”Hon är helt enkelt bara bäst – så häftigt”

Fredrik Wallin efter segern i Stochampionatet

Reporter: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Activated och Fredrik Wallin

Hon vann Drottning Silvias Pokal på Åby.

Under söndagen följde hon upp det med att vinna StoChampionatet på Axevalla.

Nu har Fredrik Wallins stjärnsto sprungit in 3,6 miljoner kronor – bara i år.

– Hon är helt enkelt bara bäst och det är så häftigt, säger Gävletränaren till Trav365.

I maj skrällvann Carl Johan Jepson och det fyraåriga stoet Activated när man lyckades vinna Drottning Silvias Pokal från ett hopplöst utgångsläge på Åby. Under söndagen var det dags igen när det största av alla stolopp skulle avgöras - Stochampionatet på Axevalla med 2,4 miljoner kronor till vinnaren. Precis som på Åby var Daniel Redéns Conrads Rödluva stor favorit men efter en sanslös upploppsstrid lyckades återigen Activated ta sig förbi alla på upploppet – även den här gången med Carl Johan Jepson i sulkyn.

– Det är en fantastisk känsla att se henne göra ett sånt här lopp. Det är så otroligt häftigt att hon kan växla ner så här bra hästar på upploppet.

Trodde du på seger inför loppet?

– Det är alltid svårt från dessa utgångslägen, men jag tyckte det var bra att vi hade Mattias Djuses Racing Brodda innanför oss med spår 11. Nu fick vi den ryggen jag hoppats på och hon är så otroligt ärlig den sista biten. Hon vill verkligen vinna.

– Jag visste att jag hade en häst i riktigt bra ordning och det visade hon verkligen.

”En fantastisk slutspurt”

Innan storloppet skulle avgöras var det stort fokus på Daniel Redéns Conrads Rödluva som spelades till monsterfavorit på streckspelet. Kusken Örjan Kihlström fick tidigt överta ledningen och då var det inte många som trodde på favoritfall.

– Jag var lite rädd för att Conrads Rödluva skulle få avancera till täten men min häst svarade för en fantastisk slutspurt och lyckades återigen speeda ner dom. Hon är helt enkelt bara bäst, säger en märkbart lycklig Fredrik Wallin och tillägger:

– Det är svårt att ta in en sån här seger och jag är väldigt glad just nu.

Har du hunnit fira något?

– Nej det har inte blivit något firande ännu men vi planerar att ha en fest framöver. Efter tävlingsdagen hade vi en hemresa och nu på måndag morgon är det de vanliga rutinerna som gäller. Vi ska strax äta lite tårta och låta detta sjunka in.

”Segern och äran viktigast”

Den 38-årige tränaren har redan i år dragit in över fem miljoner kronor till stallet och har redan nu slagit förra årets siffror på 3,7 miljoner kronor.

– Just nu tänker jag ingenting på den ekonomiska biten utan nu njuter jag av segern och äran. När jag får lite distans till det hela och tittar på kontot så är det ju inte helt fel, säger han belåtet.

”Frankrike är en dröm”

Activated har haft ett osannolikt facit hittills i år men ännu är inte tävlingssäsongen över för drottningen bland stona. Det väntas fler storlopp och Fredrik Wallin berättar om framtiden.

– Nu närmast siktar vi mot Stoderbyt och efter det är det dags för Breeders Crown. Sedan har jag en liten dröm och tanke att starta henne i Frankrike. Det är inget som är klart men det finns på min näthinna.

Hur bra kan hon bli?

– Det är alltid svårt att säga men känslan är att hon ska utvecklas ännu mer och jag tror det finns ytterligare växlar i henne. Hon kan vara lite känslig och det är därför jag startat henne sparsamt.

Vad kan du säga om kusken Carl Johan Jepson?

– Han är otroligt skicklig och det är en stor trygghet att ha honom i vagnen. Han är svårläst och sparar ofta hästarna i loppen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN