”Kennedy gratulerade – blir som ett barn”

Sju frågor till travprofilerna om kärleken till favoritlagen: ”Jag är spänd och nervös”

De är vana att prata skobalans, jänkarbikar och hur travhästarna känns i träning.

Trav365 ställde några av landets travprofiler mot väggen – där de i stället fick förklara sin stora kärlek till sitt favoritlag.

Här får du veta vem som alltid retas så fort Hammarby förlorat, vem som är så färdig så han behöver en dusch efter favoritlagets match och vem som inte har bra minnen när det kommer till Leksand.

Anders Malmrot, 47

Vem är han: Sportchef på Solvalla, Elitloppsgeneral och tidigare expertkommentator i TV4:s travsändningar.

Favoritlag: Liverpool, England och Premier League.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Liverpool?

– Det är sedan Tipsextra-tiden. Jag tittade på matcherna med farfar och morfar, det var högtidsstunderna på lördagarna. Jag fastnade för Liverpool från mitten av 1980-talet i samband med Kenny Dalglish-eran. Det jag fastnade för var deras passningsspel trots att planerna var som de var på den tiden. Jag satt till och med och räknade hur många passningar de hade inom laget. Det var direkt något visst med deras passningsspel.

2) Vad är ditt bästa minne med Liverpool?

– När de vann Champions League-finalen mot Milan 2005 på straffar efter att helt osannolikt vänt 0–3 till 3–3. Man hade pumpat upp stämningen rejält och sedan var det god natt redan efter första halvlek. Det var så osannolikt och det skulle inte kunna gå, och så känns det fortfarande när man tänker tillbaka på det. Jag är med i många Facebook-grupper om Liverpool och de klippen vevas då och då, det är häftigt.

3) Vad är ditt värsta minne med Liverpool?

– Det är någon av alla de finaler vi varit med i som vi inte vunnit. Finalen i Champions League i fjol var inte speciellt munter (förlust mot Real Madrid, 1–3). Det var under Elitloppshelgen och jag tänkte att jag skulle få fira och koppla av under lördagen, men så blev det inte. Jag blev väldigt besviken.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– Jag ser alla matcher och försöker vara på plats live någon gång per säsong. Jag var iväg med min son Viktor i vintras och såg derbyt mot Everton. På något sätt lyckades vi vinna i den sjätte övertidsminuten och då tänkte jag att det nog kan vara dags för oss att vinna ligan när vi hade de marginalerna med oss. Men att vara på plats och gå på rundvandring på Anfield är storslaget.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Jag lever mig in i matcherna hemma med matchtröja och frun menar på att jag får sluta, ha ha. Efteråt brukar jag vara helt slut och behöver ta en dusch, jag är alldeles färdig. Men skulle man inte bry sig skulle man kunna följa något annat i stället. Det är mitt andningshål från travet.

6) Vad tror du om Champions League och avslutningen på Premier League?

– I ligan är känslan tyvärr att City blir för svåra. Vi hade chansen när vi ledde med så många poäng men vår svacka kom olägligt, det är risk att vi blir tvåa.

– I Champions League har vi fått en bra lottning och det troliga är att vi vinner mot Porto i kvartsfinalen och får möta Barcelona i semi, det är inte helt lätt. Men jag tycker alltid att Liverpool presterat bättre mot topplagen och dippar mer mot bottenlagen, så de brukar kunna höja sig.

7) Om ni vinner ligan, hur skulle du fira?

– Jag har en bra kompis i Bålsta som jag ser matcherna med. Det skulle bli en finare middag med champagne där vi sitter i våra Liverpool-tröjor. Och jag tror det skulle bli utan fruar, ha ha.


Ulf Stenströmer, 44

Vem är han: Travtränare till tidigare Prix de France-vinnaren Noras Bean. Tränar bland annat stjärnhästen Handsome Brad. Stallet körde in över fem miljoner kronoor 2018.

Favoritlag: Hammarby, Sverige, Allsvenskan.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Hammarby?

