Elitloppet

”Jobbas för fullt med att lösa alla trådar”

Av: 

Trav365

Atlanta vid segern i Hambletonian på Meadowlands i fjol.
Atlanta vid segern i Hambletonian på Meadowlands i fjol.

TRAV

Fjolårets Hambletonian-vinnare är på väg mot Elitloppet.

Under måndagen vann det fyraåriga stoet sin årsdebut på Miami Valley och segertiden skrevs till världsårsbästa 1,08,9/1609 meter.

Nu öppnar nye tränaren Ron Burke upp för en start i Elitloppet.

– Det jobbas för fullt med att lösa alla trådar, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot till Sulkysport.

I måndags årsdebuterade den svenskuppfödde Atlanta på Miami Valley och det var en fantastisk prestation vi fick se. Det fyraåriga stoet vann på 1,08,9 över 1609 meter, vilket är världsårsbästa på tusenmetersbana.

Segern var värd 50 000 dollar och nu har hästen tjänat totalt 1 140 000 dollar vilket är cirka 11 miljoner svenska kronor.

Efter loppet pratade Ron Burke om Elitloppet

– Hon är till och med bättre än jag trodde och Elitloppet är absolut på radarn, säger tränaren till amerikansk media direkt efter segern. 

Malmrot: ”Jag gör vad jag kan...”

Det har varit en del stridigheter mellan ägarna till Atlanta och i mitten av februari i år såldes hon på auktion. Crawford Farms, Brad Grant och Howard Taylor köpte ut de två andra (Rick Zeron och Holland Stable) för fantasisumman 1.550.000 dollar - cirka 15 miljoner svenska kronor. 

Hästen vann Hambletonian i fjol som det första sto på 22 år. Att man nu verkar komma till Stockholm den sista söndagen i maj lär vara glädjande besked för Solvallas sportchef Anders Malmrot som ännu inte har lyckats knyta till sig någon amerikanare till storloppet.
– Visst vore det kul om vi kunde få hit henne redan i år. Jag gör vad jag kan för att Atlanta ska komma och det vore fantastiskt att få hit en Hambletonian-vinnare och inte minst i den författning hon visades upp i går, berättar sportchefen för sulkysport och tillägger:
– Och vilket lopp hon gjorde! Dessutom ryckte aldrig Yannick Gingras tussarna ur Atlantas öron.

”Kan inte vara mer imponerad”

Det var länge sedan en fyraåring lyckades vinna Elitloppet. Senast det begav sig var 1988 då Mack Lobell utklassade konkurrenterna och ledde loppet från start till mål. Om Atlanta kommer till Stockholm så kan det vara dags igen då hästen verkar vara något alldeles extra. Den tidigare kusken Scott Zeron har sagt att det är den bästa häst han suttit bakom och stortränaren Ron Burke är mycket nöjd med hur hästen känns för dagen.
– Jag kan inte vara mer imponerad över hur hon presterar i årsdebuten, säger han till ustrottingnews.com och tillägger:
– Det finns ingenting i den här prestationen som talar emot Elitloppet i nuläget.

Andreas Örtengren, Trav365

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Trav