Prix d’Amérique

Svenskstjärnan: ”Svårt att vinna en gång”

Björn Goop inför Prix d’Amérique • Chansen att ta tredje segern • Filmerna på stjärnhästen

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Stjärnkusken Björn Goop blev förste svensk någonsin att vinna superloppet Prix d’Amérique två gånger efter segern i fjol med Face Time Bourbon.

På söndag kan han slå sitt egna historiska rekord – när han ska försöka förvara titeln i Paris.

– Det är svårt att vinna en gång, två är ännu svårare och tre gånger..., ha ha, säger Björn Goop till Trav365.

Först med Readly Express 2018 och sedan seger i fjol med Face Time Bourbon i Prix d’Amérique.

Ingen annan svensk har någonsin vunnit världens tuffaste travlopp vid två tillfällen.

Vid båda segrarna har dessutom 44-årige Björn Goop nominerats i Jerringpriset, där han på galan i år slutade fyra – bland annat före Zlatan Ibrahimovic.

På söndag är det dags igen.

Björn Goop sätter sig upp bakom världsstjärnan Face Time Bourbon för att försöka att vinna loppet två år i rad. Senast en kusk och häst försvarade titeln var 2017 när ikonhästen Bold Eagle vann med Franck Nivard.

”Båda är stora – men olika”

44-årige Björn Goop ser med tillförsikt fram mot söndagens kraftmätning.

– Personligen känns det bra. Jag har inte haft riktigt samma flyt med materialet, det har på så vis varit ett svårare år, men det känns ändå bra, säger han om sin egen kuskform nere på Vincennes.

När du tänker tillbaka, vad minns du allra mest av loppen vid dina två tidigare segrar?

– Med Readly Express minns är slutscenariot, med 500 meter kvar och när vi kontrade ut Bold Eagle, det är svårt att beskriva, det var väldigt stora känslor.

– Med Face Time Bourbon i fjol är det de sista 600 metrarna och när man kommer in på upploppet.

Känns båda segrarna på samma sätt?

– Båda är stora – men olika. Med Readly Express var det min första seger i Prix d’Amérique och det var en helsvensk seger, så den etsar sig givetvis fast hårdast. Med Face Time Bourbon var det en internationell seger, vilket också gjorde det stort.

”Man blir en annan person”

Björn Goop gjorde sitt allra första Prix d’Amérique som kusk bakom Stefan ”Tarzan” Melanders häst Scarlet Knight 2005. Det har gått 16 år sedan den debuten.

– Det gick helt okej då (slutade sjua) men det är givetvis en stor skillnad nu. Jag har lärt mig att det gäller att vara med och lärt mig hur man ska köra i loppet och fått, med rutinen, en uppfattning om hur loppen blir körda, konstaterar han.

Inför söndagens start är Björn Goop, som alltid, skrockfull. Dock går det inte till överdrift.

– Jag är skrockfull på flera olika sätt. Jag tror att alla är lite skrockfulla och det kan vara ett sätt att vara trygg att det ska vara på ett visst sätt. Det har nog blivit lite mindre med åren.

Innan Prix d’Amérique, hur ser det ut när du går in i din bubbla och din egen zon?

– Det är inte så stor skillnad just den dagen mot andra dagar som kusk. Men man börjar känna det när man kommer ut till banan, man byter om, du är där för ett jobb. Det är klart man blir en annan person då, en yrkesperson. Man blir fokuserad, men det är jag van vid.

”Kommer alltid sakna publiken”

På grund av Coronapandemin kommer loppet köras helt utan publik. I fjol var det 40 000 åskådare på den stora läktaren som lyfte fram Björn Goop och franske Face Time Bourbon till segern. Frågan till Goop är given – hur kommer det att kännas utan publiken?

– Personligen så ser jag det positivt och försöker se möjligheter i stället för omöjligheter. Det var bra av det Svenska Travförbundet att tidigt visa en ståndpunkt, att det är ett yrke, så vi kunde fortsätta att köra. De övriga förbunden i Europa har tagit efter som gör att vi får köra över huvud taget, säger han men tillägger snabbt:

– Det är klart att man alltid kommer sakna publiken på en sådan här tillställning, men samtidigt är man inne i sin sport så mycket och det är hästarna som ger den största kicken och att köra de största loppen.

Björn Goop spenderar sin tid inför söndagens storlopp i Paris och åker mellan träningsanläggningen på Grosbois för tävlingar på Vincennes. Han har fått filmer på träningsjobb på Face Time Bourbon av tränaren Sebastien Guarato.

– Hästen ser väldigt fin ut i träningsjobben, De har medvetet legat lite lågt för att peppa honom inför Prix d’Amérique och för att få honom i toppform. Han har ändå vunnit de här första loppen han gjort under det franska vintermeetinget, men nu har man peppat upp honom ytterligare. Det syns att han är mer fokuserad, laddad och på gång. Det känns bra.

”Den tuffaste jag mött”

I fransk media målas superduellen mellan Björn Goop och Face Time Bourbon i ena ringhörnan mot Jean-Michel Bazire och fjolårstvåan Davidson du Pont i den andra, vilket är det självklara förstasidesstoffet i de franska travtidningarna.

– Fransk travmedia har kanske lite mer fokus på själva sporten än i Sverige, då det är mer spel. Men deras bevakning är stor och bred med mycket reportage med mycket om hästarna i fokus. De målar upp det som duellen igen mellan Face Time Bourbon och Davidson du Pont.

Är du påpassad i Frankrike?

– Ja, det måste jag säga, fast på lagom nivå. Jag försöker ställa upp på så mycket jag hinner.

Vilka är de värsta motbuden på söndag?

– Davidson du Pont, Délia du Pommereux och Vivid Wise As får man inte glömma. Det är tre av hästarna som sett bäst ut i kvalloppen.

Björn Goop hyser också den största respekt för Jean-Michel Bazire, både kusk och tränare bakom Davidson du Pont.

– Han är en extremt, extremt duktig och kunnig. Han är ruskigt yrkeskunnig och en ruskig taktiker. Den tuffaste motståndare jag har mött.

Och så var det möjligheterna att skriva ny svensk travhistoria. Är det något Björn Goop tänker på?

– Inte så, men jag kan konstatera att det är svårt att vinna en gång, två är ännu svårare och tre gånger..., ha ha. Det är kul att vara med och få chansen att tävla med de här hästarna och mot de här hästarna.

Klockan 15.15 på söndag går starten av Prix d’Amérique 2021 på Vincennes.

Publisert:

LÄS VIDARE

Goop: Det krävs för att kunna försvara titeln

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d’Amérique

Prix d'Amérique

Björn Goop