”Vore roligt att sätta en V75-vinnare igen”

Försattes i konkurs – nu har tränaren vinstchans i jackpottomgången

För fem år sedan stod han ofta i rampljuset med stort stall och kulldrottningen Vincennes i spetsen.

På lördag är Sören Lennartson tillbaka i hetluften.

– Det vore roligt att få sätta en V75-vinnare igen, jag tror att Bear Briar är bra nog, säger Umåkertränaren inför jackpottomgången på grannbanan Skellefteå.

Mellan åren 2011-2013 sprang Sören Lennartsons hästar in över två miljoner kronor varje säsong.

Genombrottet kom med stoet Vincennes som vann såväl Svenskt Travoaks som Breeders’ Crown som treåring.

Året efter krönte hon med att vinna Solvalla Grand Prix, före hästar som On Track Piraten och Oasis Bi.

I samma veva fick Lennartson ta över kollegan Akseli Lahtinens träningsrörelse inne på Umåker, sedan denne hastigt flyttat hem till Finland.

Det ledde till ännu en framgångsrik säsong med 40 segrar, men blev också början på nedgången.

Vincennes såldes till Frankrike i början av 2014 och därefter försämrades resultaten.

2015 försattes Sören Lennartson AB i konkurs.

– Akseli Lahtinen hade mest finska hästägare och de hade ju valt honom som tränare, inte Sören Lennartson. Det gjorde att de bra hästarna började droppa av en efter en. Till slut stod vi där med lite för stor kostym för de hästar vi hade kvar.

Du menar tomma boxar och många anställda?

– Precis. Det gick inte att få ihop det längre. Men nu har jag lämnat stallet på banan och håller bara till på min gård. Det är jag och min dotter som jobbar. Vi har kämpat på och nu ser det ljusare ut. Några gamla hästägare valde att tro på mig fortfarande och har satsat så att vi fått chansen att köpa några fina unghästar. Det känns som att vi är på väg tillbaka.

Drömmer om en ny Vincennes

Dottern heter Sandra V Eriksson, är 28 år och har börjat köra lopp de senaste åren.

Fem segrar på 40 starter är resultaten sedan 2015.

– Sandra blev skötare för Vincennes som fyraåring och det var väl i samband med det som hon blev riktigt hästfrälst. Nu lever hon verkligen för det här och drar ett stort lass i rörelsen.

Så nu är ni plötsligt ett litet familjeföretag?

– Ja, det kan man säga. Samtidigt vill vi gärna växa lite igen. Nu har vi tio hästar, men det finns 17 boxar på gården så hoppet är att kunna fylla dem. Det är otroligt att ha haft en sådan häst som Vincennes – då drömmer man om att få en till, liknande.

Var det tungt att bli av med henne?

– Det var det förstås. Hon kom ju med i Elitloppet som äldre och hade garanterat blivit en väldigt fin gulddivisionshäst. Men när jag tänker på henne är det bara fina minnen. När man haft två diskningar på Boden en kväll och är deppig kan jag gärna titta på lite bilder från tiden den tiden. Det piggar alltid upp.

Har du något särskilt minne?

– Oaks var ju jätteroligt, men jag har en annan sak som jag ofta går tillbaka till. Det var när hon skulle starta i Påskägget i sin andra start som fyraåring. Jag hade lättat rejält i balansen och Akseli kom tillbaka efter värmningen och sa att vi måste stryka hästen, hon tog inte ett travsteg.

– Jag sa att det var lugnt, ”sela av och duscha hästen så köper jag tåvikter, så har vi allt under kontroll”, men Akseli var säker på att det var något allvarligt fel.

– Det blev stort pådrag bland värmningsexperter och tv eftersom hon var storfavorit och ägarna var nästan i chock. Akseli gick med på att köra en provstart, då stack hon i 1.10-fart i perfekt trav. Sedan vann hon loppet.

– Just att jag kände hästen så himla bra och visste precis var jag hade henne är något jag kan känna stolthet över fortfarande.

Vet du var Vincennes är idag?

– Nej, bara att hon är kvar i Frankrike och ska bli fölmärr. Jag tror att hon blev dräktig i år, men vet inte med vilken hingst.

”Ytterligare lite vassare”

Hoppet på sikt står till stallets fem tvååringar, men innan de kommer igång ser Bear Briar ut att få axla rollen som galjonsfigur.

Fyraåringen har vunnit hälften av sina åtta starter och kommer närmast från en övertygande triumf på Solvalla under kriteriehelgen.

Nu vankas V75-debut.

– Jag var väldigt nöjd med honom på Solvalla och hästen tog loppet på bra sätt, han åt och drack ordentligt när han kom hem. Täta starter bör göra honom ytterligare lite vassare och han känns väl förberedd inför lördag.

Är det en häst som är bra nog för att vinna V75?

– Det tycker jag. Nu innebär startspåret lite vingelrisk eftersom han är halvdålig från början och måste få trampa iväg i sin egen fart. Men klaffar det med positionerna borde han kunna vara i tätstriden. Han har visat att han tål att gå utvändigt om ledaren, men är även effektiv då han får spara sin speed. Barfotakörningen gav en extraväxel senast och vi kör likadant igen.

Minns du när du vann V75 senast?

– Ja, det måste vara Somersault Sally i ett oakskval på Solvalla för tre år sedan.

Vad skulle en seger på lördag betyda?

– Väldigt mycket. Framgång föder framgång och kan vi visa att vi kan tampas på V75 igen så kanske vi kan få lite mer förtroende och nya kunder här uppe, säger Sören Lennartson.


ROBIN JOHANSSON/KANAL75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN