Mejla

Michael Carlsson

Möter enklare motstånd – flyger till en ny seger

Micke Carlssons GS75-tips • Söndag 17 oktober

Här är tipsen inför Grand Slam 75 på Hagmyren.
Här är tipsen inför Grand Slam 75 på Hagmyren.

Hagmyren är värd för Grand Slam 75 idag.

Banan har ett av landets kortaste upplopp med 161 meter.

Då gäller det att leta vinnare i den främre träffen – såvida man inte har en blixtrande speedkula som kan spurta ner konkurrenterna.

En sån häst är formtoppade Xanthis Delicious som flög fram till seger näst senast och som nu möter betydligt enklare motstånd än senast då hon stångades i Stoeliten.


ANNONS: Här finns Sportbladets andelssystem till GS75 i dag [Extern länk]

GS75-1

Fyra hästar höjer sig över mängden i den inledande avdelningen. Favoriten Zerozerosette kördes till ledningen tidigt sedan och stack undan till en övertygande seger. Har körts offensivt innan dess, bland annat i V75 i Bollnäs, och det kan mycket väl bli ett nytt sånt upplägg. Formen sitter där i alla fall. Brunello Hall känner vi till hos Robert Bergh tidigare och nu gör hästen sin första start för Emilia Leo. Det kan mycket väl bli vinst direkt i första starten i ny regi. Emilia säger att Brunello Hall känns bra i träningen och är van att möta tuffare konkurrenter än vad som är fallet här. Dessutom är den långa distansen ett plus. Super Sarah gör också intressant debut i ny regi Fredrik Wallin och måste bevakas direkt. Plockar även med Atlas Kronos som har finfin form och som var rejäl vid segern näst senast.

GS75-2

Emilia Leo säger själv att hennes bästa chans kommer här i montéloppet och det är med Zlatan Knick som har gjort två starter i Emilias regi (båda i Monté) och senast blev det seger. Då var det kort distans vilket är hästens optimala och det är ett litet minus nu med medeldistans. Zlatan Knick är startsnabb och tränare Leo laddar för ledningen. Det kan hålla hela vägen om hästen får bestämma lite. Pane Vino har även han gått bra i monté och brukar avsluta loppen bra. Kommer från seger senast på ett svårbemästrat underlag. Mellby Hoffa är obesegrad i monté efter två starter men har nu inte tävlat sedan i början av juni så frågetecken finns såklart för formen. Kate Baldwin gjorde debut i monté senast och vann direkt. Har tidigare under året tävlat i tuff konkurrens och är härdad. Loppet ser ut att stå mellan dessa fyra.

GS75-3

Det här loppet står mellan två Jan-Olov Persson-tränade hästar. Chefen kör själv kapabla Järvsö Tord som kan vinna felfri men som inte är att lita på. Senast blev det seger trots att hästen inte var som allra bäst. Han har tider i kroppen som räcker och blir över för det är loppet men får inte alltid aktionen med sig. Är snabb ut men frågan är om han är tillräckligt snabb för att spetsa från innerspåret bakom bilen vilket alltid är en nackdel på Hagmyren. Ett hett segerbud felfri och om han hittar ut. Stallkamraten Sölvsveds Atlas fick aldrig chansen senast och satt fast med gott om krafter kvar. Gången innan spurtade han in som tvåa bakom Nårje i V75. Nu är det inte den kalibern av motstånd med här och Sölvsveds Atlas kan mycket väl spurta till seger här om Mats E Djuse serverar honom en fin resa.

GS75-4

Ett lite lurigt lärlingslopp där de mest formstarka hästarna har de sämsta spåren. Vallee de Lumiere har finfin form och kommer från bra prestationer. Först vid segern näst senast men även gången efter när han spurtade vasst i en 1.09-avslutning med bra fart över mål. Kan runda samtliga. Det kan även Västerboflashdance (bra avslutning som tvåa på Solvalla senast) samt Flashing Smart som har gjort två starter i ny regi och höll starkt som tvåa senast efter en jobbig resa fram utvändigt om ledaren. Vanessa Face har också fin form. Höll starkt som tvåa från dödens efter att ha vunnit gången innan.


