Trav

Sören Nordin fyller 90 år idag

Av: 

Kanal75

Jubilerar Sören Nordin fyller 90 år idag.
Jubilerar Sören Nordin fyller 90 år idag.

TRAV

Sören Nordin "den moderna svenska travsportens fader" fyller 90 år i dag.

Sören Nordin dominerade svenskt trav i fyra decennier. Från att han tog sitt första Solvallachampionat 1942 till dess han lämnade landet för en ny utmaning USA 1980.

På meritlistan kan han bland mycket annat skriva elva Derbysegrar.

– Det är svårt att säga vilken som var roligast. Den mest förvånande var i alla fall med Smaragd (1955) eftersom hon la bort 70-80 meter från start. En tossig, men fantastiskt kapabel märr. Trots galoppen vann hon enkelt, det var förbluffande, berättar Sören Nordin från sin bostad i servicehemmet Pomona i Bålsta.

Det säger sig själv att Sören tränat fram ett oräkneligt antal topphästar, men den största stjärnan var nog ändå Frances Bulwark. Järnstoet vann Elitloppet 1953, tog sammanlagt 74 segrar under karriären och orsakade publikhysteri var än i landet hon startade. Frances Bulwark var Sveriges första fyrbenta fixstjärna.

Med Scotch Fez blev Sören Nordin den förste svenske tränaren att vinna Prix d'Amerique. Året var 1950, en tid då svensk travsport låg långt efter de stora nationerna i Europa och framförallt USA.

– Det är klart att Prix d'Amerique är min största seger. Då var det en sensation bara att resa utomlands för att starta. Och ännu större såklart om man lyckades vinna.

Idag tillhör svenska hästar, tränare och kuskar världens allra främsta. Och Sören Nordins betydelse för utvecklingen kan knappast överskattas.

Årets tränare i USA 1986

Framgångarna fortsatte i USA där Sören tillsammans med sönerna Ulf och Jan drev Nordin Stables. 1986 röstades han fram till "Trainer of the Year" och blev en föregångare för den svenska "invasionen" av tränare till Nordamerika.

1992 flyttade Sören tillsammans med Jan till Italien och blev privattränare åt hårdsatsande familjen Biasuzzi. Jan Nordin driver fortfarande stallet och så sent som i lördags natt vann hans häst Equinox Bi ett av världens största travlopp, Nordamerikanska Breeders Crown-finalen med över 2,5 miljoner kronor i förstapris.

– Det var väldigt roligt och måste vara Jans största seger i karriären, konstaterar "il Papa", som blev Sörens smeknamn i Italien.

Sedan millennieskiftet är Sören tillbaka i Sverige. 90-årsdagen firas hos gode vännen Rolf Regnér.

– Det var Rolf som skötte min träningscamp här i Bålsta under 70-talet och vi har varit vänner sedan dess. Han är jättefin som ställer upp med öppet hus för alla som vill komma.

Höll tillbaka tårarna

Sören följer fortfarande travet intensivt även om nedsatt syn och ett dåligt knä är stora hinder på vägen.

– Jag har bara kvar åtta procents syn och får krypa med näsan in i TV:n för att se. Men det roar mig fortfarande att försöka lista ut vad som fattas för hästar som inte travar ordentligt.

En tränare som Sören har mycket kontakt med är Stefan "Tarzan" Melander.

– Han ringde mig så sent som i måndags och frågade om en häst han hade problem med. Jag försökte hjälpa till telefonledes, vi får väl se senare om det jag sade var till någon nytta. Annars är det vad jag saknar mest. Jag önskar jag kunde fortsätta jobba med hästarna som jag gjort i alla år. Men trots 13 operationer i mitt knä kan jag inte gå utan rollator och heller inte komma upp i sulkyn.

Först in i Hall of Fame

Tidigare i år blev Sören Nordin tillsammans med bortgångne kusken Ulf Thoresen de första att väljas in i nordiska Hall of Fame. Och om Sören var känd som en hård och självsäker tränare så har han blivit mer känslosam med åren.

– Jag höll mig från att bli blödig under alla segerceremonier ända till 1972. Då vann jag Hugo Åbergs Memorial med Noble Action som besegrade Lyon. Skiljeheatet gick mitt i natten och när sekreteraren på Jägersro satte en mikrofon under näsan på mig kände jag hur stämman sprack. Sedan har det varit fortsatt elände. Nuförtiden räcker det med att se idrottskillarna på tv eller höra någon vacker aria så ryser det i kroppen och tårarna rinner, berättar 90-årsjubilanten.

Totalt har Sören Nordin 3 219 segrar i sulkyn. Den första kom 8 september 1934 på Solvalla med La Rose. Enligt sin egen bok "Travet blev mitt liv" som kom ut år 2000 satte hans hästar i USA 43 världsrekord. Sitt sista lopp körde Sören i Modena i Italien 1992 med Miss Baltic.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!