”Allt känns tröstlöst – man tappar sugen”

Hästägaren lurades av travprofilen – nu väntar åtal för grovt bedrägeri: ”Han lovade att betala tillbaka”

Travprofilen riskerar ett långt fängelsestraff för flera fall av grovt bedrägeri.
Travprofilen riskerar ett långt fängelsestraff för flera fall av grovt bedrägeri.

Travprofilen misstänks för flera grova bedrägerier.

Åtal är väckt och mannen riskerar ett långt fängelsestraff.

Nu vittnar en av de drabbade om travprofilens bluff.

– Han var otroligt manipulativ och har fått härja fritt hela sommaren, säger en av de hästägare som lurades att betala stora summor för hästköp.

Travprofilen har under våren polisanmälts för en rad av olika bedrägerier, något som facktidningen Travronden var först med att rapportera om.

Det rör sig i flera av fallen om grova brott.

Travprofilen häktad: ”Sannolika skäl”

Flera privatpersoner och företag har drabbats och nu väntar åtal för mannen.

– Den misstänkte är häktad på sannolika skäl misstänkt för brott. Rent allmänt kan dock sägas att straffskalan för grovt bedrägeri är fängelse i lägst sex månader och högst sex år, sa chefsåklagaren under onsdagen till Trav365.

Åtalet gäller fyra fall av bedrägeri, ett fall av försök till grovt bedrägeri och två fall av grovt bedrägeri.

Trav365 har tagit del av den omfattande förundersökningen där det framgår att travprofilen lurat flera hästägare att köpa hästar – trots att han inte haft befogenhet eller avsikt att faktiskt genomföra affärerna.

En bekant till den misstänkte anser sig ha blivit lurad på pengar i samband med en utebliven affär med hästutrustning.

Hästägare vittnar om bedrägeriet: ”Hopplöst”

I minst ett av fallen ska den nu åtalade, enligt förundersökningen, använt sig av falsk identitet.

Dessutom menar åklagaren att den nu misstänkte ska ha försökt få ut flera lyxbilar från bilfirmor, bland annat en Ferrari i mångmiljonklassen – trots att han saknat behörighet som firmatecknare.

Enligt chefsåklagare Kristofer Magnusson förväntas huvudförhandling i målet äga rum den 7, 8 och 9 december.

Nu vittnar en av målsägarna i ärendet om vad han upplevt. Hästägaren känner både nedstämdhet och uppgivenhet inför det faktum att ha blivit blåst på en stor summa (187 500 kronor).

– Det känns bara hopplöst faktiskt. Det verkar som den här personen lurat många människor, men ändå har ingen sagt något tidigare, han har kunnat fortsätta. Jag ringde in min polisanmälan först men sedan när jag mejlade dem om återkoppling fick jag aldrig något svar. Han har ju kunnat härja fritt hela sommaren. Jag vet inte vad det berodde på. Kanske att någon gick på semester eller var sjuk som hade hand om ärendet, säger hästägaren som vill vara anonym.

”Manipulativ – lovade betala tillbaka”

Kan du berätta om hur det påstådda bedrägeriet gick till?

– Jag var intresserad av att köpa en häst och till slut betalade jag pengarna. Men affären blev aldrig av och trots att han lovade att betala tillbaka så kom det aldrig några, eller han betalade tillbaka 2 000 kronor. Det är en manipulativ person lyckats lura många. Kanske att det blivit som en snöbollseffekt, att betala igen andra med dessa pengar.

– Man tappar ju sugen, det blir inte lika kul att hålla på längre, efter allt som hänt. Man vet inte hur länge det pågått men enligt vad jag hört så har flera i trav-Sverige känt till detta tidigare, men inte sagt något. Det var en A-tränare och en sådan ska man kunna lita på. Att det borde finnas någon kvalitetsstämpel.

Hur ser du på möjligheten att få tillbaka dina pengar?

– Som det känns agerade polisen för sent. Han har troligen fört över eventuella tillgångar till någon annan. Jag vet inte om jag har möjligheten att med Kronofogdens hjälp få tillbaka pengarna, just nu känns allt bara väldigt tröstlöst.

Kritiken mot banan: ”Tog för lång tid”

Enligt den lurade mannen ska den aktuella travbanan, där travprofilen var verksam, känt till tveksamheter kring den nu åtalade i ett tidigt skede.

– Hade vi vetat om detta tidigare hade vi aldrig genomfört den här affären. Man har låtit det pågå och jag har även ringt flera gånger och begärt återkoppling utan att den kommit. Jag frågade hur han kunde få starta sina hästar men fick aldrig riktigt något svar. Till slut när Travhästägareföreningen klev in började det hända saker. Han blev till slut fråntagen sin licens men jag anser det tog alldeles för lång tid, avslutar hästägaren.

Åklagarens ord inför den kommande rättegången mot travprofilen.

Trav365 har varit i kontakt med den åtalades advokat som avböjer att ge någon kommentar i ärendet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN