Mejla

Michael Carlsson

Jättelöftet obesegrad – vinner igen på GS75

Carlssons GS75-analys söndag 10 oktober

Karisma Boko spikas på GS75.
Karisma Boko spikas på GS75.

Karisma Boko är ett jättelöfte som är obesegrad efter fem starter.

Timo Nurmos flygmaskin vann åkandes senast efter en häftig avslutning och bara vinner i dag igen.

Toppchans även för Anders Erikssons färska V75-vinnare Gaylord Am som är en given spik den här jackpottomgången på Grand Slam 75.

GS75-1

Solvalla är värd för de här fina söndagstävlingarna på miljonspelet och mycket talar för en hemmaseger i inledningen. Färska proffstränaren Anders Eriksson har en reklamhäst i Gaylord Am som imponerande vid segern i V75 senast. Han fick då jobba i spåren på slutvarvet men avgjorde resolut in på upploppet till en lätt seger. Nu möter han flera klasser sämre hästar och dessutom har han ett perfekt läge bakom bilen. 

Det är nog bara galopp eller sjukdom emot om han ska torska.

GS75-2

Det är klart att Kabor Boko även hon har en toppchans att vinna. Hästen är obesegrad efter två stater och senast gjorde hon comeback efter ett och ett halvt års uppehåll. Det blev en säker seger direkt efter att ha fått bestämma i ledningen och hon visade då att hon är snabb ut bakom bilen. Nu är det spår långt ut men Carl Johan Jepson lär köra offensivt och kan mycket väl trycka sig till ledningen tidigt. Det är aviserat barfota fram för första gången och har Kabor Boko tagit comebacken på rätt sätt blir hon svårslagen över den korta distansen.

Men skulle det vara så att det kommit någon reaktion på det loppet vill jag ha med Hera Hammering som gjorde ett lysande intryck vid segern senast. Trots en resa utvändigt om ledaren tog hon över i sista sväng och vann smått överlägset. 

Kan utmana storfavoriten.

GS75-3

Beckham är favorit i det här loppet och hästen svarade för en stark avslutning vid segern senast. Springspår på tillägg nu torde innebära en snabb start och det är inte otänkbart att Carl Johan Jepson ställer in siktet på ledningen tidigt. Det är bara tre konkurrenter på startvolten och frågan är om någon är villig att ta emot Beckham om Jepson attackerar tidigt mot täten. 

Max Håleryd har fin form och avslutade bra som tvåa bakom Kapten Brodde i V75 på Solvalla senast. Har två raka andraplatser över lång distans och det kan mycket väl vara dags för seger nu.

GS75-4

My Dream Art är en V75-meriterad häst som återkom efter två månaders uppehåll senast och vann direkt. Han lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen och nu åker jänkarvagnen på. Läget är perfekt och hästen är snabb ut men ledningen är inget måste utan han är riktigt vass om han får spara speeden via ett rygglopp också. 

Ledningen tar nog Unico Broline som är startsnabb och har spår invändigt. Han har visat fin form en längre tid och kunde avgöra till en knapp seger senast. 

Orlando är härdad i V75 där hon har mött tufft motstånd en längre tid men ändå gjort det bra utan att vinna. Det känns som att hon kliver ner lite i klass nu och står betydligt bättre till än i flera av sina ­tidigare ­starter. Kan få ut­delning på sin fina form och vinna när som helst. Kanske här.

GS75-5

Här har vi på nytt en storfavorit som blir svårslagen och det är Crak di Girifalco. Hästen är obesegrad i sin nya regi Timo Nurmos och såg strålande ut senast när han till synes okörd joggade undan till en överlägsen seger. Han sprang 1.11,7 till synes oberörd på barfota runt om för ­första gången. Det var väldigt goda träningsrapporter på hästen inför det loppet och det är så även efteråt. Mycket talar för att det bara blåser till även här och visst blir han svårslagen vid sunda vätskor. 

Skulle favoriten svika är det främst Beat Generation, vann från rygg på ledaren senast, Marlon Boko, bra slutrunda som tvåa senast, samt Markus B Svedbergs That’s So Clever som kliver in i matchen.

GS75-6

Menhammar stuteris lopp, Fillies and Mares, ser Karisma Boko som klar favorit. Det här är ett stort löfte som har startat sparsamt så här långt, två lopp i fjol och tre i år.

Hon har vunnit i samtliga och flera gånger från bakspår och dåliga lägen. Senaste insatsen under Kriteriehelgen var magnifik då hon likt en flygmaskin bara flög runt konkurrenterna och avgjorde i ett nafs in på upploppet. Erik Adielsson kunde sitta och finåka in mot mål och Karisma Boko vann med krafter kvar.

Det var barfota runt om för första gången och det blir samma igen. Hon står perfekt till med spår tre på startvolten, och tilläggshästarna torde inte göra sig besvär om hon är lika bra som tidigare. Karisma Boko är en riktig ”bössa” som bara vinner det här loppet fram- och baklänges.

Given spik.

GS75-7

Omgången avslutas med det anrika storloppet The Owners Trophy som har 200 000 kronor i förstapris. Favorit är Zarenne Fas som svarade för en ”hemsk” insats senast. Trots en blytung inledning i tredjespår och sedan resten av loppet i dödens, tog han sig åkandes förbi Night Brodde över upploppet och vann på 1.10,2 på en kladdig bana. Oerhört imponerande och det här är en elithäst som tidigare har stångats mot de bästa i gulddivisionen och felfri torde han ha mycket bra chans att runda hela det här gänget.

Läget med spår fem i voltstart från tillägg är dock inte optimalt och han riskerar att hamna långt bak.

Inte sällan vinns sådana här lopp av någon på startvolten. Champ Lane är en kapabel häst som såg bättre ut i aktionen senast. Gjorde då en stark insats som tvåa från dödens bakom vinnande Sidney Celeber. One Kind of Art har toppform och har svarat för kanonprestationer i V75 på slutet. Först genom en vrålspurt till segern och senast gick han en stark slutrunda fram till andraplatsen i finalen.

Tre hetaste


5 Orlando (GS75-4)

Mött tufft motstånd i V75 och gjort det bra. Har fin form och kliver ner i klass. Vinner när som helst.


3 Karisma Boko (GS75-6)

Obesegrat löfte som var sanslöst bra senast. Blir mycket svårstoppad här.


3 One Kind of Art (GS75-7)

Knallform. Står bättre till än på länge.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 3 Gaylord Am (9, 8)

GS75-2: 7, 9 (6, 4)

GS75-3: 9, 5, 7, 2 (10, 8)

GS75-4: 3, 1, 5, 9, 6, 12 (4, 8)

GS75-5: 9, 1, 7, 5 (2, 8)

GS75-6: 3 Karisma Boko (2, 7)

GS75-7: 13, 3, 2, 1, 14, 9 (4, 6)

1 152 rader/1 152 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!