Mejla

Michael Carlsson

Han lämnar klartecken – kan bli nytt rekord

Carlssons GS75-tips söndagen den 28 juni • Analys lopp för lopp

Jan-Olov Perssons Smedheim Solan spikas på GS75.

Foto: CHRISTER NORIN, ALN, LARS JAKOBSSON/TR BILD

TRAV

Det är kallblod i samtliga lopp på Grand Slam 75 i dag.

Jan-Olov Persson meddelar klartecken på Smedheim Solan som han tror kan springa svenskt rekord i montéloppet.

De andra två spikarna, L.Q.Widde och Åsrud Vilja, är båda överlägsna i sina lopp och frågan är bara hur stor segermarginalen kommer att bli.

Kallblodens dag körs för andra året i rad på Hagmyren och det är kallblod i samtliga tio lopp. Jan-Olov Persson selar ut inte mindre än 25 hästar den här tävlingsdagen vilket är nytt rekord för hans del. Av dessa startar 15 av hästarna på Grand Slam 75 och vad passar väl bättre än att ta hjälp av kallblodskungen själv för att bena ut omgången. Jag pratade med Jan-Olov i veckan och gick igenom leken på miljonspelet. Det ser lätt ut på förhand och det behöver inte vara fel att göra flerkuponger.

Spikarna är nämligen så klara som de kan bli, även om trav är trav. Jan-Olov sa till mig att Smedheim Solan är hans klart bästa chans på GS75. Han spädde även på med att ”det räcker med ett streck i det loppet”. Det är alltså i montéloppet som Smedheim Solan ska vinna, tillika GS75-3. Hästen är i toppform och var senast ute i Finland och gick bra där. Gången innan vann han i Gävle.

Smedheim Solan har startat i monté en gång tidigare för Emilia Leo och då blev det seger. Det låter som att den duon även är obesegrade ihop efter dagens race.

Jan-Olov Persson sa även till mig att han tror att Smedheim Solan kommer att springa svenskt rekord i dag. Ett klartecken som heter duga…

Gå in i arkivet

För er som inte har sett L.Q.Widdes tävlingsdebut bör gå in i lopparkivet på atg.se och kika. Hästen vann med halva upploppet och ledde med 50, 60 meter loppet igenom efter tidig ledning. Han sprang 1.29,9 i debuten och det är snabbare än vad flera av hästarna som står med 40 meters tillägg har mäktat med.

Jörgen Westholm har kanonform på sitt stall och här kan han ha en ny stjärna i vardande i L.Q.Widde. En stor galopp eller sjukdom är det enda som kan fälla hästen från att ta andra raka segern i GS75-2.

En lika stenklar spik finns det i den fjärde avdelningen. Det är Åsrud Vilja som normalt är ensam på planen här. Den snabbfotade norskan bollade med konkurrenterna i Gävle senast på 1.22,7 över medeldistans och voltstart. Efter den imponerande insatsen blev hon inbjuden till Elitkampen men fick tyvärr strykas. Åsrud Vilja fick feber och en infektion i kroppen som gjorde att hon fick stanna hemma.

Efter att hon blivit frisk har hästen tränat på och jag pratade med tränaren Tor Örjan Johansen som lämnade klartecken. Han säger att Åsrud Vilja känns lika fin som när hon joggade 1.22,7 med krafter kvar och han tror att hon springer en tid nedåt 1.20 om det behövs. Normalt vinner hon det här loppet om hon inte är sjuk, och allt tyder på att hon är frisk nu, sa Johansen. Örjan Kihlström kör igen och det har blivit två överlägsna segrar och en andraplats bakom Månprinsen A.M. för den duon i de tre senaste starterna. Spik nummer tre således i GS75-4.

Fart och kapacitet

Jan-Olov Persson kan mycket väl inleda Grand Slam 75 och han kör själv Prins C.K. som har vunnit nio lopp på 18 starter. Hästen har fart och kapacitet för att vinna det här loppet om han sköter sig. Men han är fortfarande spänd och inte att lita på. Senast blev det dubbla galopper i V75. Men i debuten för Jan-Olov Persson krossade han sina konkurrenter från dödens just från det här läget över kort distans. Persson säger att Prins C.K. har känts bättre i de senaste starterna men att resultaten har blivit sämre än tidigare.

Skrällvarningen i loppet är Åstas Gotthard som har gjort jämna och stabila lopp i skymundan en längre tid. Öppnar snabbt bakom bilen och när jag pratade med Kajsa Frick så berättade hon att Åstas Gotthard står lite på tur för en seger. Det var inget tryck i hästen senast men han brukar prestera sämre på hemmaplan i Rättvik och är klart bättre på bortaplan. Han känns jättefin i träningen enligt Kajsa och är ett givet streck.

Den femte avdelningen är ett av de mer öppnare loppen på GS75. Om nu inte Tigerlilje sköter sig lika bra som senast då hon vann och slog flera av konkurrenterna som hon återigen möter här. Stoet har vunnit fem lopp på tolv starter men även galopperat bort sig fem gånger. Toppchans felfri men vidöppet om hon gör bort sig.

En riktig vinnarhäst

Moddson är favorit i GS75-6 och det är en riktig vinnarhäst som har tagit åtta segrar och en andraplats på nio starter. Han tränas av Joakim Elfving och kommer från en lätt seger senast då han besegrade flera av de främsta konkurrenterna som han nu stöter på igen. Skillnaden är dock att en sådan som Järvsö Elling nu står lika start med Moddson. Senast stod han med 40 meters tillägg och för tre starter sedan besegrade han Moddson trots att han startade 20 meter efter. 

Jan-Olov Persson tror på en mycket bra chans med Järvsö Elling och tycker att det är hans näst bästa chans på Grand Slam 75.

I GS75-avslutningen blir det sex streck på systemet. Favoriten S.T.C.C.Faksen känner vi till från V75 där han var tvåa i näst senaste starten efter Gott Klirr. Hästen är dock inte att lita på och senast galopperade han bort sig. Felfri är han snabb ut och från ledningen är det hästen att slå. B.W.Prinsen är dock rykande startsnabb och även om han svek senast i årsdebuten lär han säkert vara bättre nu. Andra tidiga motbud och givna streck är formstarka Hvalstad Odin, Pyrmo och Gomnes Hans T.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 10–6–3–1–5 (7–2)

GS75-2: 4 L.Q.Widde (2–1)

GS75-3: 5 Smedheim Solan (3–10)

GS75-4: 6 Åsrud Vilja (1–7)

GS75-5: 5–11–4–2–1–3–10–12–6 (7–9)

GS75-6: 4–6–1–3 (5–7)

GS75-7: 3–7–8–6–10–2 (4–1)

Systemet är på 1 080 rader/kronor.

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljonskrällarna: ”Han är given på kupongen”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Jan-Olov Persson

Hästar