”Han har tävlat färdigt på svenska travbanor”

Thomas Uhrberg till attack efter piskskandalen

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter piskskandalen på V75 i lördags.

Nu vill proffstränaren Thomas Uhrberg, 58, inte se Alessandro Gocciadoro i Sverige något mer.

– Han har tävlat färdigt på svenska banor, säger Thomas Uhrberg.

Jägersros proffstränare Thomas Uhrberg sitter även i travtränarnas riksidrottsförbunds styrelse och i en intervju med Sveriges Radio under måndagen går Thomas Uhrberg hårt åt den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro efter piskskandalen på V75 i lördags.

En lärling anställd av Alessandro Gocciadoro gav hästen Zarina Bi två så kallade enhandare i uppvärmningen inför det aktuella V75-loppet, och bilderna från behandlingen har väckt avsky.

”Enbart ett korrigeringsmedel”

Travhästen Zarina Bi ströks omedelbart efter incidenten i värmningen i samråd mellan banveterinär och måldomare, förbundet Svensk Travsport har satt ärendet som högsta prioritet och flera av landets ledande travkuskar vägrar nu köra lopp åt Alessandro Gocciadoro.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv på tävling, säger Thomas

Uhrberg i en intervju med Sveriges Radio och går hårt åt Alessandro Gocciadoro.

– Liknande detta vi såg nu fast i lopp i Italien där hästar blivit grovt misshandlade i lopp, och nu hände det här i lördags i en värmning till ett lopp. Den här som gjorde det här har nu fått sparken och jobbar inte där längre, men tränaren är ansvarig för sin personal.

Thomas Uhrberg förklarar också i intervjun hur ett körspö ska och får användas.

– Det är enbart ett korrigeringsmedel, till exempel om jag styr hästen till vänster och han tvekar lite, då petar jag på honom. Sedan får man använda det som enstaka lätt drivning, alltså hästar har päls och så och man får inte slå dem hårt, man får använda det till enstaka lätt drivning står det i reglementet.

Thomas Uhrberg vil inte se Alessandro Gocciadoro tävla mer i Sverige
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Thomas Uhrberg vil inte se Alessandro Gocciadoro tävla mer i Sverige

”Fullständigt oacceptabelt”

Thomas Uhrberg tror att hästen tog mer psykiskt än fysisk skada av lördagens behandling på Örebrotravet.

– Jag kan föreställa mig att det gjorde ont på hästen naturligtvis, sen tror jag inte att den har några större men dagen efter mer än att den kan bli rädd psykiskt naturligtvis så kan den må illa.

Thomas Uhrberg vill nu inte se Alessandro Gocciadoro på de svenska travbanorna något mer.

– Jag sitter i travtränarnas riksidrottsförbunds styrelse och vi kommer göra ett uttalande om det här, för detta är fullständigt oacceptabelt alltså, det har gått för långt och jag tycker inte att de ska vara välkomna längre, han har tävlat färdigt på svenska banor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN