Mejla

Michael Carlsson

Det ser upplagt ut – är bästa V75-spiken

Carlssons V75-analys torsdagen den 9 april på Gävle • Lopp för lopp • Systemet

Publicerad:
Uppdaterad:
Royal T.N. med Rikard N Skoglund spikas på V75.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Royal T.N. med Rikard N Skoglund spikas på V75.

Han har varit heroisk som knappt slagen tvåa på V75 två gånger i rad.

Nu ser det upplagt ut för Royal T.N. att sätta pricken över i:et.

Det blir tidig spets och sedan ligger vägen öppen för seger.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets travexperter varje dag under påskens V75-omgångar. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Spring Race drar i gång i afton då den första av fyra raka V75-omgångar ska avverkas i påskhelgen. Kavalkaden kulminerar på söndag med Multijackpotten på Romme som just nu är uppe i 70 miljoner kronor i sjurättspotten.

Men innan dess ska vi avfyra kvällens V75:a i Gävle som bjuder på trevliga lopp.

Den bästa och säkraste spiken hittar vi i den femte avdelningen i Royal T.N. som verkligen har gjort sig förtjänt av en fullträff i V75. Han har varit tapper och stor i nederlaget två gånger i rad som tvåa och senast i V75-finalen då han snöpligt åkte dit på mållinjen mot Takata. Detta från ett svårt utgångsläge och han besegrade flera riktigt bra hästar, bland annat King of Everything.

Jag pratade med tränaren Joakim Elfving under onsdagen som berättade hästen fått ta det lugnt i träningen efter ett par täta starter men känns fortsatt fräsch och fin. Det blir återigen barfota runt om precis som senast och det här loppet ser ut som en lämplig uppgift. Joakim Elfving har börjat det nya året strålande som tränare och har en segerprocent på 25 procent. Han är redan nu nästan i kapp de totala fjolårssiffrorna och det lär inte dröja länge till innan han passerar sitt rekordår för två år sedan.

Royal T.N. har ett perfekt läge med spår tre bakom bilen och körs av säkre Rikard N Skoglund. Han öppnar bra men ännu snabbare ut är innerspårets Chocoboy. Den hästen har dock inte startat på sju månader och ska köras snällt i comebacken. En rygg på favoriten Royal T.N. torde vara perfekt och efter att denne släppts till ledningen blir det inte särskilt spännande. Nu är det dags för seger och jag spikar.

Det är wow-intryck

Det var mycket surr om Daniel Redéns kallblod(!) Bokli Rapp N.O. när han var favorit på V75 i höstas. Detta efter att ha övertygat vid segern i debuten för Redén. Men i V75 blev det galopp i platsstriden kort före mål och sedan blev det vintervila och träning inför den här säsongen.

Ni har väl sett hur Daniel Redéns hästar ser ut när de gör årsdebut? Det är wow-intryck på merparten av dem. De är så rejält trimmade i ler- och sandbanan hela vintern och våren så det räcker till och blir över.

”Väl förberedda och behöver inte lopp i kroppen” är ett understatement när det gäller Redéns hästar.

Bokli Rapp N.O. lär inte vara något undantag och från ett finfint läge med spår tre på startvolten torde det vara en toppchans att ro hem det här loppet med Örjan Kihlström i sulkyn.

Figaro Vici har varit riktigt läcker vid sina fina insatser i Frankrike i vinter. Det har resulterat i två segrar och två andraplatser i de fyra senaste starterna och det ska bli kul att se den här nyblivne miljonären på svensk mark igen. Den femårige fransosen är en av favoriten i V75-inledningen men värt att notera är att det är hans första start över sprinterdistans och han står dessutom med 20 meters tillägg. Motståndet känns dock överkomligt och han kan mycket väl sänka alla till slut.

Men det är intressanta balansförändringar på Gloria Sisu som står bra till, har två lopp i kroppen och som nu ska tävla barfota runt om och med rycktussar för första gången.

Även Malkin ska tävla barfota för första gången på länge och kan få en pangstart från springspår på tillägg med vassa Anders Eriksson i vagnen.

Björn Goop upp på And Stitch är såklart intressant på hästen som har gjort bra lopp i år, utom senast då hon var nedsatt av brunst.

