Domaren: ”Det var inget lätt beslut att ta”

Vann V86-loppet – men fråntogs segern • Måldomaren om omdiskuterade situationen

Mats Gunnarsson och Triton vann V86-4 – trodde alla.

Då flyttade domarna ner duon till en andraplats på grund av störning.

Beslutet delade trav-Sverige. Nu ger domaren sin syn på händelsen.

– Vi väntade länge och tittade på situationen sju, åtta gånger för att vara säkra, säger måldomaren Björn Wikander till Trav365.

Under onsdagskvällen delades V86-omgången mellan Åby och Solvalla.

I V86-4 blev det dramatiskt.

På väg in i sista kurvan låg 9 Triton med Mats Gunnarsson i sulkyn sist i loppet. Duon avancerade – och gick om alla på upploppet och vann loppet.

Ja, det trodde de flesta.

Efter överläggning hos domarna flyttades Triton och Mats Gunnarsson ner till en andraplats. Anledningen? Domarna ansåg att Triton och Mats Gunnarsson bröt ner i ett spår mot Torbjörn Jansson och 1 Wagger Zacker – som i stället tilldömdes segern.

Beslutet ifrågasattes kraftigt av spelarna.

”Hur kan man flytta ner?”

I Trav365:s livechatt lät några av omdömena så här:

”Skulle vara väldigt intressant att höra hur domarna resonerade och om de kunde påvisa var någonstans Mats häst bryter ned. I mina ögon solklart att han kör rakt fram och Mika som bryter ut”.

”Såg filmen nu på Triton, hur kan man flytta ner på den? Märkligt...”.

”Titta igen. det är ingen nedflyttning, det är hästen i spår två som bryter ut!”

Kusken Mats Gunnarsson var dock inte helt oförstående till domarnas beslut.

– Jag har kollat om på filmen och då går jag ner lite grann, det är inget snack om det. Hästen blev muskeltrött och krängde till. Sedan tycker jag att hästen innanför går lite utåt också. Men jag går ner, så domarna gör nog inte fel, sa han i ATG Live och fortsatte:

– Det är mer att jag ska flyttas ner än att jag ska bli friad. Det är skönt att det finns det här alternativet ändå så att man får behålla andrapriset.

”Vi var eniga i beslutet”

Dagen efter den omdiskuterade situationen ger Solvallas måldomare Björn Wikander sin syn på beslutet.

– Vi tycker att när det är 70 meter kvar, då bryter Mats Gunnarsson ner en aning, det är inte mycket, kanske en decimeter eller två. Då kommer inte Torbjörn Jansson fram och får ta upp sin häst. Om Mats hållit sitt spår så gjorde vi bedömningen att Torbjörn Jansson och Wagger Zacker hunnit fram, säger Wikander till och fortsätter:

– Vi i måldomarnämnden pratade med Mats efter loppet och jag har också pratat med honom nu under torsdagsmorgonen. Han säger att han köper att vi ändrat ordningsföljd men samtidigt har han synpunkter på att Mika Forss inte får något straff då han bland annat ligger långt ut i början av upploppet, men det är inte det som skapar den här situationen. Han tycker det är konstigt att Mika Forss kommer undan och det kan man tycka men håller samtidigt med om att han bryter ned och vi anser det är loppavgörande.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Som jag sa till Mats Gunnarsson i går, vi väntade länge och tittade på situationen sju, åtta gånger för att vara säkra. När upploppet började frös vi bilden och jämförde med målgång. Vi vill inte rota i resultaten i onödan men vi var alla fyra i måldomarnämnden eniga i det här beslutet. Det var inget lätt beslut och inte roligt att behöva ändra.

”Helt loppavgörande”

Vissa menar att de mindre tränarna och kuskarna blir orättvist behandlade. Hur ser du på det?

– Den debatten har funnits väldigt länge. Jag håller inte med om att det skulle vara så. Det finns även tvärtom där de lite mer etablerade kuskarna anser sig ha domarna emot sig.

Kan du berätta om den här nedflyttningsregeln och de filmer ni använder för att komma fram till ert beslut?

– Nedflyttningsregeln är i grund och botten bra. Det är bäst att bara två ekipage är inblandade, i det här fallet var det en tredje part inblandad och det är inte optimalt. Vi anser att om Mats inte brutit ner hade luckan funnits för Torbjörn Jansson och denne då hade vunnit loppet, därför ändrar vi ordningsföljden och byter plats på de två, vi anser det var helt loppavgörande.

– Vi har de filmer vi har och det är ett material också ATG och Kanal 75 har. I går var det V86 Xpress och då går allt väldigt fort. Hade det varit en V75-dag är jag övertygad om att det blivit ännu mer fokus och debatt om själva situationen. Från ATG:s sida är allt väldigt spelfixerat. De har tillgång till våra bilder och det är ett val de gör om de vill visa dem. Vi på Solvalla lägger även ut material på våra plattformar.

Efter loppet bestraffades Mats Gunnarsson med 2 500 kronor i böter och avstängning från den 26 januari till och med den 15 februari för störning som orsakat nedflyttning.

8 rätt på V86 gav 12 261 kronor.


TV-KLIPP: Se loppet igen i spelaren ovan. Foto: Kanal 75.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN