Svanstedt vann V75-Mästaren

TRAV

– och bjöd på segergest

Toppkusken Åke Svanstedt brukar göra segergest när han vinner Elitloppet eller möjligen Hugo Åbergs Memorial.

Men när Svanstedt vann V75-Mästaren med Affe Fager åkte högerarmen i luften.

– Det här var en mycket kul seger, säger han.

Anledningen till Åke Svanstedts stora segerglädje gick inte att ta miste på. I början av upploppet var saken klar och kort före mål skickade han upp högerarmen i luften.

– Jag har haft det här loppet i sikte sedan december, men trodde kanske inte att Affe skulle hinna komma i form. Men det gjorde han och då känns en sån här seger extra kul. Sedan är V75-Mästaren en prestigefylld kusktävling, säger Svanstedt.

Bra avbetalning

Svanstedt ägnade också en tanke åt förre ägaren och uppfödaren Per-Arne Berntsson, som avled för ett par veckor sedan.

– Givetvis, även om jag inte kände honom så väl. Per-Arne ringde mig i november och frågade om jag ville ta in Affe Fager i träning och om jag visste någon som ville köpa hästen. Han berättade då om sin sjukdom och att han inte kunnat tränat hästen så mycket på slutet.

– Jag har tidigare sett att det är en bra häst så jag tackade förstås ja. Jag kände dock att han var dåligt jobbad men vi har tränat på och nu känns det kul när vi lyckades få honom i toppform.

Hästen var dyr, enligt Svanstedt, men förstapriset på 200000 kronor var en bra avbetalning till nya ägarna ”AB Torp och Småhus”.

Lördagens prestation på Åbytravet var grym och Affe Fager kommer att kunna tjäna stora pengar framöver. Han var nära galopp i starten och hamnade bland de sista, men när Svanstedt vred på i fjärdespår på sista långsidan gick det undan.

– Det är inte ofta man sveper ett fält så enkelt, säger han och ler. Hästen var inte helt trött i mål heller.

Synd om hästen

För Åke Svanstedt var V75-Mästaren ett speciellt lopp på flera sätt. Förra veckan flyttades överraskande en av hans bästa hästar någonsin, Zoccer Wadd, av ägaren Yngve Eriksson. Anledningen var att Eriksson ville starta i V75-Mästaren med sitt stjärnsto, medan Svanstedt ansåg att hon inte vara i form, och borde vila.

Zoccer Wadd kom nu till start och slutade bland de sista, närmare 100 meter efter vinnaren Affe Fager.

– Jag struntar i ägaren, men jag tycker synd om Zoccer Wadd som uppenbarligen inte är i form. Mer vill jag inte säga.

I V75-Mästaren startade de tolv segerrikaste kuskarna inom V75 2006. Förra året blev Björn Goop mästare och fick bära guldhjälmen.

I år blir det guldhjälm på ”grön kusk” – Åke Svanstedt.

TT