ANNONS: Här finns Sportbladets andelssystem till GS75 i dag [Extern länk]


GS75-5

Edima är ett finskt treårigt sto som har börjat karriären bra med en seger och tre andraplatser på fyra starter. Var senast tvåa från dödens i första starten på svensk mark och nu förstärker Mika Forss i sulkyn. Kan mycket väl vinna trots att hon nu möter äldre konkurrenter. Svårbedömd form på flera av motbuden men de fyra till som får plats på systemet är i alla fall sådana med potential att kunna vinna ett sådant här lopp.

GS75-6

Här kommer dagens i särklass bästa spik och det är Xanthis Delicious som har stångats i stenhårda gäng under åren och gjort det med den äran. Det resulterade i en imponerande seger näst senast i V75 på Jägersro under derbysöndagen. Hon spurtade då sylvasst via en hypersnabb avslutning och hann fram precis på mållinjen. Senast avslutade hon också bra och det gick fort till slut när hon mötte övermakten i Stoeliten på Solvalla mot vinnande Kali Smart. Nu kliver Xanthis Delicious ner rejält i klass och möter på långa vägar inte samma motstånd som tidigare. Hon står bra till med tredjespår på tillägg och därifrån kan Magnus A Djuse servera henne en fin resa. Då kommer hästens blixtrande avslutning att bita bra och de här konkurrenterna blåser hon ner i ett nafs.

GS75-7

Nårje är en segermaskin och en mycket kapabel häst som imponerade stort när han vann V75i Bollnäs näst senast. Var inte riktigt lika vass gången efter i Leangen då han avslutade helt okej som fyra i spåren men fick det inte riktigt att bita på den svårbemästrade banan. Eftersom Björn Steinseth nu gör resan från vårt västra grannland till Sverige igen så kan man utgå från att hästen är i ordning igen. En Nårje som är vid sunda vätskor har mycket bra chans i det är gänget. Visserligen är läget risigt med spår åtta bakom bilen men han har visat att han tål tuffa upplägg och kan göra jobbet själv. Jag måste dock bara dubbla systemet med Tangen Töff som jag gillar skarpt och som verkligen står på tur för en seger. Robert Berghs häst är härdad i V75 där han har stått med tillägg eller bakspår varje gång men ändå avslutat loppen storstilat under slutvarven. Det gjorde han även senast från sämsta läget och visade att toppformen sitter där. Han är härdad i tuff konkurrens således och nu står han plötsligt betydligt bättre till. Tangen Töff har med spår tre det bästa läget på länge och nu kan det mycket väl vara dags för en seger.

Tre bästa spelen

6 Kate Baldwin (GS75-2)

Rejält intryck vid segern i montédebuten senast. Härdad i tuffa gäng under året. Kan ta andra raka nu med vassa Jonathan Carré i sadeln.

8 Xanthis Delicious (GS75-6)

Har absolut toppform och möter enklare nu. Avslutar blixtrande och spurtar ner samtliga i god tid.

3 Tangen Töff (GS75-7)

Har radat upp bra prestationer från svåra lägen på V75 utan att få vinna. Står bättre till än på länge nu och läge att slå till.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1:10–11–7–6 (9–2)

GS75-2:5–6–1–3 (7–11)

GS75-3:1–9 (6–2)

GS75-4:11–12–6–10–5 (9–2)

GS75-5:3–4–1–10–5 (2–9)

GS75-6:8 Xanthis Delicious (9–6)

GS75-7:3–8 (2–9)

1600 rader/1600 kronor


ANNONS: Här finns Sportbladets andelssystem till GS75 i dag [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN