Hoas mitt i ansiktet.

Han fick föras med ambulans till Visby lasarett, men eftersom skadorna var så allvarliga fick han färdas vidare till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Där väntade några kritiska dygn för Jan-Åke Hoas, nedsövd liggandes i respirator.

– Läkarna har opererat skelettet i ansiktet så det sitter på plats igen. Käkarna var ju krossade, näsan och kindbenen med, har han tidigare berättat för Trav365.

”Synnerven gick av”

I februari 2016 var han tillbaka igen och tränade hästar och 15 april samma år var han tillbaka som kusk för första gången efter skräckskadan.

Två och ett halvt år har gått sedan olyckan, och den gör sig påmind dagligen för Jan-Åke.

– Jag blev blind på vänsterögat. Jag har ögat kvar, men synnerven gick av vid smällen. Jag ser en struktur, ett ljus, men inte mer. Jag blev nästan av med alla tänder, de som kvar var intryckta och de andra gick av från roten. Tänderna är jag inte klar med än, jag blir det förhoppningsvis i februari, säger han till Trav365.

Som om inte det vore nog, när han var tillbaka hemma vid gården 2016 fick han problem med en ven till hjärtat som läkarna tvingades åtgärda, som i dag är helt återställt.

– Man har mer respekt för djuren i dag helt enkelt. Men det var en himla otur att jag träffades mitt i ansiktet. Man har ju blivit träffad förut, men då i bröstkorgen. Läkarna sa att det var så pass illa, att hade det varit en centimeter till hade jag inte överlevt. Jag fick även en liten blödning i hjärnan.

”Har tagit lång tid”

Men du tvekade aldrig att komma tillbaka till att träna- och köra hästar?

– Det var antingen eller. Antingen så lägger man ner totalt, eller så fortsätter man. Men det är klart att det tagit lång tid att kunna koppla av bakom hästarna.

Hur är ”avkopplande” är det i dag?

– Det är mycket bättre nu, en jäkla skillnad. Men det kan hända så mycket, och speciellt med de treåriga hästarna som inte riktigt är att lita på innan de kommit in i matchen. Det bara small i vagnen efter att jag kört intervall med Digital Wave till exempel. Henne kör jag med säkerhetsvagnen hela tiden numer.

Hur är det rent muskulärt i kroppen nu?

– Det är också bättre. Nu börjar man kunna träna på. Jag låg i respirator och orkade ingenting i början. Jag när kom hem orkade jag inte gå upp för en trappa.

– Men olyckan är ingenting jag tänker på. Jag försöker hela tiden se framåt. Det som har hänt har hänt och försöker att se positivt på det hela.

Skänker till Barncancerfonden

Innan olyckan hade Jan-Åke Hoas mellan 12 till 14 hästar i träning. Nu är antalet sju. Han hoppas kunna utöka listan med hästar att träna.

– Ja, det är klart att jag ska utöka. Man får försöka sortera ut så man har lite bättre kvalité.

En av de egentränade hästarna är Dino Dollar. Under onsdagskvällen besöker hästen – med Jan-Åke Hoas i sulkyn, huvudstadsbanan Solvalla för superjackpottomgången på V86, med 22 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Från i år har dessutom Jan-Åke Hoas bestämt att tio procent av allt som hästen springer in ska tillfalla Barncancerfonden.

– Det var Barncancerfonden eller Hjärt- och Lungfonden. Det blev Barncancerfonden. Han har redan sprungit in 15 000 kronor i år.

Aldrig förlorat från ledningen

I dagsläget får inte Dino Dollar spelarnas förtroende i V86–2, men ska man tro Hoas, så kan det vara ett riktigt skrällbud.

– Han tjänar fina pengar hela tiden och bland de tre nästan hela tiden, och det får man vara nöjd med.

Hoas menar också på att Dino Dollar är en vinterhäst mer än en sommarhäst och har taktiken klar för sig.

– Jag kör iväg en bit från start och försöker komma till spets.

Och ledningen släpper du inte då?

– Ha ha, han har aldrig torskat från ledningen. Alla lopp han vunnit, då har han gått i ledningen.

V86 körs på Bergsåker och Solvalla under onsdagen med spelstopp klockan 20.30.

Efter skräckskadan – tillbaka i sulkyn”Jag blev livrädd när det small till”– Han beräknas bli helt återställd”Han var vaken en stund i natt””Han har haft änglavakt...”Sparkades i huvudet av häst
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN