Succétränaren i tårar efter seger

TRAV

15 starter – 15 segrar.

Superstoet Viola Silas vann Drottning Silvias Pokal och utklassade motståndarna.

– Vilken fantastisk häst jag har, jublade kusken Fredrik Persson efter loppet.

Kalmartränaren Fredrik Perssons fyraåriga sto Viola Silas startade som jättefavorit i Drottning Silvias Pokal på Åbytravet under torsdagen. Hästen, som inför loppet hade 14 raka segrar från debuten, startade från spår två bakom startbilen och stod i 13 för satsade tio.

Persson tog en lugn start med sin häst och fick efter en bit andra utvändigt samtidigt som hästarna framme i täten körde hårt mot varandra.

”Exploderade”

Med 700 meter kvar lyfte Persson ut sin häst i tredjespår och Viola Silas flög då förbi sina motståndare och var helt överlägsen över upploppet. Fredrik Persson kunde finåka den sista biten och ta emot publikens jubel.

– Vilken fantastisk häst jag har, det blir bara bättre och bättre. Man är lite lättad men jag fick ett oerhört fint lopp och fick spara henne första varvet. När jag tog i högertömmen 700 kvar så exploderade hon, sa en rörd segerkusk efter loppet.

Segern i Drottning Silvias Pokal var värd 970 000 kronor och Viola Silas har nu tjänat 3,2 miljoner kronor på 15 starter.

– Det är det här man drömmer om, helt underbart. Jag har hela tiden tyckt att hon varit drottningen i kullen och är hon frisk ock kry ska de vara bra för att slå henne. Jag vet inte vart det slutar, fortsatte Persson.

”Det är en saga”

Äger hästen gör Stall Knopplund och en av delägarna, Joakim Brundin, intervjuades i vinnarcirkeln efter segern.

– Det är helt fantastisk att man får vara med om det här. Det är en saga och jag hoppas vi får vara med om det här länge. Man är nervös men jag har stort förtroende för Fredrik och den fantastiska hästen. Hon är kulletta utan tvekan, sa Brundin.

Svenskt rekord

TV4-profilen och kusken Lennart Forsgren var även han mycket imponerad av den fyraåriga hästen.

– Vilken häst alltså! Det finns så mycket superlativer som helst, men man får inte fram dem. En fantastisk häst och tränare, sa Forsgren.

Viola Silas vann på 1.12,9 vilket är ett tangerat svenskt rekord för fyraåriga ston över medeldistans. Viola Silas delar rekordet med Annicka och Butterfly Player.