”Vinner fler lopp än vad jag kommer att köra”

25-årige Marc Elias om framgångarna på V75

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Marc Elias, 25, delar förstaplatsen i V75-ligan med Örjan Kihlström

Marc Elias, 25, delar förstaplatsen i V75-ligan med Örjan Kihlström.

Han ligger före catchdrivers som Carl Johan Jepson, Erik Adielsson och Ulf Ohlsson.

– En bättre start på ett nytt år har vi aldrig haft i stallet så det känns väldigt bra, säger han.

Så sent som i lördags på V75 från Karlstad vann Marc Elias Gulddivisionen med pappa Conrad Lugauers Gareth Boko, det gör att 25-åringen från Jägersro delar förstaplatsen i V75-ligan med stjärnkusken Örjan Kihlström på åtta V75-segrar.

Det var nog inte många som trodde att Marc Elias knappt tre månader in på året och efter nio stycken V75-omgångar skulle dela förstaplatsen i V75-ligan. Marc Elias ligger före namn och catchdrivers som Carl Johan Jepson, Erik Adielsson, Jorma Kontio och Ulf Ohlsson.

I fjol tog Marc Elias 14 stycken segrar på V75, han har alltså redan nu vunnit över hälften av det.

”Så klart överraskande”

Det som gör Marc Elias bedrift att dela förstaplatsen i V75-ligan med Örjan Kihlström än större är att Marc Elias nästan uteslutande kör stallets egna hästar på V75 – kontra de andra catchdriverserna som allt som oftast själva kan välja och vraka vilka hästar de vill köra på V75.

– Året som varit hittills har varit kanon, stallet har jobbat på bra och en bättre start på ett nytt år har vi aldrig haft i stallet så det känns väldigt bra, säger Marc Elias.

Har inledningen på året varit överraskande bra?

– Ja, så klart. Vi trodde nog inte att Gareth Boko skulle vinna tre Gulddivisionslopp så här tidigt, vi vet att det är en bra häst men vi trodde kanske att han skulle behöva lite mer tid på sig i den högsta klassen. Il Duce Boko som också gått bra på V75 är en häst som det funnits frågetecken kring om han skulle prestera så som vi hoppats på, hans kropp är skör och det går inte att träna honom som vi önskat men där har vi lyckats hitta ett koncept som passar honom bra. Sedan har en häst som Harran Boko fortsatt att övertyga, säger Marc Elias och fortsätter:
– Stallet går också mot tre miljoner kronor i inkörda prispengar och det känns så klart jättebra.

”Kommer inte komma upp i det”

Vad tror du om resten av året, kan du och stallet hålla den här standarden?

– Det får vi se helt enkelt, vi har några tuffingar kvar i stallet också som inte startat ännu, vi har också några fina treåringar och fyraåringar så vi hoppas så klart att vi kan slå fjolårets siffror på 15,8 miljoner kronor i inkörda prispengar.

Känns stallet bättre än någonsin?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga, vi hade tider i fjol som var fruktansvärt bra och det framför allt från mars till juni, de månaderna i fjol var grymt bra. Men på V75 har vi nog det starkaste laget vi någonsin haft och det känns väldigt kul, kollar man statistiken också så går det bättre och bättre.

Vad säger du om att du ligger före namn som Carl Johan Jepson, Erik Adielsson, Jorma Kontio, Peter Untersteiner och Ulf Ohlsson i V75-ligan?

– Det känns så klart inspirerande, absolut är det så. Jag vet å andra sidan att så fort Extra V75 kickar igång så tror jag inte ens att jag kommer upp i antal körda V75-lopp under 2020 som Örjan Kihlström och dom kommer att vinna V75-lopp, jag satt faktiskt i helgen och tittade igenom statistiken från V75 i fjol och som sagt, jag kommer nog inte ens upp i antal körda V75-lopp som Kihlström och dom kommer att vinna, säger Marc Elias.

”När vi startar ska vi ha segerchans”

Marc Elias arbetar till vardags hos pappa Conrad Lugauer, och stallet leder V75-ligan så här långt på året, med enbart 91 hästar på träningslistan. Jämförelsevis har Halmstadproffset Peter Untersteiner 195 hästar på träningslistan, och Åbyproffset Robert Bergh har 122 stycken hästar på sin träningslista. Marc Elias berättar om stallets filosofi gällande V75.

– När vi tar ut våra hästar vill vi ha bra segerchanser och det har vi visat i år med en segerprocent på V75 på strax under 50 procent och för oss är det de som är allra viktigast. Vi har mellan 80 och 90 stycken hästar på träningslistan och då kan du aldrig vinna en sådan liga, då behöver du ligga på runt 200 hästar i träning och det vill vi inte men när vi kommer ut på V75 vill vi vara med där framme. Så det viktigaste för oss är att hålla en hög segerprocent på V75 kontra antal V75-starter. Vi kan ta ut fler hästar på V75 men vi vill inte vara fyra-femma, vi vill vara med för att vinna och de andra hästarna kan vinna andra lopp.

Slutsummering, Marc Elias är smickrad över framgångarna på V75 både för honom personligen och för stallet, men tror inte att han eller stallet kommer ligga i toppen av V75-ligan i slutet av året.

– Man kan inte begära mycket mer när man har 80 till 90 stycken hästar i träning, det går liksom inte att konkurrera mot exempelvis Peter Untersteiner och Robert Bergh, det går inte och vi kommer inte upp i närheten av lika många antal V75-starter som dom.

Publicerad: