Casper Hedberg

”Väldigt mycket tyder på att han vinner”

Casper Hedbergs V75-krönika – lopp för lopp • Lördagen den 16 april på Klosterskogen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Odd Herakles spikas på V75.
Odd Herakles spikas på V75.

Härlig sport på en speciell travbana.

Frikoppla hjärnan från hjärtat när ni väljer spikar.

Jag vill egentligen inleda med ett singelstreck, men besinnar mig och inser att det är att ställa väl stora krav på en världsstjärna efter återkomst från skada.


ANNONS: V75 lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


V75-1

Gud, eller slumpen, eller ödet, eller illuminati, eller jurygruppen i masked singer (det råder ju högst delade meningar om vem det är som EGENTLIGEN styr världen) måste ha varit på synnerligen gott humör när de skapade 13 Moni Viking

För han fick nära nog full pott i både styrkestapeln och speedstapeln på sitt rollformulär när han föddes. I dag är han en av världens starkaste hästar. 

Och en av de snabbaste. 

Nu gör han comeback efter gaffelbandsbekymmer och en sådan skada är det verkligen inte givet att man reser sig upp efter.

Moni Viking är ju å andra sidan ingen vanlig häst och tränaren Jan Lyng låter tillfreds med sin häst och tror att han presterar direkt.

Å ena sidan: Vi har en häst i världseliten som nu möter hästar som skulle få svårt att hävda sig i silverdivisionen.

Å andra sidan: Det är comeback efter skada och Moni Viking ska hämta in fyra tillägg på Klosterskogens märkliga 800-metersbana med långa raksträckor och skarpa kurvor.

Visst tror jag att Moni Viking grejar det, men är det någon gång han ska förlora ett lopp som detta är det nu med givna förutsättningar.

V75-2

10 Todin var senast tvåa bakom Grisle Odin G.L. från samma utgångsläge som han har nu och näst senast var han fyra i ett lopp som Odd Herakles vann. Det jag vill få fram är att han nu går ner i klass och då formen också sitter där den ska är han ett givet vinstbud.

Det finns dock formstarka hästar med bättre utgångslägen och är jag väl i garderingstagen är det bättre att slå på stort, så hela åtta streck unnar jag mig.

V75-3

Stall Gundersen med pappa Geir Vegard och sonen Magnus Teien som frontfigurer bland de tvåbenta har många spännande individer i stallet bland de fyrbenta. 

Cicero T.G. dominerade fryraårskullen och skulle ge Geir Vegard Gundersen hans sjunde seger i det norska derbyt (på de nio senaste körda derbyloppen!). 

Så blev inte fallet, men en stallseger blev det. 

1 Kraesj betvingade sin stallkamrat i sista steget och knep derbyvinsten. Nu är han redo för årsdebut och utgångsläget blev perfekt. Kolla bland annat hur han öppnade från spår ett bakom bilen i sitt derbykval. Det ser ut som om han fastnat i vingen i starten och de andra hästarna hamnar direkt en längd bakom honom.

5 I.D.Exceptional bara vinner och vinner och kan bli en tuff nöt för stall Gundersen att knäcka i derbyt senare i år. Men nu möter han äldre hästar och då bör det bli tuffare att förlänga segersviten, särskilt när det ser ut som det kommer att vara upptaget i ledningen. 


ANNONS: V75 lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


V75-4

2 Goodman B.R. årsdebuterade senast och kom sist i mål. Men det kan vi inte skylla hästen för. Han satt fast med mycket spring i benen bakom en trött konkurrent. Nu har han ett bra läge över kort distans och Simen Björbaeck Jessen vill inte sitta fast i någon rygg denna gång. Men det finns flera startsnabba med bra lägen som också fattar att ledningen är nöten. Räkna alltså med en skarp inledning av loppet. 

Vem vinner på det förutom publiken som bjuds på show?

Jo, 6 Elegant C N som spurtade väldigt fint senast och han behöver nog inte någon drömresa för att koppla ett nacksving på detta gäng.

Jag spikar.

V75-5

5 Odd Herakles är ett unikum som hamnar högt upp på listan över de bästa kallbloden i världen. Inte bara av de nu aktiva. Han förtjänar en plats där även när vi utvidgar listan till att också rymma historiska hästar.

Han har inlett året på sedvanligt vis och vunnit de två lopp han ställt upp i och väldigt mycket tyder på att han vinner också nu.

Han har perfekt läge för att kunna utnyttja sin startsnabbhet och även om någon nu skulle kunna svara ut honom (vilket inte är fallet) är en resa i rygg på Odd Herakles så nära Shangri-La man kan komma i det verkliga livet.

Odd Herakles vinner detta lopp minst nio gånger av tio, om han bara är frisk. Så trots den skyhöga V75-procenten är han en spik.

Även om det singelstrecket är lika tråkigt som att rensa avloppet.

V75-6

Klassblandat stolopp över flera volter. Varningslampan lyser röd och eftersom det finns så pass många starka favoriter i omgången som det är svårt att runda tänker jag här spela helt utan finess och helgardera.

Vissa fajter är det liksom inte lönt att ta.

V75-7

8 Nappa Scar gör mig alltid glad. Han glänser näst intill alltid och ingenting tyder på att han som tioåring tänker slå av på takten.

Rikard N Skoglund vekar tänka detsamma om Nappa Scar och åker till Klosterskogen enkom för att köra honom.

Nu visste så klart inte Skoglund vilket spår de skulle lottas till när han tackade ja till uppsittningen, men spåret i sig är inte hinder nog för Nappa Scar.

Jag menar inte att han går ut och vinner hur än loppet blir kört. Men näst intill.

6 Hickothepooh är en annan tioåring som ger mig bra energi.

Årsdebuten är avklarad och jag tror att vi nu kommer att få se en häst med bättre tryck i musklerna.

Ett ganska troligt scenario är dessutom att Hickothepooh får överta ledningen och plötsligt ser det mörkare ut för Nappa Scar.

Främst står slaget mellan dessa två nämnda, men det finns en trojka strax där bakom med positiv formkurva.

Speedad på påskgodis låter jag dem slinka på systemet också.


ANNONS: V75 lördag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Hedbergs tre bästa


13 Moni Viking (V75-1)

Glöm spelet för en stund och njut av en atlet.


6 Elegant C N (V75-4)

Egentligen betydligt roligare än de spikar jag vaskat fram.


8 Nappa Scar (V75-7)

Ut på V75-tur, aldrig sur. Nappa Scar gör mig alltid glad.

Casper Hedbergs V75-system

V75-1: 13–8–3 (7–4)

V75-2: 10–5–2–10–3–9–12–6 (7–4)

V75-3: 1 Kraesj (5–3)

V75-4: 6 Elegant C N (2–5)

V75-5: 5 Odd Herakles (6–9)

V75-6: Alla 15 hästarna (6–12)

V75-7: 8–6–4–1–9–3 (5–2)

2 160 rader/1 080 kronor


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln