Trav

Backe: Kommer behöva dubbla hjärtmediciner

TV4-profilernas unika miljonchans i USA

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

På lördag avgörs Hambletonian i USA – världens mest prestigefyllda travlopp.

Stor favorit i loppet och till de 500 000 dollar som väntar i förstapris är Greenshoe.

En av de som äger stjärnhästen är TV4-profilen Hasse Backe.

– Jag kommer behöva dubbla hjärtmediciner, säger han.

Hambletonian på Meadowlands I New Jersey i USA är världens mest prestigefyllda travlopp för de treåriga varmbloden.

När storloppet går av stapeln på andra sidan Atlanten på lördag kan det bli en riktig svensksuccé.

Svenske komettränaren Marcus Melander har hela fyra hästar med i loppet och favoriten Greenshoe ägs bland annat av TV4-kollegorna Hasse Backe och Lasse Granqvist, samt Unibet-grundaren Anders Ström.

Loppet föregås av två heat där de fem främsta går till final. När Trav365 når Hasse är han ute på en morgonpromenad med Granqvist i New York.
– Jag är alldeles tom. Det är den enda känsla jag kan beskriva i nuläget. Med den här hästen har jag fått vara väldigt nervös hela 2019, men han har verkligen presterat. Det är en fantastisk häst och jag ser fram emot lördag.

”Största talangen någonsin”

Greenshoe kommer närmast från seger i Stanley Dancer Memorial på tiden 1.08,5 och är den häst som utan tvekan har utmärkt sig främst. Kusken Brian Sears säger att det är det bästa han kört och sett och vissa menar till och med att Greenshoe är den största talang vi någonsin sett på en travbana.

– Jag känner till att det är många som uttrycker sig så om hästen. Många tunga namn uttrycker liknande saker vilket är mycket roligt. Jag själv är som alla andra otroligt imponerad av honom.

Kan du beskriva honom?

– Det är en otroligt energifylld häst som verkar vara något utöver det vanliga. Han har tidigare visat sig vara osäker men det känns mycket stabilare nu.

”Flera bra hästar i loppet”

Förutom den eviga äran belönas vinnaren av Hambletonian med hisnande 500 000 dollar och det kommer att behövas en prestation utöver det vanliga för att vinna ett lopp av den här digniteten.

– Jag inser naturligtvis att vi är favoriter, men Marcus Melander har fyra hästar med till start som är kapabla. Det finns även några vi inte sett botten i ännu som kan utmana. Dessutom har flera hästar presterat bra i genrepen, så det blir ingen lätt match, säger 67-åringen och berättar vidare:

– Allt kan hända på lördag. Det är två heat och det är alltid lite osäkert hur hästarna hanterar det. Ljudvolymen och atmosfären kan påverka djuren så jag förblir nervös. Men visst vet jag hur bra Greenshoe är och det är en motiverad favorit.

”Lottningen klar”

Både försöken och finalen går över distansen 1 609 meter med autostart. De två försöken har lottats och Greenshoe fick ett femtespår bakom bilen i det andra heatet.

– Jag tycker det blev ett riktigt tufft heat och det svårare av de två. Ingenting får bli fel när man är på den här nivån och hästen måste prestera på sin absoluta topp för att vinna.

– Visst har jag höga förhoppningar men allt jag kan känna för stunden är tomhet. På lördag kommer jag vara så nervös så jag behöver minst dubbla hjärtmediciner med mig. Oavsett hur det går så kommer det en ny dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Marcus Melander: ”Hade inte gått utan dom”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Lasse Granqvist

Hasse Backe

USA

TV4