De aktiva ska inte ha mer av kakan

TRAV

96 miljoner ska investeras i travets framtid.

Bra, tänker jag. Fan vad bra. Äntligen.

Men de aktiva och deras språkrör skriker som vanligt.

Vi vill ha! Vi vill ha allt som prispengar.

Travet ska satsa 96 miljoner på framtiden. 16 banor ska få värstingbelysning. Perfekt. Äntligen ska våra travbanor rustas upp. Belysningen är förstås bara början. Nästa steg är att göra våra travbanor 2011-anpassade. Vi konkurrerar mot Globen och de nya fotbollsarenorna ju. Det måste kännas fräscht och väl upplyst när det är dags för travet i tv. Inte som nu, pissgult, halvmörkt och öststat 1968. Själv har jag taskigt mörkerseende och på många travbanor ser jag faktiskt inte ett skit. 2011 borde alla kunna se.

Ta hela fonden. Ös in pengar och gör travbanorna till supermoderna ställen där man älskar att vara. Så tänker jag.

Men inte de aktiva och deras språkrör. Så fort det tas pengar till något som inte går rakt ner i deras i fickor börjar de skrika efter prispengar. Varför ska de aktiva eller hästägarna ha allt? Sänk era avgifter i stället, era priser skenar snabbare än konsumentindex, trimma organisationen, pruta på fodret, sälj mersan, köp ett SL-kort.

För mycket pengar i många lopp

Vad jag vet har ATG sockrat med ytterligare 100 miljoner i prispengar. Mycket vill tydligen ha mer. Vad jag kan se är det redan för mycket pengar i många lopp; 50 000 i förstapris och knappt någon vill vara med. Nej, vi kanske ska sänka eller optimera prispengarna i stället, inte bara mata dem som gapar störst?

Vad är det för fel att investera? Varför skulle inte travet kunna kännas som Idol i TV4 – med lite drag, 20 kameror och hård belysning? Varför måste det vara stenålder?

Vad är det som säger att alla hästägare ska få full kostnadstäckning för sitt fritidsintresse? Skulle det vara någon sorts naturlag, eller? Vem har fått för sig att just travhästägarna ska belönas för sin hobby? Det kostar precis lika mycket att köpa och ha ridhäst och de tävlar, som regel, om rosetter. Ingen gnäller. Alla verkar ha kul.

Svenska travhästägare pumpar in cirka 2,4 miljarder per år. Prispengarna uppgår till 1,1 miljard. De torskar alltså 1,3 miljarder per år. Gnäller som fan.

Svenska travspelare lirar nu för 12,8 miljarder per år. Vi vinner tillbaka ca 8,9 miljarder. Vi torskar således nästan 4 miljarder per år. Vi har det tre gånger värre/sämre än hästägarna. Och ändå gnäller ingen av oss över för dåliga villkor, utan de allra flesta verkar ha hur kul som helst.

Slutsats: Hästägare och/eller tränare är gnällspikar och tar överlägset guld, år efter år, i ”SM i gnäll med grädde i mungipan”. Har de aldrig hört talas om krisbranscher som faktiskt backar? Med 10 procent, 15, 20? Där folk blir av med jobbet? Där ersättningar minskar eller försvinner? D-e-t är kris.

Det travet har är högkonjunktur och grym medvind.