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och Tyresö. Jag var på Söderstadion första gången när jag var sju-åtta år då min dåvarande styvfar tog med mig och vi stod i klacken. Det är svårt att tvätta bort det och det har etsat sig fast.

2) Vad är ditt bästa minne med Hammarby?

– När vi vann SM-guld 2001 är givetvis ett men det finns flera andra. Jag har exempelvis en hästägare från trakten (Skara) som har bott här hela livet och är Hammarbyare av någon anledning. Hans kompisar vill bjuda med honom när han fyller 60 på premiären och den klassiska marschen till arenan. Jag var i kontakt på messenger med Kennedy Bakircioglü för att kolla om han kunde vara med på en träning. Det är också häftigt att vara i kontakt med Kennedy. Han skickade även ett grattis när Handsome Brad vann på V75, då blir jag som ett litet barn.

– Ett annat minne är när Hammarby-ikonen Matte Werner helt oförhappandes skickade en jättesnygg Bajen-tröja till mig för ett halvår sedan. Han skickade med ett brev också där han skrev att han hade två passioner i livet: Hammarby och trav. Han tyckte jag var en bra reklampelare för Hammarby.

3) Vad är ditt värsta minne med Hammarby?

– Någon av alla de gånger vi har åkt ur allsvenskan eller när vi förlorar mot Malmö FF. Då får jag alltid sms från den förskräcklige Christoffer Eriksson, han är en riktig medgångssupporter till MFF, ha ha.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– Jag försöker titta så mycket jag kan på tv men har bara varit på den nya arenan en gång. Det var i fjol mot Gif Sundsvall och jag hade med mig min bror som bor utanför Sundsvall och är ”Giffarna”-supporter. Hammarby ledde med 3–0 och klev ut i andra halvlek och var ännu bättre och gjorde 4–0. Sedan tappade de upp till 4–3 och ”Giffarna” gjorde även 4–4 som dömdes bort. Det blev till slut en jävla bra dag i Stockholm.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Jag måste säga att jag är betydligt lugnare än när jag har starthästar, jag är inte fanatisk. Men det är klart att när Kennedy hängde in sin frispark i höstas så delade jag klippet på sociala medier. Jag är inte nervös men det är oerhört kul att följa. Man kan säga att det är väldigt kul när det går bra medan jag blir lite avvaktande när det går dåligt.

6) Vad tror du om årets allsvenska säsong?

– De överraskade i fjol och var med länge och hotade i toppen. De kontakter jag har säger att det inte ser lika bra ut i år.

7) Du har nästan alltid någon typ av Hammarbykläder på dig på travtävlingar. Varför och vad får du för reaktioner?

– Jag vill visa min kärlek till klubben men det är väldigt få av kollegorna som dunkar mig i ryggen. När jag är på Åby vågar jag inte lämna kvar kepsen i omklädningsrummet om Christoffer Eriksson är där, då kan det ligga vad som helst i den.

– Det är många som gör kräkreflexer och så, men jag vet att allting handlar om avundsjuka.


Daniel Redén, 39

Vem är han: Stortränare och kusk. Tränar bland annat superstjärnan Propulsion. Stallet körde in över 43 miljoner kronor i fjol.

Favoritlag: Västerås IK, Sverige, Hockeyallsvenskan.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Västerås?

– Jag spelade i Västerås som ung men höll även på HV 71, sen blev jag realist och insåg till sist att det är VIK som gäller.

– Jag sprang runt som liten grabb i Rocklunda och är uppväxt där. Jag kommer ihåg när jag var åtta-nio år när jag sprang omkring vid omklädningsrummen och gick förbi materialförrådet, det enda jag såg var Peter Popovic enorma skridskor.

2) Vad är ditt bästa minne med Västerås?

– Vevan när vi var i Elitserien med väldigt många bra spelare var ju kul så klart men jag måste nog säga att det är det som klubben gjort i år. Vi kom från division ett med inte för mycket kapital och slutade trea i grundserien. Det var mäktigt.

