Lurade döden – vann Elitloppet

TRAV

Han var borträknad på förhand.

Men Iceland blåste till ledningen – och lurade alla i Elitloppet.

– Det går inte att förstå det här, sa tränaren Stefan "Tarzan" Melander efter storsegern.

Efter spårlottningen till försöken av Elitloppet såg det mörkt ut för Stefan Melander och hans sexårige stjärna Iceland. Hästen lottades till spår åtta – ett mardrömsspår.

Hästen låg långt bak hela vägen i försöket men spurtade frenetiskt över upploppet till en tredjeplats och kvalade därmed in till finalen. I försöket kördes hästen av Örjan Kihlström.

Men trots det imponerande spurten i försöket trodde spelarna inte på honom i finalen. Iceland startade från spår fem i finalen och stod i över åtta gånger pengarna.

Eftersom Örjan Kihlström valde att köra Stefan Hultmans Triton Sund i Elitloppets final fick Jägersrokusken Johnny Takter chansen bakom Iceland – och han tog den.

Ekipaget drog direkt till ledningen och hade en klar ledning efter 500 meter som passerades på långsamma 1.11,2. Runt slutsvängen och in på upploppet attackerade Åke Svanstedt med Torvald Palema i spåren men då var loppet redan över. Johnny Takter gjorde segergest när han passerade mållinjen som Elitloppsvinnare med Iceland. Förstapriset i finalen var tre miljoner kronor.

Stefan Melander vann Hambletonian med Scarlet Knight – men superhästen fick aldrig någon seger i Elitloppet. "Tarzans" seger i Elitloppet kom den här varma dagen i maj i stället, med Scarlets son Iceland.

Efter målgången stormades banan av fans till Stefan Melander – och ett stort puss- och kramkalas utbröt. Stefan Melander hade nära till tårarna.

– Det känns som en saga, med alla mina hästar jag har haft. Nu står jag här och har vunnit det här loppet, det är det värsta man kan vinna med en äldre häst, sa en smått chockad Stefan Melander.

Nära döden

Men det var nära att det aldrig blev någon tävlingskarriär för Iceland. Som tvååring fastnade hästen med benen i boxgallret och var nära döden. Men Iceland lurade döden, blev frisk och kunde börja tränas igen. Därför tog det tid för Iceland att komma igång på allvar med tävlingskarriären. Men de två senaste åren har hästen sprungit in över fem miljoner kronor.

– Han såg ut som en bebis som treåring och fyraåring, det är först nu som han har börjat utvecklas ordentligt. Jag förstår det inte riktigt, sa Melander.

”Tacksam”

Kusken Johnny Takter var även han, så klart, mycket nöjd.

– Jag har sneglat på det här loppet sedan jag var tio år. Det här är det största man kan vinna för mig, det har det alltid varit. Det här blev absolut enklare än jag vågat hoppas på.

– Det känns väldigt speciellt att få vara här. Det känns som en milstolpe i min karriär som de aldrig kan ta ifrån mig. Jag är tacksam mot Stefan att jag fick chansen.

Tvåa i Elitloppet slutade Torvald Palema och Åke Svanstedt, trea blev Brioni och Joakim Lövgren.