Per Nicklasson

”Flög fram sista biten senast – GS75-spikas”

Per Nicklassons GS75-tips lopp för lopp • Söndag 22 maj

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skrällen Boston Trio (inringad) spikas på GS75 från Tingsryd.
Skrällen Boston Trio (inringad) spikas på GS75 från Tingsryd.

GS75 erbjuder möjligheten att spela till endast sjurättspotten för 2,5 gånger utdelningen. Det kan och bör man tänka på.

Men inte den här gången.

I en svår omgång kan det bli bra tröstpengar även på sex och fem rätt.

Småländska Tingsryd, alltjämt Sveriges enda milebana, har potential att vara en av Sveriges roligaste travbanor. Det finns så mycket man kan skruva på för att göra loppen roliga på en milebana jämfört med våra traditionella 1 000-metersbanor som med utvecklingen av hästar och utrustning blivit för små för att ha möjlighet att göra loppen riktigt levande – det är helt enkelt för svårt att ta något från kön på de banorna. Fick jag önska något skulle jag gärna se att det kördes färre sprinterlopp i Tingsryd.

Sex av sju GS75-avdelningar den här ­omgången körs över engelska milen.

Jag kan någonstans förstå att det kittlar att se hur fort hästarna kan springa på en milebana. Men det är just den tidshetsen vi till stor del bör överge inom travsporten, till förmån för att göra loppen till lite mer av ett utmattningsprov.

Framför allt mentalt.

Det roliga med GS75-1 i dag är att se vem som bäst klarar av att just mentalt springa två varv på Tingsryds jätteoval.

GS75-1

En som inte lär tröttna vare sig fysiskt eller mentalt i GS75-1 är 8 Made of Stars. Hans problem den här årstiden är dock att hinna med. Till och med över 3 218 meter. På vintern kan han krossa konkurrenterna. På sommaren är det inte lika lätt att haka av dem. Om någon har slag på Made of Stars 200 meter kvar är det tufft för honom då han alltid håller farten, men har väldigt svårt att växla tempo. 

Jag streckar sex hästar. 

Det kanske kan räcka med tre: förutom Made of Stars är 6 Ornello och 7 Global Workaholic givna på kupongen. 

Men 2 Hat Trick är så klassig häst att jag, även om han kanske är på väg att bli en montéhäst (?) inte vill spricka på honom. 

3 Cayucos gick bra i skymundan senast, klarar distansen och är en jätteskräll, sådana som vi drömmer om. 

10 Cambria kan massor. Han är ett frågetecken inför den här starten då han inte alls fungerat i de senaste starterna. Får han till det går ingen säker. 

5 Milos Ganador då? Som skrällde på bra sätt senast. Jag resonerar som så; att det var förra gången man skulle ha varit med på honom. Vinner han som betydligt mer betrodd nu kan jag leva med det. 

Man kan trots allt inte betala för alla.

GS75-2

Även om ett par, tre favoriter skulle infria förväntningarna blir jag förvånad ifall inte utdelningen springer upp i åtminstone högt femsiffrigt belopp den här söndagen. 

Själv känner jag lite att jag har fått uppfinna spikar. Här heter den uppfinningen
7 Debutante. Loppet är öppet och Debutante har dåligt spår. Men Conrad Lugauer sparar inte på något nu – det blir såväl barfota runt om för första gången som debut med jänkarvagn. Det är inte direkt en signal om defensivt upplägg. 

När Conrad Lugauer är offensiv brukar konkurrenterna kunna vika ner sig. Jag hoppas på tidig spets, och sedan slut.

GS75-3

Jag var förvånad över att 2 Doubleyou Bi inte var snabbare bakom bilen än vad han var i Sverigedebuten näst senast, i starterna i Italien hade han öppnat bra varje gång. Jag tror på snabbstart nu. Har lite svårt att säga om Doubleyou Bi är fågel eller fisk, men gillar hästen som modell. Det är bra massa i honom, och bra driv i steget. 

5 Just Perfect Sisu har inlett starkt.

Jag betalar även för 1 Arcoveggio i Sverigedebuten. Det är lite som för Doubleyou Bi när det gäller segrarna tagna i Italien: Hästen är fin men motståndet har varit skralt.

GS75-4

När jag skriver detta är 1 Nugget Zon inte officiellt struken ännu. Men det ser jag som en ren teknikalitet eftersom det från tränarhåll är sagt att han ska strykas på grund av halsproblem. Då måste man ju utgå från att han också blir struken. Det gör det här loppet öppet. 

Jag tror mest på 9 Cuenca trots att han knappast gynnas av distansen som det är första gången han testar.

2 Lill Zacke och 3 Japiro Queen är de hetaste spetsbuden. Fördel att nå nå dit, man jag är långtifrån övertygad om att det är så enkelt i just det här loppet som att ledaren vinner.

GS75-5

5 D.Day Glide blir ett flitigt anlitat singelstreck, har bra chans. 

Men jag är inte helt säker på att hon tar sig förbi 3 Dig for Ember från start. Då bör det bli match. Med andra hästar som också vill göra sig gällande. 

Bakspårshästarna 10 Staro Peanut och 11 Crown Wise As är båda talangfulla.

GS75-6

Jag har ett par ”nästagångare” som startar den här veckan. Global Creation är en, redan i morgon i Halmstad, 8 Boston Trio en annan. Som han gick till slut senast… Men enligt lagen om alltings jävlighet får nästagångarna alltid dåliga lägen (eller är det bara jag som inbillar mig det?), Global Creation har spår elva i morgon, Boston Trio spår åtta i dag.

Har man hybris kallar man det för oddshöjande, själv är jag märkt av erfarenheten från så många tusentals travlopp att jag intar en mer realistisk hållning. På gott och ont. Det här är en egentligen grunden för ett helt annat samtal – men saker och ting tedde sig mycket enklare när man var 19, å andra sidan gick man på fler rejäla minor då, jag kallar det Lex Nisse Knife. 

Men saker och ting ställdes på ända när Nugget Zon ströks ur GS75-4. 

Jag blev en spik kort och tar därför en så kallad råkaka. Spikar Boston Trio.

GS75-7

Jag kritade ner det ena strecket efter den andra i GS75-avslutningen, väl medveten om att jag i någon av avdelningarna i slut­ändan skulle bli tvungen att pruta. Då blev valet att göra det i just det här loppet, där ursprungliga nio streck fick bli blott tre. 

3 Manstone Two U. har spetsläge i debuten i ny regi, går dessutom barfota direkt. Kan dock förstås behöva loppet. 

10 Peak Princess ska bli spännande att se i jänkarvagn.

Nicklassons tre hetaste

8 Boston Trio (GS75-6)

Flög fram sista biten senast. Tufft läge nu men ändå en chansspik för den modiga?


7 Debutante (GS75-2)

Går barfota med jänkarvagn för första gången. Lösningen på ett öppet lopp? 


3 Manstone Two U. (GS75-6)

Kan behöva loppet. Men spetsläge, barfota i ny regi.

Nicklassons GS75-system

GS75-1: 7, 8, 6, 2, 5, 3 (5, 9)

GS75-2: 7 Debutante (9, 2)

GS75-3: 2, 5, 1 (9, 6)

GS75-4: 9, 4, 3, 2, 5, 7 (10, 11)

GS75-5: 5, 3, 10, 11, 1, 4 (8, 2)

GS75-6: 8 Boston Trio (2, 5)

GS75-7: 3, 8, 10 (4, 5)

1 944 rader/1 944 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!