SM-guldet tas av en slugger

TRAV

Micke Nybrinks senaste krönika

Spännande blir det, med dubbelt open stretch och V75-hästar på banan.

Täta lopp – och plötsligt fri körning sista biten.

Räkna med händelserika upplopp.

Jag provar med tre spikar, hästar som klarar sig på egen hand.

Åbys V75:a inleds med SM för ston. Det vanliga är ju att man skäller på SM, att det numera bara är ett namn, men i det här racet möts två av landets bästa ston. Vem som vinner av Camilla Highness och Riva del Sole är inte givet och så kallade kärringar tar två streck. Den här veckan är jag en sån och det är nästan så att man hör hönsen kackla, eller hur?

Camilla Highness ser ut att bli klar favorit och eftersom det antingen handlar om spets eller rygg på Riva del Sole är hon ett hett bud. Nu protesterar någon och menar att Ingves aldrig släpper – men tänk efter lite, det är ju open stretch. Han får luckan och speeda kan hon.

Riva del Sole svarade för en stark insats efter vila senast, kördes snällt med skor på och nu väntar barfota runt om och störtlopp med ilskna staktag från början. Hon är otäckt bra såna gånger.

Startsnabb i V75-2

V75-2 är ett mycket bra försök i klass 3. Jag har vänt ut och in och upp och ner på hästarna och kommit fram till att det får kosta. Godbiten, hästen som kan vara liret i loppet, är Smash Express. Han vann pisslätt från ledningen senast, bara flög undan över upploppet och såg djävulskt bra ut. Som sjuprocentare och med startspecialist Peter Untersteiner från spår ett… Kör hela vägen PU. Din häst duger.

Guld, eller det kallas visst SM, är ett hyggligt lopp över lång distans. Tre hästar höjer sig: Arras, Super Light och Colombian Necktie. Så jag tar dem – nej, fasen heller. Nu får det vara slutbackat. Jag ska dö med puffran i näven. Colombian Necktie tar dem till slut. Ni minns förstås hans osannolika prestation näst senast, tredjespår i ett varv och sen tog ändå ner ledande Digger Crown på 1 640. Vem mer i landet grejar det? Är han bara i minsta lilla form, och det låter så från tränare Roger Walmann, vinner han väl?

Dream Leader och Foolex kör kanske en bit om spets i V75-4 och det är klart att någon av dem kan vinna. Men jag väljer ändå att spika emot. Så bra som Blue Zorro sett ut på slutet – jag kan inte låta bli. Näst senast lekte han sig till seger från ledningen och senast hade han världens oflyt då han drogs bakåt 600 kvar och tappade allt. Över upploppet gick han för fullt i skymundan och intrycket var det rätta.

Given vinnare

Lördagens mest givna vinnare hittas i V75-5, SM för lärlingar. Skip Dimanche och Tommy Karlstedt har toppchans. Fyraåringen har gjort tre starter för Hans Adielsson och nytändningen är formidabel. Senast provade Adielsson honom utan skor för första gången och uppvisningen blev total. Dödens i ett varv, sen spets i 1.13-5-fart sista 1 000 till överlägsen seger med fulla segel över mål. Så ska en V75-spik se ut i genrep. Tommy Karlstedt? 22 år, skicklig, sansad och med nästan 16 i segerprocent i år.

De två sista loppen är omgångens huvudvärk. Vem är då helgens Ipren-man? Ja, varför inte Olle Goop. Han kör Luckytobeborn

(5 procent) i V75-6 och där kan man snacka om en häst som satt fast med rubbet senast. Eller blir det Johnny Takter som dämpar smärtan när han sätter dit Beijing Man i sista? Same story på den, fast och okörd i mål senast.

Helgens tips

4 Skip Dimanche

(Åby, V75-5)

Strålande senast. Samma balans igen. Spik.

8 Colombian Necktie

(Åby,V75-3)

Slugger med lopp i kroppen. Slaktar allt?

3 Blue Zorro

(Åby, V75-4)

Hade otur senast. Såg vass ut. Kul drag.