Robert Bergh

Succéägaren: ”Hästarna betyder allt för mig...”

Hästägaren Christer Englund lever drömmen med Mindyourvalue W.F. – tog i lördags ny V75-seger: ”Ett glädjevrål blev det”

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Christer Englund har efter en livstid med motgångar som hästägare prickat jackpotten.

Tillsammans med Mindyourvalue W.F., hästen som avskyr all musik, blev det skrällseger i lördags.

– Hästarna betyder allt för mig och jag vet inte vad jag skulle göra utan dem, säger Christer till Trav365.

Seismic Wave i spets och Milligan's School pressandes utvändigt. Så hade nog säkert många spelare räknat ut att det skulle se ut efter att ha kört gulddivisionen i badkaret. En viss Robert Bergh och Mindyourvalue W.F. ville dock annat. Efter en vaken styrning av kusken kunde man tidigt köra sig till spets och resten blev rena lekstugan för den åttaårige valacken.

En som gladdes lite extra var hästens majoritetsägare Christer Englund som funnits med från allra första början. Han lär säkert varit imponerad av sin ögonsten, det lilla han nu såg av loppet...

– Om jag ska vara ärlig så brukar jag inte se mycket av loppen. Jag blir så nervös och befinner mig i min egen lilla bubbla på tävlingsdagarna. Det var nog först 100 meter från mål som jag tittade och efter mål blev det full fart ner till banan. Ett glädjevrål blev det och nära till tårar, berättar Christer för Trav365.

Bjöd på champagne och god mat

Segern firades med ett restaurangbesök och så lite skumpa.

– Jag bjöd svärmor, hennes gubbe och min sambo på god mat. För egen del blev det black and white. Det är alltid lika kul att fira efter en seger och inget man tröttnar på. Jag brukar bjuda på champagne, både när han vinner och när han inte gör det.

Englund är inte ny i branschen, snarare tvärtom. Genom åren har han ägt runt 25 hästar totalt sett och en gång i tiden dessutom tränat på amatörbasis under drygt 30 års tid. Hans farbror tränade nordsvenskar och både mor och far delade travintresset, så det blev mycket spring i stallet för den unge sonen.

– Som 15-åring lånade jag pengar från farsan och köpte min allra första travhäst, men bortsett från Mindyourvalue har ingen blivit framgångsrik. Jag blev less på att inte få fram något själv och vände mig till Robert Bergh med två av mina hästar. Den ena behöll han sex veckor, den andra nio dagar, innan båda togs bort.

”Vilka dyra veterinärkostnader”

Christer arbetar till vardags som linjemontör på Vattenfall och har så gjort hela sitt vuxna liv – utan att någonsin tänka tanken på att gå över till Fortum. Han vägrade ge upp drömmen om att en dag få fram en stjärna, vilket alltid har varit något som driver honom.

Efter en del misslyckade försök fick han till slut samtalet som alla hästägare drömmer om. Bergh hade en häst till salu och frågade norrlänningen från Kramfors om han ville vara med på ett hörn. Vi gissar att det var kärlek vid första ögonkastet.

– Nja, första gången jag såg honom så tänkte jag: ”vilka dyra veterinärkostnader det kommer att bli.” Han är ju så stor. Men ändå snäll och go.

Allt var dock inte frid och fröjd inledningsvis. En seger på de 30 inledande starterna kanske inte höjer några ögonbryn men det fanns förklaringar.

– Han brukade stressa upp sig inför loppen, framför allt av musiken som spelades på banorna. Då körde han ner huvudet mot marken. Hästen behöver lugn och ro. Robert tyckte att vi skulle kastrera honom och det blev lite bättre då. Framför allt trivs han i Frankrike, där spelas det ingen musik. I och med att han mognat och börjat slappna av har det också gått att ladda med honom från start.

Bästa rådet: ”Prata med Robert”

Englund köpte efter en tid ut Robert för en hemlig summa pengar men 2017 fick samme Bergh i uppdrag att leta häst åt ishockeymålvakten Jacob Markström. Christer blev tillfrågad och nämnde ett pris för en mindre del, varpå Vancouver-målvakten nappade.

– Jag kände inte honom innan köpet men har träffat Jacob vid något tillfälle sedan dess, senast under Åby Stora Pris då hästen slutade trea. Anledningen till att jag sålde en del var för att jag varit med så länge och betalat och betalat.

Vad betyder djuren för dig?

– Allt. De gör mig helt begeistrad och jag vet inte vad jag skulle göra utan hästarna i mitt liv.

Att hitta den där nålen i höstacken som man kan gå plus på är få förunnat men efter många års nötande utan några som helst framgångar prickade så Christer äntligen jackpotten.

Vad har du för råd till alla oss som gått med tankar om att en dag köpa häst?

– Prata med Robert Bergh! Han är ärlig och rakt på sak. Suger inte ur en pengar och har betytt mycket för mig.

Vänder blickarna mot Frankrike

När vi börjar prata framtid med ägaren så går det inte att gå miste på hans kärlek till Frankrike, landet där Mindyourvalue W.F. länge stod för sina allra bästa insatser.

– Robert kommer att ha tio boxar på Grosbois från och med den första november och vi tittar på något lopp under december. Eftersom hästen är valack och har mycket pengar på sig är det svårare att hitta något åt honom.

Drömmen vore en start i Prix d'Amerique, men tyvärr är Mindyourvalue portad från det loppet då valacker inte är välkomna.

– Jag tycker att det hela är fjantigt. Man kastrerar ju inte en häst för att den är sjuk. Det finns dock ett större lopp i Cagnes-sur-Mer i vår som kan bli aktuellt.

Vad gör man egentligen med pengarna som Mindyourvalue springer in? Några nya stjärnor på ingång?

– Jag har faktiskt en lillebror till honom som heter Correct W.F. och också tränas av Robert Bergh. Han har startat 18 gånger och tjänat nästan 200 000 kronor.

Tredje gången gillt?

Där tycks karriären ha fått en ganska försiktig inledning utan någon vinst på nämnda 18 lopp, men storebror var ju lika sölig ur groparna som unghäst. Än finns det således gott om tid även för Correct W.F., som ännu bara är tre år gammal.

Vågar man drömma om Elitloppet med Mindyourvalue?

– Absolut! Vi har provat under två års tid men utan att få någon inbjudan av Anders Malmrot.

Rekordet på 9,9/1 640 meter togs dock just under Elitloppshelgen i våras och med hästens nyfunna harmoni, och utvecklade startsnabbhet på senare år, lever hoppet om att en dag ha en egen häst i det finaste lopp för våra äldre fyrbenta i Sverige.

– Det vore riktigt stort! Då kommer jag nog inte lyckas hålla tårarna tillbaka, avslutar Christer.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Bergh

Trav

V75

Prix d'Amérique

Elitloppet

Jacob Markström