”Vinner vi – då badar jag i Solvallas fontän”

Christian Persson – amatören vill sätta proffsen på plats igen • Red Lady Express jagar ny storseger: ”Once in a lifetime”

Före detta golfproffset Christian Persson vann i somras E3-finalen med familjehästen Red Lady Express.

Nu väntar nästa miljonfinal – Svenskt Trav-Oaks.

– Det är oerhört stort för en ”sketen” amatörtränare som mig, säger 42-åringen till Trav365.

Under helgen blir det stor travfest på Solvalla.

För andra året i rad körs svenskt Trav-Oaks och Svenskt Travkriterium redan under lördagens V75-spel från nationalbanan.

Söndagen innehåller i vanlig ordning en extra V75-omgång där bland andra superhästen Calgary Games ska kvalificera sig för Europaderbyt. Lägg till STL-Open (V75–6), som förra året ersatte Trotting Masters, med 750 000 kronor till vinnaren.

Ovan nämnda är några av de sportsliga höjdarna under finalhelgen på Solvalla.

Var nära att dö: ”Extra känslosamt”

En av de hästar det kommer snackas lite extra om på huvudstadsbanan är familjehästen Red Lady Express som tränas av Åby-amatören och förra golfproffset Christian Persson.

Det treåriga stoet vann i somras E3-finalen på Färjestad och efter storsegern berättade tränaren om en vinst som betydde extra mycket då pappa Nils-Inge ”Nisse” Persson bröt nacken och var nära att mista livet i en unghästolycka.

Christians sambo Frida gjorde hjärt- och lungräddning och kan ha räddat livet på sin svärfar.

– När jag nu tänker tillbaka på den där händelsen blir det extra känslosamt, sa han till Trav365 efter miljonsegern.

”Oerhört stort – bara en bonus”

Förutom att träna Red Lady Express så är familjen också uppfödare och ägare.

Efter segern i E3-finalen har det unga stjärnskottet hunnit med att vinna ett försök till Breeders’ Crown och nu senast tog hon enkelt hem sitt kvallopp till Svenskt Trav-Oaks.

Sagan fortsätter och nästa kapitel inleds under lördagen i Stockholm på Solvalla.

– Det ska bli jätteroligt, en grej som händer ”once in a lifetime”. Det är oerhört stort för oss. Jag som amatör är ju helt grön i de här sammanhangen. Visst är det svårt att låta bli att fundera på loppet på lördag. Hon har redan gjort så mycket för oss och allt är nu bara en bonus, säger Christian Persson och berättar vidare om amatörens betydelse på de svenska travbanorna:

– Att vi nu är med i en ny final ger signaler till andra amatörer att det faktiskt går, att inte vara fega och faktiskt inte vara rädd att betala in pengar för att kunna delta i dessa lopp. Jag tror att när vi mindre kommer fram, att det ger ett ökat intresse. Det är viktigt att inte amatörerna dör ut, det behövs nya tillskott, ofta är det bara storkuskarna som intervjuas. Dessutom vill jag säga att det är jättekul att det finns en del nya tjejer som kämpar och är på väg uppåt.

Kretsen runt Red Lady Express firade efter segern i E3-finalen. Nu kommer de samtliga vara på plats för att se sin ögonsten i Svanskt Trav-Oaks på Solvalla.
Kretsen runt Red Lady Express firade efter segern i E3-finalen. Nu kommer de samtliga vara på plats för att se sin ögonsten i Svanskt Trav-Oaks på Solvalla.

Spetskampen: ”Aldrig laddat”

Oaks-finalen avgörs i den fjärde avdelningen (V75–4).

Red Lady Express, som kommer med fyra raka segrar, startar från spår två bakom bilen över distansen 2 140 meter.

I skrivande stund är hon favorit – spelad på 19 procent av de redan inlämnade V75-kupongerna.

Christian Perssons finalist är startsnabb men den stora frågan initialt är om hon kan ta sig till ledningen.

– Hon är väldigt kvick den första biten och Björn Goop, som kört på slutet, har aldrig laddat med henne från start. Nu kör Erik Adielsson för första gången och jag räknar med att han är väl påläst, att han är skicklig från start, det råder det inget tvivel om. Jag har i alla fall satt henne i det bästa skick jag kan. Får hon häst utvändigt om sig springer hon fruktansvärt fort.

Ni är inklämda bland fyra Timo Nurmos-hästar. Hur går dina tankar inför superloppet?

– Jag tror hon kommer tala sitt tydliga språk. Hon har aldrig varit bottnad men i det här sällskapet måste hon plocka fram hela sitt register. Min häst har haft ett annorlunda upplägg och jag hoppas att jag gjort rätt. De andra hade betydligt kortare tid mellan loppen inför kvalet.

– Som amatör hoppas jag att jag inte missat hennes toppform, men jag har en god känsla. Svaret får vi på lördag, men det kommer bli en bra prestation. Hon har även Breeders’ Crown kvar efter det här loppet. Känns allt väl i värmning kommer hon gå i amerikansk sulky för första gången.

Fontänen på Solvalla: ”Hur djup är den?”

Hur mår din pappa Nisse och finns ni allihop på plats under Kriteriehelgen på Solvalla?

– Han gör hela tiden små framsteg och finns med hemma i träningen, han är en kämpe. Det är några ägare förutom vi på hästen som har en mindre del i henne som kommer finnas med oss på Solvalla. Även pappa kommer vara med, alla ska vara på plats.

– Jag sa till min sambo Frida häromdagen att om vi skulle vinna, att då badar jag i Solvallas fontän, men frågan är hur djup den är?

Blir det ett dopp på nationalbanan för Christian Persson?
Blir det ett dopp på nationalbanan för Christian Persson?
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!