Jörgen: ”Blev jävligt dåligt behandlad”

Lämnade travpolitiken i protest: ”Suttit som gisslan” – här är Jörgens Westholms nya kanal för att ventilera idéer

Jörgen Westholm planerar komma med något konstruktivt i sin nya ”kanal” varje fredag.
Jörgen Westholm planerar komma med något konstruktivt i sin nya ”kanal” varje fredag.

Han lämnade styrelsen i Travtränarnas Riksförbund efter 14 år på grund av stort missnöje.

Här är proffstränaren Jörgen Westholms nya kanal för att ventilera travpolitik: ”Veckans konstruktiva”.

– Skulle jag kunna klicka i barfota-information när jag anmäler hästarna så skulle det underlätta något vansinnigt för mig, säger han.

I ett öppet brev på sin hemsida i höstas vädrade JörgenWestholm sitt missnöje på grund av dialogen med förbundet Svensk Travsport och de aktiva.

I samma veva avgick han från Travtränarnas Riksförbund styrelse efter 14 år.

”Vi har suttit som gisslan och inte fått säga vad vi tycker och tänker.  Vi är bara spelpjäser i jakten på mer spel”, skrev han bland annat i sitt brev som kan läsas i sin helhet här.

”Jag är bitter”

Rommeproffset har vilat från det travpolitiska sedan dess, men nu vill idésprutan, som är den enda svenska travtränare som byggt en träningsbana med tak på sin träningsanläggning utanför Sala, in och röra om i grytan igen.

Via en ny kanal - Youtube - under programpunkten ”Veckans konstruktiva”.

– Jag lämnade travpolitiken i fjol, i missnöje och jag kan väl säga som så, jag säger inte som Rickardsson (Tony) ”Jag är inte bitter” - jag är bitter, för jag vart jävligt dåligt behandlad där. Så vi får ta en annan infallsvinkel, jag får ta hjälp av er tittare här och det kanske finns journalister som tittar på det här, så jag ska försöka ha någon konstruktiv idé varje vecka. Så jag får med mig opinionen som kan driva igenom det, för travtränarna lyckades då inte på sina möten med Svensk Travsport och ATG, säger han i premiärprogrammet som han har lagt upp .

 ”För mig skulle det vara enkelt”

Första ämnet: Barfota-informationen, den alltid i travet, så hett omdebatterade potatisen.

–  Vi ska snart börja med barfotakörning igen, från 1 mars, vilket är bra. Jag tycker det funkar bra över vintern att köra med skor, men sen tycker jag det är skönt om hästarna får lite frihetskänsla. 

Som det är i dag fyller varje tränare i barfota-informationen när de anländer till aktuell tävlingsbana, någon timme innan start.

Där vill Westholm se en ändring, eller i alla fall få en möjlighet att anmäla det tidigare. Han vill att möjligheten ska finnas att anmäla vilken balans hästarna ska tävla med när man anmäler hästen till start.

– Det är fortfarande samma tid som gäller, en timme innan spelstopp, men för mig skulle det vara ganska enkelt när jag sitter framför datorn på kontoret att anmäla barfota-information redan då.

– Där vill jag ta hjälp av er spelare, där måste ni kunna trycka på. Motiveringen att vi inte fått till det tidigare är att det är så lång IT-kö på Svensk Travsport, det är det jag tycker att opinionen ska se till att förändra. 

”Inte schysst mot spelarna”

För Trav365 utvecklar Jörgen kort:

– Som det är nu kommer informationen en-två timmar innan start, det tycker jag inte är schysst mot spelarna. Som sagt, om jag kan klicka i barfota-information när jag anmäler hästarna, så skulle det underlätta något vansinnigt för mig.

Kan du i samma läge då anmäla vad hästen ska gå med för huvudlag eller för typ av sulky?

– Nej, det går jag inte med på. Det bestämmer jag senare i veckan, när hästarna har gått det sista jobbet. Men givetvis ska vi hitta på ett system som gör att spelarna får veta vilken vagn vi planerar att köra med i tid. Men det är ju faktiskt inte bara barfota och bajk som avgör loppen, form på hästen och stallets form är ganska avgörande det också, säger Jörgen Westholm som avser komma med ett nytt ”Veckans konstruktiva” varje fredag.

Avgår efter 14 år: ’Suttit som gisslan’
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN