”Lätt att bli fartblind bakom henne...”

Supertalangen tog hem storloppet: ”Jäkligt skönt”

Uppdaterad 2022-08-15 | Publicerad 2022-08-08

Lannem Stella och Mats Djuse vann Kriteriestoet i överlägsen stil.

Vilken dag för Mats E Djuse och Jan-Olov Persson.

Duon tog en kriteriedubbel på Dannero. 

Ultrablåblodiga Lannem Stella stod i sin egen klass.

Segern i Kriteriestoet togs i helt överlägsen stil. 

Strax senare gjorde stallkamraten Brolin rent hus i Svenskt Kallblodskriterium.

Som sin mamma upp i dagen. Superlativen räcker inte till för att beskriva kallblodssportens nya fixstjärna.
2013 segrade Lannem Silje i Svenskt Kallblodskriterium och utvecklades därefter till ett fenomen. Under söndagen var det dags för dottern Lannem Stella att göra repris på Dannero. Den treåriga supertalangen efter Tekno Odin, var jättefavorit inför Kriterietstoet och gjorde sannerligen ingen besviken. Mats E Djuse hade en angenäm åktur bakom det sköntravande kallblodet som direkt drog till ledningen och med varvet från mål började lämna motståndet att göra upp om andrapriset.
Lannem Stella såg närmast ut att vara ute på en joggingtur när hon som vinnare passerade mållinjen på 1.28,0 över 2140 meter med autostart. Det här var hennes sjätte seger på lika antal starter.  
– Det kunde ju bara misslyckas egentligen…Men det känns jäkligt skönt att hon var sig själv och att det fungerade så som det gjort tidigare. Det driver väldigt bra och det är lätt att bli fartblind bakom henne, sa Mats E Djuse efter sin första seger i Kriterietstoet. För tränaren Jan-Olov Persson handlade det för övrigt om den sjätte.

Brolin från start till mål i Kriteriet

Några timmar senare blev succén total för Mats E Djuse och Jan-Olov Persson.
Brolin blev nämligen svaret i Svenskt Kallblodskriterium. Djuse var resolut från start och körde till ledningen vilket föranledde storfavoriten, den dittills obesegrade Bore Mikkel, att få trava som första häst utvändigt. Men ingen skulle komma ledaren nära. När Bore Mikkel föll över i galopp en bit in på upploppet var loppet redan avgjort – Brolin stack undan i läcker stil till seger på 1.26,3 över 2140 meter med autostart.
– Fattar du, Menhammar och Margareta Wallenius-Kleberg vann Kriteriestoet och så fick Mellby Gård vinna kallblodskriteriet! Det är en stor dag för kallblodssporten, jublade Jan-Olov Persson efter sin sjätte seger även i kriteriet.
Förstaprisen i såväl Kriteriestoet som Svenskt Kallblodskriterium var 500 000 kronor.

Diskningsdebacle i Guldtäcket

Svensk Travsports Guldtäcke brukar bjuda på dramatik. Inget undantag i år.
Skrällen Källsjöviking var först över mål, men domarna spenderade många minuter för att studera löpningsfilmen. Slutligen togs beslutet att diska målettan för en trång situation vid utgången av sista kurvan. Segern tillföll nu i stället toppstoet Stjärnblomster som för Mats E Djuse i vanlig ordning avslutade strålande ute i spåren. Ytterligare en stor seger för dynamiska duon Djuse och Persson, alltså.
– Jag tycker inte det var något att tala om, det är sådant som händer i varje lopp och jag var helt säker på att få behålla segern. Det är klart att jag är besviken. När jag vinner det här loppet nästa gång är jag väl hundra år, men vad ska man göra…, sa Mats Gällerstedt som tränade och körde Källsjöviking.
Och den som trodde att Mats Djuse var klar för dagen efter dubbla kriterie-segrar, trodde fel.
Kusken avslutade eftermiddagen med att vinna en fjärde seger på V75. Segervapnet var Hannibal Face som här tog andra segern i andra starten i regi Oscar Berglund. Valacken drog undan med flera längder i ledningen direkt och vann helt överlägsen i mäktig stil.

Toppinsats av Esprit Sisu

Lilla bragdguldet till Esprit Sisu efter segern i Ådalspriset.
Loppet inleddes med formel 1-körning där Pinto Bob svarade upp storfavoriten efter 1.07 de första 500 meterna. Esprit Sisu fick således finna sig i att göra hela loppet utvändigt ledaren, men hade viljan att ändå koppla grepp och hålla undan för Hard Times i slutkampen. En högst välförtjänt första årsseger för valacken från Daniel Wäjerstens framgångsrika stall.
Mer Wäjersten strax senare genom Eagle in Disguise. Femåringen tog en övertygande seger för Jimmy H Andersson efter att själv gjort grovarbetet.
Favoritseger i försöket till Diamantstoet. Infinity Sisu avgjorde lätt trots en tuff resa som första häst i andraspår, tillsammans med sin tränare Oskar J Andersson.
V75 blev favoritbetonad. Sju rätt betalade 447 kronor. Jackpot för både sex och fem rätt.

Daniel U. Olsson, Kanal75

Följ ämnen i artikeln