Trav

Kanadensisk knall i årets Hambletonian

Superstjärnan Greenshoe fick nöja sig med andraplatsen

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Det var som upplagt för svensksuccé i Hambletonian – världens största travlopp för de treåriga hästarna.
Men superstjärnan Greenshoe slutade ”bara” tvåa och vinnaren Forbidden Trade var en riktig praktskräll.
– Min häst är klassig och det var två bra hästar som slogs över upploppet, sa segerkusken Bob McClure efter loppet.

Under lördagskvällen avgjordes Hambletonian på Meadowlands i New Jersey i USA – och det var som upplagt för svensksuccé.
27-årige komettränaren Marcus Melander fick med tre av sina fyra hästar till final, där Green Manalishi och den store förhandsfavoriten Greenshoe bägge vunnit respektive försök – och imponerat stort.
Greenshoe, ägd av TV4-profilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist tillsammans med Unibet-grundaren Anders Ström och den norske profilen Morten Langli, såg länge ut att gå mot seger men fick till slut nöja sig med andraplatsen.

Vann Hambletonian gjorde Forbidden Trade, körd av Bob McClure och tränad av Luc Blais. En riktig praktskräll.
– Vinnaren är en stor, stor överraskning, sa experten Per K Eriksson i ATG Live.

Sverige dominerade finalfältet

Årets upplaga av Hambletonian, ett lopp där vinnaren kammar hem 500 000 dollar, dominerades av Sverige. Efter de två försöksheaten, där de fem främst placerade hästarna i respektive försökslopp tog sig till final, trodde nog många, om inte alla, på svensk seger i Hambletonian. Av de tio hästarna i finalen var hela sju av de svensktränade. Marcus Melander hade med tre hästar, Åke Svanstedt hade med två, och Nancy Johansson och Per Engblom hade med en vardera. Istället blev det kanadensisk seger då Forbidden Trade drog längsta strået – i en spurtduell mot superstjärnan och det stora svenskhoppet Greenshoe.
– Jag fick rygg på en bra häst i Green Manalishi och vi fick ett bra lopp fram till upploppet. Min häst är klassig och det var två bra hästar som slogs över upploppet. Egentligen fanns det ingen förlorare, men jag är så klart glad att det var vi som vann, sa segerkusken Bob McClure efter loppet.

TV4-profilerna Granqvist och Backe var på plats i USA och fick se sin Greenshoe sluta tvåa i jätteloppet Hambletonian
TV4-profilerna Granqvist och Backe var på plats i USA och fick se sin Greenshoe sluta tvåa i jätteloppet Hambletonian

Tog sig aldrig förbi

Greenshoe fick ett lopp mestadels i tredje par utvändigt, men fick hästar framför sig inledningsvis i loppet och hamnade långt bak. In mot upploppet gick dock Greenshoe, körd av stjärnkusken Brian Sears, snabbt och såg i det läget ut att gå mot seger – och då såg ägarkvartetten Backe, Granqvist, Ström och Langli ut som vinnare. Forbidden Trade, som fått ett lopp i andra par utvändigt, sträckte dog på sig upploppet ner och släppte aldrig Greenshoe förbi sig.

Alla tre var topp fem

27-årige komettränaren Marcus Melander, som lämnade tryggheten i Sverige och flyttade till andra sidan Atlanten endast 21 år gammal 2014, har på kort tid gjort sig till ett aktat namn i den amerikanska travsporten men får vänta ett tag till på att ta sin första seger i Hambletonian – något som hans farbror Stefan Melander lyckades med 2001 då han vann med Scarlet Knight. Marcus Melanders trio Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalishi slutade tvåa, trea och femma i årets Hambletonian. Åke Svanstedts Soul Strong, som kördes av Dexter Dunn, lade beslag på fjärdeplatsen.

Unibet-grundaren Anders Ström äger både Greenshoe och Green Manalishi och Ström plockar därmed en andra- och femteplats i årets Hambletonian
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Stefan Melander

Lasse Granqvist

Hasse Backe

USA