Trav

Flera hästägare kräver miljoner av förbundet

Efter fuskmisstankarna mot Propulsion – agerar: ”Självklart att hans resultat kommer att strykas”

Av: 

Erik Pettersson

Hästägare riktar ekonomiskt krav mot förbundet Svensk Travsport, efter att fuskmisstankarna kring Propulsion uppdagats.
Hästägare riktar ekonomiskt krav mot förbundet Svensk Travsport, efter att fuskmisstankarna kring Propulsion uppdagats.

TRAV

Elitloppsvinnaren Propulsion har högst troligt tävlat – och vunnit flera storlopp i Sverige och Europa – som nervsnittad, något som är förbjudet.

Nu kräver ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.

– Utifrån den information som framkommit och gällande regelverket ser jag det som självklart att Propulsions resultat kommer att strykas, säger Linn Andersson, som ombetts hjälpa hästägarna i ärendet, till Travronden.

Just nu är Svensk Travsports utredning kring Elitloppsvinnaren Propulsion igång.

Två dagar efter den efterlängtade jättesegern på Solvalla, värd evig ära samt tre miljoner kronor, slog bomben ner.

Högst sannolikt har stjärnhästen, som sprungit in drygt 34 miljoner kronor under sin karriär, tävlat i strid med reglerna i Sverige och Europa, då han 2015, innan flytten till Sverige, ska ha blivit nervsnittad på veterinärklinik i USA. Något som inte framgick i auktionskatalogen när Stall Zet och Daniel Redén köpte hästen senare det året i USA.

I Sverige är det totalförbjudet att träna och tävla med en häst som nervsnittats.

– Man fuskar fram individer, man skulle kunna jämföra med anabola steroider, har rutinerande veterinären Flemming Winberg sagt.

”Ombads att skyndsamt undersöka...”

Både exportcertifikatet, som utfärdades hösten 2015, samt ett veterinärintyg från själva ingreppet, visar att Propulsion är nervsnittad. Trots det har förbundet, Svensk Travsport, godkänt stjärnhästen både för tävling och avel.

Nu har flera ägare till hästar som tävlat mot Propulsion börjat göra anspråk på förlorade prispengar.

– Jag kontaktades under helgen av hästägare till hästar som placerat sig bakom Propulsion i lopp. Jag ombads att skyndsamt undersöka om det fanns möjlighet att de kunde erhålla prispengarna de är berättigade till enligt Svensk Travsports regelverk, säger Linn Andersson till Travronden.

Hon fortsätter:

– Utifrån den information som framkommit och gällande regelverket ser jag det som självklart att Propulsions resultat kommer att strykas. De skadedrabbade hästägarna ser inga skäl till att invänta att Svensk Travsport blir klara med sin egen utredning för att de ska få ut sina pengar.

”Okomplicerad sak”

Linn Andersson har i sin tur tagit juridisk hjälp i frågan. Redan under måndagen ska det första kravet lämnas över till förbundet Svensk Travsport.

Enligt Linn Andersson är det en handfull hästägare som bett henne om hjälp.

Hon menar på att det finns tillräcklig bevisning på att Propulsion är nervsnittad, att man inte behöver invänta förbundets egna utredning.

– Jag tycker det är rätt okomplicerad i sak. Och hästägarna jag blivit kontaktade av vill att detta ska ske skyndsamt, vilket jag inte ser någon anledning till att inte respektera.

”Mardröm som inte verkar ha något slut”

För stortränaren Daniel Redén har tiden efter Elitloppssegern varit extremt tuff. På fredagen skrev han själv om händelserna på sin hemsida.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Daniel Redén: ”Mardröm utan slut”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Elitloppet