Chocksynen: ”Trodde att han låg och var död”

V75-vinnaren kämpade för sitt liv: ”Ska göra allt vi kan”

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-04

Trotjänaren och flerfaldige miljonären Order to Fly drabbades av kolik.

Efter flera kritiska dagar hos veterinär mår han nu bättre.

– Jag hittade honom i hagen med benen rakt ut, säger tränaren Per Lennartsson till Trav365.

Den 17 mars gjorde 12-årige hingsten Order to Fly årsdebut genom att vinna ett breddlopp på Gävletravet.

Intrycket var bländande och gav mersmak inför framtiden.

Order to Fly har bland annat vunnit på V75 vid flera tillfällen och dessutom tagit hem titeln Monté-SM på Åby (2018).

Under sin karriär har han tjänat nästan tre miljoner.

I nästan tio år har hästen funnits sida vid sida hos proffstränaren Per Lennartsson, en tid där de skapat ett mycket nära band.

”Jobbade med honom dygnet runt”

Men ett par dagar efter årsdebuten insjuknade Order to Fly hastigt, något som tränaren meddelade på sin Facebook-sida.

Några dagar efter fick han kolik och snabbt som attan körde vi in honom till Mälarkliniken. Dom jobbade mer eller mindre med honom dygnet runt men till slut fanns inget annat att göra än att buköppna honom. Han hade två veck på tarmen som rätades ut och sedan sydde dom ihop honom igen”, skrev han i ett längre inlägg på det sociala verktyget.

Låg livlös: ”Lyckades resa sig”

För Trav365 berättar nu Per Lennartsson om chocken i hagen när han hittade hästen liggandes helt still – till synes livlös.

– Han var verkligen jättefin dagarna innan då han vann breddloppet och tyckte det var kul att tävla, det var på torsdagen. Några dagar senare, under söndagen, drabbades han av jättekolik. När jag hittade honom låg han med benen rakt ut, jag trodde han var död, han låg precis så där som de kan ligga då. Men han lyckades efter ett tag resa sig upp och det blev direkt transport till Mälarkliniken där de öppnade buken på honom, säger tränaren.

Hur mår han i dag och vad har veterinären sagt?

– Det var inte så illa så att de behövde kapa något, de kunde sy igen och det är inget som tyder på att han kommer ha problem med det här framöver. De har öppnat bukhinnan och det har varit stort tryck på tarmpaketet, det får inte bli någon öppning utan måste växa ihop.

– Nu måste ”Fly” vila 6–8 veckor och sedan kan han börja träna igen. Snart kan han gå på bandet men inte vara ute i hagen. Han är tolv år och har varit med länge och tycker fortfarande att det är jättekul att tävla. Det är en hingst med karaktär som måste få träna och tävla så länge han vill. Nu när han blev sjuk visste vi inte hur allvarligt det var men vi bestämde att vi skulle göra allt vi kunde för att rädda honom. Gustaf Kroon är en superveterinär och hästen har varit i trygga händer.

Positiva nyheter för Order to Fly som, enligt veterinären, kommer bli helt återställd.

”Gjord av stål”

Order to Fly har funnits sida vid sida hos Per Lennartsson sedan 2014.

När hästen insjuknade blev det chockartat för honom och stallet.

– Den här hästen är gjord av stål, viker inte ner sig. Han har varit hos oss sedan han var tre år och blivit lite av en institution i vårt stall med en stor personlighet. Det är en hingst som just nu inte skulle må bra av att bli en promenadhäst. Det är som vilken toppidrottare som helst, det skulle sätta sig på psyket.

Order to Fly och Jenni H Åsberg efter segern i Monte-SM på Åby (2018).

Följ ämnen i artikeln