Stjärnans sista start: ’Betytt mycket för oss’

Känslosamt avslut: ”Blir glad varje dag man ser henne”

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Darling Mearas vann EM för ston i höstas.

avCharlie Hedstad

TRAV

På lördag gör Darling Mearas sin sista start i Sverige innan flytten till USA.

Ett tungt tapp för stallet, som blir av med sin stora stjärna och reklamhäst.

– Hon har betytt mycket för oss. Dels levererat bra resultat men framförallt är hon en otroligt trevlig individ, man blir glad varje dag man ser henne, säger Stefan Persson till Trav365.

På lördag gör Oaks-vinnaren Darling Mearas sin sista start för Stefan Persson. Flyttlasset går sedan över Atlanten, till Åke Svanstedts framgångsrika stall i USA. 

– Vi tycker att det finns dåligt med lopp i Sverige för äldre ston. Samtidigt så har hon inget mer att bevisa här hemma, i fjol vann hon EM för ston och det är största loppet som finns för äldre hästar, sa ägaren Calle Wihlborg till Trav365 tidigare.

Superstoet Darling Mearas har varit Halmstadtränarens stora stjärna i flera år och hon kommer naturligtvis lämna ett stort tomrom efter sig.

– Hon har betytt mycket för oss, dels levererat bra resultat men framförallt är hon en otroligt trevlig individ, man blir glad varje dag man ser henne, säger 45-åriga Stefan Persson.

”Lite utöver det vanliga”

Hon har ett imponerande facit med tolv segrar på 28 starter och 6,5 miljoner kronor insprunget. Segern i miljonloppet Svenskt Trav-Oaks och segern i EM för ston är några av karriärens höjdpunkter.

– Hon har vunnit stora lopp i stort sett varje säsong och gör det bra varje år, så det har varit en trevlig sejour. När hon vann Svenskt Trav-Oaks så var det stallets första riktigt stora seger.

När kände du att det här skulle bli en superstjärna?

– Det är svårt att föreställa sig att det skulle bli såhär bra, men hon visade väldigt tidigt att hon var något utöver det vanliga, säger Stefan Persson.

”Gör upp om segern”

På lördag är det Halmstadtravets tur att arrangera V75. Darling Mearas sista start i Sverige blir i stoeliten (V75-1), från spår sju bakom bilen. Loppet har ett förstapris på 125 000 kronor. 

– Jag har fått ett dåligt läge, men det är ingen idé att gnälla över det för de kommer förmodligen inte lotta om. Hon är väl förberedd och gör hon en vass prestation är hon med och gör upp om segern. Allt tyder på det, säger Stefan Persson.

Vad tror du om Darling Mearas som mamma i framtiden?

Hon har förutsättningarna för att lyckas i aveln såklart. Hon har bra exteriör och är välstammad, hon har precis allt som ett bra fölsto ska ha.

Till sist, kommer du åka till USA och hälsa på?

– Det är inte omöjligt, det hade varit riktigt kul att åka över och se henne i lopp därborta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75