3) Vad är ditt värsta minne med Västerås?

– Säsongen 2014/15. Vi hade vunnit Hockeyallsvenskan och förlorade den sista matchen mot Karlskrona i den allsvenska finalen. Jag var på plats då, det var ruttet. Men sedan är allting med Leksand dåliga minnen, ha ha. Jag känner så många leksingar och vi brukar ha svårt mot dem.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– Så ofta jag kan och jag är på plats nästan hela tiden. I fjol åkte jag enkelt ner till Kristianstad för att se dem i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Det är kul att ha någonting annat att koppla bort travet med.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Jag är ganska vass och jag kan hetta till och lever mig in i det. Ibland är jag lugn och trygg men när det händer orättvisa saker tänder jag till.

6) Ni var nykomlingar i Hockeyallsvenskan och gjorde succé. Vad säger du om den här säsongen?

– Det kändes som vi bara skulle hålla oss kvar men alla spelare lyfte sig rejält. Det var jäkligt bra helt enkelt.

7) Du gör ingen hemlighet på sociala medier över ditt supporterskap och twittrar flitigt när VIK spelar. Vad möts du av för reaktioner?

– Jag måste ju stå för det jag tycker. Gillar man det inte så är det väl bara att avfölja. Men det verkar som att de flesta står ut med det, ha ha.


Stefan Persson, 45

Vem är han: Travtränare och kusk. Har tidigare tränat EM-vinnaren Darlig Mearas.

Favoritlag: Arsenal, England, Premier League.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Arsenal?

– Jag fick en Arsenal-tröja av farsan när jag var fyra år, sedan har det hängt i och intresset har växt mer och mer med åren.

2) Vad är ditt bästa minne med Arsenal?

– Givetvis när vi lyckades gå igenom Premier League helt obesegrade säsongen 2003/2004. Jag kommer även ihåg första besöket på Highbury när Anders Limpar spelade i Arsenal. Det är sådant man aldrig glömmer.

3) Vad är ditt värsta minne med Arsenal?

– Varje gång de förlorar mot Tottenham, men vi närmar oss i tabellen i år. Meritmässigt är de ju dock inte i närheten av oss.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– Jag ser alla och när det krockar med travet ser jag matcherna i efterhand. Jag försöker vara på plats en till två gånger per säsong och har även fått med mig min son Alex. Han har läst ikapp och kan mer om Arsenal än vad jag kan.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Jag är spänd och nervös och det är rätt stor skillnad mot travet när jag har starthäst eller ska köra, då kan jag inte påstå att jag är nervös. Men jag ser alltid framemot matcherna och det är så klart ännu roligare när man åker dit och tittar.

6) Eran med Arsène Wenger tog slut och Unai Emery tog över inför den här säsongen. Vad tycker du om årets resultat?

– Det känns som vi är på rätt väg igen men det är inte så lätt, Rom byggdes inte på en dag. Men det är klart bättre än i fjol och det var dags för ett byte då vi hade kört fast litegrann. Vi behöver förstärka, bland annat i försvaret, där jag ändå tycker att den unge greken Mavropanos ser bra ut.

7) När vinner Arsenal Premier League igen?

– Det dröjer nog ett par tre år. Men som Arsenal-supporter är man rätt garvad och är nöjd för det lilla.


Bayern-supportern Conrad Lugauer.
Bayern-supportern Conrad Lugauer.

Conrad Lugauer, 44

Vem är han: Travtränare och kusk. Körde in över tio miljoner kronor som tränare 2018 och slutade bland annat tvåa i Svenskt Travkriterium med Campo Bahia.

Favoritlag: Bayern München, Tyskland, Bundesliga.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Bayern München?

– Jag är uppväxt typ fem kilometer från arenan och började hålla på dem när jag var fem-sex år.

2) Vad är ditt bästa minne med Bayern München?

