”Det finns inte skäl att upphäva beslutet”

V75-tränaren utreds för dopning • STAD avslår tränarens överklagande

V75-tränaren utreds för dopning och har fått sin tränarlicens indragen.
V75-tränaren utreds för dopning och har fått sin tränarlicens indragen.

V75-tränaren utreds för dopning och fått sin tränarlicens indragen av Svensk Travsport.

Nu meddelar STAD (Svensk Travsports Ansvar- och Disciplinnämnd) att beslutet om indragen licens kvarstår – under utredningens gång.

– Ett förväntat beslut för oss, säger Mattias Falkbåge, avdelningschef hästvälfärd på Svensk Travsport.

”Framtiden får utvisa om ST har hanterat detta ärende korrekt”, skriver tränarens advokat Staffan Uvabeck i ett mail till Trav365.

Det var under natten till den 1 december i fjol som Svensk Travsport slog till mot en svensk V75-tränare.

Förbundet beslöt att dra in tränarlicensen med omedelbar verkan för tränaren – som utreds för dopning.

”Ärendet är unikt”

”En svensk A-tränare har under fredag 2 december fått sin licens indragen tills vidare, på grund av en pågående utredning gällande misstänkta överträdelser mot antidopningsreglementet. Berörd häst har belagts med startförbud. Misstankarna uppstod efter en operativ insats under natten till 1 december”, skrev Svensk Travsport på sin hemsida då.

Även den berörda hästen fick startförbud.

– Det vi fann gav oss anledning att se allvarligt på det här. Ärendet är unikt och det är första gången under mina två år på Svensk Travsport som vi gör ett tillslag och tar licensen, sa Mattias Falkbåge, avdelningschef hästvälfärd till Trav365 då.

Efter beslutet har tränaren överklagat den 14 december. Den 19 december i fjol avslog STAD överklagandet.

Analyserna av proverna som togs vid tillslaget är klara.

– De visade att inga otillåtna substanser har använts. Trots detta vägrar Svensk Travsport att upphäva beslutet och hänvisar numera bland annat till att min klient avsett att starta sin häst den 3 december, har tränarens advokat Staffan Uvabeck sagt till Expressen.

Yrkade om upphävning

Den 11 januari i år yrkade tränaren på nytt att beslutet skulle upphävas. Nu meddelar STAD att överklagandet avslås igen och beslutet från STAD går inte att överklaga.

”Nämnden anser att det ännu inte finns skäl upphäva beslutet med anledning av den tid som förflutit från det att beslutet fattades. På grund härav och då vad som framkommit i ärendet inte utgör skäl för nämnden att nu göra någon annan bedömning än tidigare”, står det bland annat att läsa i STAD:s beslut.

Mattias Falkbåge, avdelningschef hästvälfärd på Svensk Travsport om STAD:s beslut:

– Det innebär att Svensk Travsports beslut kvarstår om licensindragningen under utredningens gång, vilket för oss var ett förväntat beslut.

– Detta beslut om en licensindragning är ett beslut som gäller under utredningens gång. Sedan kommer hela ärendet prövas i STAD och sen Överdomstolen om det överklagas. Där kommer frågan kring en påföljd slutligen prövas.

”Vanligt att fackdomstolar gör så”

V75-tränarens advokat, Staffan Uvabeck, skriver följande i ett mail till Trav365:

”Beslutet var tyvärr inte överraskande då de tre rader som beslutet bestod av, redovisar att STAD inte utfört någon egen bevisprövning i detta skede. I stället anges enbart att det är för tidigt att häva STs interimistiska beslut.

Det är tyvärr vanligt att fackdomstolar gör så, vilket ofta innebär att allmänna domstolar som i stället genomför en egen bevisprövning, sannolikt skulle kommit fram till ett annat beslut. Framtiden får utvisa om ST har hanterat detta ärende korrekt”.

Han skriver vidare att ”hans klient fortsatt mår mycket dåligt”

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN