Stjärnskötaren som lever sin stora dröm

Jonas Oscarsson tillfälligt i Sverige • Livet i USA • Hyllningen till Svanstedt • Drömmarna

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Oscarsson med E3-vinnaren Zara Kronos.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Jonas Oscarsson med E3-vinnaren Zara Kronos.

Stjärnskötaren Jonas Oscarsson är tillfälligt tillbaka i Sverige.

Nu berättar han om livet i USA, hyllningen till Åke Svanstedt och sina drömmar.

– En dag vill jag vinna Elitloppet, säger 18-åringen.

I januari slutade skötaren Jonas Oscarsson hos Joakim Lövgren.

Ny adress: USA och Åke Svanstedt stall.

– Jag känner att jag har mitt mål och det målet är inte att vara hästskötare, utan det är att bli tränare så småningom, sa han då till Trav365.

Nu är Jonas Oscarsson återigen hemma i Sverige. I väntan på att visumet för en återkomst till USA ska bli klart jobbar han i Veijo Heiskanens stall.

– Jag fick frågan när jag kom hem om jag ville jobba i stallet. Jag har ju varit hos Veijo tidigare och jag nappade direkt. Det är inte så kul att bara gå och göra ingenting, säger 18-åringen och fortsätter:

– Jag väntar på att ambassaden ska handlägga mitt ärende med visumet och det beräknas ta cirka fyra till åtta veckor. Min ambition är att finnas hos Veijo tills det praktiska är klart. Därefter är tanken att återvända till USA.

”Det var en omställning”

Hur var det att komma hem?

– Naturligtvis var det en omställning. Det är kul att träffa vänner och familj förstås. Jag trivs otroligt bra med att jobba inom travet här på hemmaplan men just nu är det USA som är mitt förstaval. Jag har vid flera tillfällen vacklat i mitt beslut – men som det känns nu åker jag tillbaka så fort visumet är klart.

Skötaren blev känd för den stora massan när han arbetade hos Joakim Lövgren. Där tog han bland annat hand om stjärnhästarna Illuminati och Zara Kronos.

– Det var en härlig tid. Jag har lärt mig mycket av både Veijo och Jocke och det är jättekul att vara tillbaka hos honom – även om det bara är tillfälligt.

Omställningen till det nya livet i USA blev inte helt ”problemfritt”.

– Det blev som en chock i början när man slogs av värmen. Men man vänjer sig snabbt och det är en väldig kontrast till hur det ofta är i Sverige.

Vad är skillnaderna mellan amerikansk och svensk travsport?

– I USA är hästarna mer inskolade i tidig ålder. Tvååringarna är kanonfina tävlingshästar. Man kan säga att det är lite mer racing i USA då man kör fort från början och bara ökar hela tiden. Tävlingssäsongen består av sex månaders träning och sex månaders tävling. Träningsmöjligheterna är fantastiska och klimatet bidrar ju förstås till det också.

– I Sverige har man en mer genuin känsla för hästarna med mer kärlek utan att jag menar att det är dåligt i USA. Jag tror det rent generellt finns en större kunskap i Sverige och man har ofta en känsla för hästar i Sverige som kanske inte finns där på samma sätt. Det är lite mer business i USA också. Dom har ingen riktig koll på svensk travsport heller.

”Får en hel bok som svar”

Han har även passat på att lära sig av arbetsgivaren – och den svenske stjärnkusken och tränaren Åke Svanstedt – under tiden i Vero Beach i Florida.

– Det var verkligen häftigt att komma till Åke. Han har en fantastisk gård och träningsanläggning med perfekta förutsättningar för hästarna. Han är otroligt kunnig och frågar man honom en sak – så får man en hel bok som svar, säger Jonas och skrattar.

– Han är lugn och otroligt noggrann i det han gör. Han lever för trav och är en otroligt skicklig läromästare.

Är det helt spikat att du ska tillbaka till Åke om allt löser sig med visumet?

– Det är min känsla just nu. Jag har flera alternativ i USA där jag även har en bra kontakt med tränaren Jonas Czernyson. Han har också erbjudit mig att jobba för honom och det är tacksamt att kunna välja mellan dessa.

– Just nu är det ändå Åke som är mest intressant men jag har inte bestämt mig definitivt. Jag trivs också jättebra i Sverige. Jag gillar att vara en stor del av ett stall där jag får ta mycket ansvar – så det är inga lätta beslut att ta.

”Har ingen brådska”

Jonas Oscarsson flyttade hemifrån redan som 17-åring och har sedan länge haft ett mål i sikte.

– Så är det. Jag vill absolut ha en egen tränarrörelse en dag. Jag är ung och har ingen brådska, nu gäller det att lära mig så mycket som möjligt och att få hästarna att må bra – och att även resultaten kommer förstås.

Tydliga mål – men vad har du för drömmar?

– Jag har en dröm. Det är att vinna Elitloppet, Prix d'Amérique och Hambletonian.

Jonas Oscarsson kommer vara på plats under Elitloppshelgen.

– Det bli kul att få njuta av festen. Det är travsport när den är som allra bäst. Alla vi som håller på med detta drömmer om att få vara en del av Elitloppet.

Vem vinner Elitloppet 2019?

– Det troliga är väl att Propulsion tar hem det men jag vill ändå varna för både Heavy Sound och Double Exposure. Sen så ska ju Åke Svanstedt köra Looking Superb. Vi får se vad han kan hitta på.


ANDREAS ÖRTENGREN/TRAV365

Publicerad:

LÄS VIDARE