– Jag minns inte årtalet med det var en jättehet match i Champions League mot Real Madrid. Två Real-spelare fick rött kort och Bayern gick vidare. Det var häftigt.

3) Vad är ditt värsta minne med Bayern München?

– När vi förlorade Champions League-finalen på Allianz Arena mot Chelsea 2012. Vi dominerade totalt men förlorade på straffar.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– För sällan på plats men via tv så ofta det går. Sedan krockar det mycket med travet både när det gäller ligan och Champions League tyvärr.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Det beror på med vem jag tittar. Är jag med kompisar älskar jag att ta ut svängarna. Kollar jag med kunder så uppför jag mig som man ska, ha ha.

6) Ni åkte ur Champions League mot Liverpool, ändå besöker du Solvalla där Liverpool-supportern Anders Malmrot är chef?

– Ha, ha, det är inga problem alls. I det fallet så var Liverpool helt enkelt en klass bättre. Vi bygger om lite nu och ska ersätta Ribery och Robben som blivit äldre. Samma sak i backlinjen där Hummels och Boateng börjar bli till åren.

7) När vinner Bayern München Champions League igen?

– Det tar nog två till fyra år. Vi kommer som sagt bygga nytt med ett helt annat lag och det tar alltid tid innan det fungerar. Däremot tror jag vi kommer hålla undan för Dortmund och vinna Bundesliga.


MFF-supportern Christoffer Eriksson.
MFF-supportern Christoffer Eriksson.

Christoffer Eriksson, 31

Vem är han: Stjärnkusk och travtränare som bland annat vunnit VM-loppet. Körde in 27 miljoner kronor som travkusk 2017.

Favoritlag: Malmö FF, Sverige, Allsvenskan och Malmö Redhawks, Sverige, SHL.

1) När föddes ditt supporterskap och varför blev det Malmö FF och Malmö Redhawks?

– Jag har alltid varit sportintresserad och hållit på med sport sedan jag var ung. Jag spelade i Malmö Redhawks och det har blivit naturligt att hålla på Malmölagen när man kommer härifrån.

2) Vad är ditt bästa minne med MFF och Redhawks?

– När MFF spelade i Champions League var det oerhört stort att vara på plats.

– När det gäller Redhawks har jag ett svagt minne när de vann SM-guld 1994, trots att jag bara var sju år. Då var jag på plats.

3) Vad är ditt värsta minne med MFF och Redhawks?

– När Redhawks åkte ur SHL var det inte kul. För MFF är det svårare, de senaste åren har man så höga förväntningar med tanke på ekonomin och man kanske begär ännu mer än de levererar ibland. Man är ju inte så van vid att de förlorar men de är också levande varelser, precis som hästarna.

4) Hur ofta ser du matcherna?

– Jag försöker se live så mycket det är möjligt men det krockar en del med travet så det blir lite för sällan. Jag har årskort på MFF och utnyttjade kortet kanske tre gånger i fjol. Det är för sällan på plats men jag följer givetvis alla resultat.

5) Hur är du som person på en matchdag?

– Jag är mer spänd än när jag har starthästar. Hästarna har jag själv förberett, så är det inte inom hockeyn eller fotbollen. Jag försöker njuta av sporten och spelet och kan givetvis kläcka ur mig en kommentar, men det slutar där.

6) Vad tror du om årets allsvenska säsong med MFF?

– Jag tycker det såg bra ut i Europa League mot Chelsea trots att MFF inte var i matchform. Nu har det blivit en liten svacka i träningsmatcherna och jag får hoppas det blir en bra väckarklocka för dem.

7) Du retar alltid kollegan Ulf Stenströmer när MFF vunnit mot hans favoritlag Hammarby. Varför?

– Ha ha, han har bara en fasad. Halva Hammarbys lag består ju av MFF:are så han är MFF:are innerst inne.

– Han gillar att vara självgod och ha sina Hammarbykläder på sig, det kan nog vara så att det var enda laget med så stora kläder, ha ha.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!