På väg mot en formtopp

Björn Goops egentränade hästar gick som bara den i lördags på Jägersro och stallet är nog på väg in i en formtopp nu. Starke Mister Niky är favorit i stayerloppet, V75-2, men var tidigt slagen i comebacken efter en tuff inledning. Han lär säkert vara bättre med den genomköraren i kroppen men det här loppet ser annars lurigt ut.

Min stora skrällvarning är Wind Knight som är jämn och säker och slår till när man minst anar det. Han hade varit sjuk och stått över inför senaste starten och satt då fast i rygg på ledaren med gott om sparade krafter. Minns när hästen slog till på V86 i fjol och vann till över 100 gånger pengarna och jag blir inte ett dugg förvånad om han kommer flygandes till slut och städar av samtliga.

Stonecapes Superb var klart förbättrad när han vann på Solvalla förra veckan. Då var det första barfota runt om och blinkers-huvudlag och det blir samma nu igen då hästen är favorit i V75-3. Han visade startsnabbhet senast när han ledde runt om men möter bättre hästar den här gången. Detsamma gäller för Timorol som har övertygat i vinter vid segrarna att han nu får bekänna färg.

Min vinnare och stormvarning för Marjons Sleipner som nu blir rejält kuskförstärkt med Björn Goop. Hästen har gjort det jättebra tidigare och svarade senast för en ruggigt stark insats som kom tillbaka till andraplatsen på Solvalla efter en galopp kort efter start. Den fyraårige hingsten skrällvann på Solvalla tidigare i år och pass upp om han går felfritt för då lär Goop få rejäl snurr på honom.

Värd tapperhetsmedalj

Unique Juni är värd en tapperhetsmedalj för sin insats som tvåa senast i Stoeliten. Hon krigade berömvärt från dödens  och föll med flaggan i topp bakom I Love Paris som liftat med i ryggar i tredje utvändigt. Den insatsen leker man inte med och helt klart har stoet haft nytta av sina starka insatser i Frankrike där hon bland annat vann på Vincennes i slutet av februari.

Nu möts dom igen, Unique Juni och I Love Paris. Det känns hugget som stucket och det lär bli ett rävspel och taktik på hög nivå mellan Jörgen Westholm och Björn Goop bakom sina hästar från 40 meters tillägg i det här långloppet.

Jag streckar även en tredje häst, och det är Adi Gallia som startar 20 meter framför. Hon var tvåa i årsdebuten, går framåt med loppet och som nu ska tävla barfota runt om vilket är ett stort plus enligt Nicklas Westerholm.

Flera startraketer

Det lär gå undan rejält i V75-7 där flera startraketer jagar ledningen över den korta distansen. Ajlexes Cubano, Highspeed Call, Fossens Bonus och så landets startsnabbaste häst, M.T.Insider längst ut. Det torde bädda för tre andra hästar, de som också är bäst och i mycket bra form. Favorit är Minnestads El Paso som efter en framgångsrik vinter i Frankrike, där han vann och tog fina placeringar, nu är tillbaka på svensk mark. Han var tvåa i Gävle senast bakom en för dagen våldsamt bra Picasso men sprang ändå 1.10,5. Med skor. Nu blir det barfota runt om och ”Skalman”, som han kallas, är en het segerkandidat.

Från bakspår kommer Linus Boy och Mellby Drake in i matchen om det blir överpace. Båda två är sylvassa i spurten och kan hinna fram om hårt tempo, trots att det är sommarbana och Gävles korta upplopp över sprinterdistans.

V75 på Gävle har spelstopp klockan 19.30 i kväll. Trav365 liverapporterar från omgången med start klockan 18.30.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets travexperter varje dag under påskens V75-omgångar. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 8–1–4–13 (7–9)

V75-2: 8–10–1–11–9–12–3 (14–7)

V75-3: 5–3–12–4–10–6 (2–1)

V75-4: 3 Bokli Rapp N.O. (8–13)

V75-5: 3 Royal T.N. (6–2)

V75-6: 14–13–10 (3–8)

V75-7: 2–9–5–11 (1–12)

Systemet är på 2 016 rader/1 008 kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE