Efter ST:s krismöte – utredning inleds

Förbundet om misstankarna mot Elitloppsvinnaren: ”All information motiverar en utredning”

Amerikanska travförbundet bekräftar att Elitloppsvinnaren Propulsion har blivit nervsnittad i USA, något som är förbjudet att tävla med i Sverige, rapporterar Travronden.

Efter ett krismöte under tisdagskvällen har Svensk Travsport, ST, inlett en utredning.

– Mer än så kan jag inte kommentera, säger ST:s vd Maria Croon.

I söndags vann nioårige superhästen Propulsion Elitloppet på sitt femte och sista försök.

På tisdagen briserade en bomb i travvärlden kring samme häst.

Norska facktidningen Trav-og Galopp-Nytt kom med uppgifter om att Propulsion, som sprungit in drygt 34 miljoner kronor under sin karriär, blivit nervsnittad i USA – innan han köptes av Stall Zet och togs hem till Daniel Redén.

Nervsnittning är en åtgärd som används för att minska eller ta bort känseln på en viss del av hästen. En nervsnittad häst får inte starta i Sverige då det strider mot det svenska reglementet enligt karens- och förbudslistan.

Redén: Kom som en chock

Sulkysport rapporterade kort därefter att den nyblivne Elitloppsvinnaren så sent som samma dag undersökts av veterinär Nils Ronéus, och att enligt Ronéus, som har specialkompetens i hästens sjukdomar, hade Propulsion 100 procent känsel i båda framhovarna.

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport, reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Daniel Redén till Travronden.

Genomfördes på klinik 2015

Senare under tisdagskvällen bekräftade det amerikanska travförbundet, USTA, för Travronden att hästen blivit nervsnittad i april 2015.

Uppgifterna lades in i förbundets register i augusti 2015.

Det som krävs för att sådana uppgifter ska läggas in är ett intyg av den veterinär som genomfört proceduren.

– Proceduren genomfördes på en veterinärklinik, 27 april 2015, säger personen på USTA, som Travronden varit i kontakt med.

”Vill inte spekulera...”

Enligt USTAS hemsida står det att Propulsion är nervsnittad i båda framhovarna.

Efter att uppgifterna blev officiella under tisdagen kallade Svensk Travsports vd, Maria Croon, till ett telefonmöte.

– Vi har den information som vi har samlat på oss och det motiverat att vi har startat en utredning. Mer än så kan jag inte kommentera, säger hon till Trav365.

– Det är av största vikt för oss att ta reda på om det ligger något bakom det här och vad det i så fall är. Det är ju ett antal år tillbaka så man måste förstå vad som har hänt. Allt det är en del av utredningen så klart.

Det står klart och tydligt på USTA:s hemsida att Propulsion är nervsnittad, hur kan förbundet Svensk Travsport ha missat det?

– Det är en relevant fråga, men utredningen är igång och jag vill inte spekulera i enstaka frågor, säger Maria Croon.

Nioårige Propulsion vann Elitloppet i söndags och har sprungit in drygt 34,3 miljoner kronor. Han har tagit 39 segrar på 79 starter. Propulsion flyttades från USA till Sverige i september 2015 och har sedan dess varit i Daniel Redéns träning.

Trav365 söker Daniel Redén för en kommentar.

Det amerikanska travförbundet USTA bekräftar för Travronden att Propulsion nervsnittades i april 2015.
Det amerikanska travförbundet USTA bekräftar för Travronden att Propulsion nervsnittades i april 2015.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!