Antonsen: ”Vi ska sätta färg på loppet”

Göran kör Prix d’Amerique för första gången - flyger in sent till Paris för att inte bli för nervös: ”I går kväll stod jag och skottade snö helt i onödan”

avErik Pettersson

Foto: ROGER SVALSRÖD
Göran Antonsen

Norske tränaren Göran Antonsen har fött upp och tränat fram sin egenägda stjärnhäst Lionel.

På söndag kan de vinna Prix d’Amérique, 4,5 miljoner kronor och evig ära tillsammans.

– Känslan är jäkligt fin, säger han.

I fjol var norske stjärnhästen, numera tränad av svenske Daniel Redén, trea i Prix d’Amérique.

Då stod ägaren, uppfödaren och den tidigare tränaren Göran Antonsen i Vincennes publikhav och följde loppet.

I år har han bestämt sig för att köra sin läckre fux själv i det som kallas världens tuffaste travlopp.

Inför det har han ”tränat” i två så kallade ”B-lopp”, Prix de Bourgogne på nyår och Prix de Belgique, för två veckor sedan.

– Då har jag varit nere för att köra, nu åker jag ner för att vinna. Jag har spetsade armbågar, vi ska fanimej köra!

Men uppladdningen för Lionel var inte av bästa märke. Visserligen gick han med skor på alla hovar i Prix de Belgique, men något var utöver det knasigt.

– Vi har kollat upp honom och fann lite småsaker, det är fixat. Man kan säga att han hade en dålig dag. Jag har pratat med Daniel (Redén) flera gånger och han säger att han ser förjäkla fin ut och att han kommer komma ut 100 procent fräsch. Det är ju lite så, varken du eller jag är på topp varje dag, men Lionel har knappt haft en dålig dag sedan 2016, så det är klart att man blir bekymrad, men som sagt, efter att ha pratat med Daniel så är jag inte orolig. Hoppas vi har marginalerna med oss, för då ska vi sätta färg på loppet.

”Känslan är jäkligt fin”

Förhandssnacket har mest handlat om Bold Eagle och de två svensktränade hästarna Readly Express (Timo Nurmos) och Propulsion (Daniel Redén).

Har Lionel kommet bort lite i surret?

– Det är egentligen en skön känsla, det är inte så stor press, men det är så det är med travet, det är en färskvara och folk glömmer fort. Men en Lionel på toppnivå är fantastisk. Han var ju trea i fjol och är han sig själv, det stämmer med positioner, så kan jag vinna Prix d’Amérique, det är inte omöjligt. Men är vi topp fem så är jag nöjd, för det är ett stentufft lopp. Jag har sett många Prix d’Amérique och jag tror att årets upplaga är tidernas tuffaste lopp, det är ett fantastiskt fält där det egentligen bara är tre-fyra hästar som inte kan vinna. Men det handlar ju helt om marginaler, men jag vet att jag sitter bakom en av de fyra-fem-sex finaste hästarna.

Vilka har du störst respekt för?

– Readly Express och Propulsion.

Du nämner inte hemmastjärnan Bold Eagle, som jagar sin tredje raka seger i storloppet?

– Haha! Det är de tre som är värst emot.

Vad har du för feeling?

– Känslan är jäkligt fin!

”Allt för att sysselsätta mig”

För att undvika att nerverna ska komma och smyga sig på så flyger Göran Antonsen in till Paris så sent som möjligt.

– Jag tar det tidiga flyget på söndag morgon, säger han.

Är du nervös?

– Jag är bra på att skjuta sånt framför mig. Jag har ju fullt träningsstall här hemma och jag gör allt för att sysselsätta mig, jag gör allt för att inte tänka på söndag. Jag gör en massa onödiga saker för att slippa det. I går kväll till exempel stod jag och skottade snö trots att jag visste att min svärfar skulle komma med traktorn och ploga en timme senare. Jag gör saker som jag inte brukar göra, för har jag inte saker att göra, då börjar jag tänka och det är inte smart, det är inte sunt, ha ha.

Vad gör du om han vinner?

– Jag såg att Daniel Olsson, som kör Wild Honey i loppet, skulle klä av sig alla kläder och aldrig köra ett lopp igen. Det var en fin idé, för har du vunnit PdA, då är du bäst och störst, då är det väl lika bra att sluta?

– Men att säga vad man gör, på riktigt, om man vinner, det är ju helt omöjligt.

Du har flyg bokat hem till Norge på söndag kväll?

– Ja, men skulle man vinna, då är det nog svårt att åka tillbaka på söndagen, säger Göran Antonsen.

Foto: ROGER SVALSRÖD
Göran Antonsen och Lionel
ARTIKELN HANDLAR OM