”Hoppas och tror jag sitter på ett jäkla ess”

Björn Karlsson om V86-favoriten

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Björn Karlsson

Från tunga ridskor till lätta järnskor och barfota.

Det hoppas Björn Karlsson ger effekt på V86-favoriten Backegubben.

– Jag fick med mig det här från när jag jobbade hos Robert Bergh, säger Björn Karlsson.

Under onsdagskvällen så avgörs V86-tävlingarna på Solvalla i Stockholm och Bergsåker i Sundsvall.

En av onsdagskvällens V86-favorite blir 6 Backegubben (V86-3) som tränas och körs av Solängets Björn Karlsson.

Under tisdagen lade Björn Karlsson ut en Tweet inför V86-loppet.

”Han kändes mycket fin i ett tuffare jobb i går. Det ska bli galet kul att se vad vår krigare kan!”, skrev Björn Karlsson bland annat.

Trav365 tog pulsen på Solängetproffset.

”Kul och spännande”

Björn Karlsson kommer inför kvällens V86-start att göra en del justeringar i balansen på Backegubben, från tunga ridskor fram till lätta järnskor fram, dessutom barfota bak om banan tillåter.

– Det ska bli kul och spännande i kväll. Jag fick med mig det här när jag jobbade hos Robert Bergh, och framför allt är det detta som har fastnat från den tiden, säger Björn Karlsson och fortsätter:
– Kör du en häst med fel balans under en period och sedan ger den rätt balans så får du en sjuklig effekt. Jag vet inte hur många hästar jag hade hos Bergh som vi gjorde såhär med.

Kan du utveckla?

– Jag brukar göra så. Perioder när du inte har hästarna i form så får de tävla med fel balans, man får helt enkelt välja sina slag och inte köra botten i hästarna varje gång. Backegubben har tävlat med tunga ridskor i vinter och jag har hela tiden sagt att vi ska börja lätta av honom i mars, för det är då säsongen börjar. Nu är det dags, och sedan får vi se, säger Björn Karlsson.

”Jag vill syna honom”

Femårige Backegubben har hittills i karriären tagit åtta segrar på 18 starter och tjänat 371 500 kronor, och han kommer till kvällens V86-start med två raka segrar, detta trots att han tävlat med ”fel” balans.

– Jag hade ett lopp i Boden åt honom som egentligen var en straffspark, men jag väljer det här loppet för jag vill syna honom och se vart han står. Jag kommer lägga upp matchningen för resten av året utefter hur han presterar i kväll.

Vad tror du om uppgiften?

– Jag såg att han blir ganska klar favorit i loppet och det var faktiskt överraskande, det trodde jag inte att han skulle bli. Det är inga duvungar som han stöter på, även om han är bra själv. Jag vet inte om V86-spelarna är rätt ute, men jag hoppas så klart på det.

”Ett jäkla ess i rockärmen”

Hur tänker du dig loppet, rent taktiskt?

– Jag vill ha besked av honom och kommer köra därefter också. Jag vet inte om jag vågar trycka av honom som i Umeå, gör jag det så kommer ingen kunna svara honom för det är lite Lome Brage-miniatyr över honom då, men jag vet inte om jag vågar pressa honom så över full väg för då finns risken att han blir lite pigg och jag vill inte köra 1.20 på varvet, säger Björn Karlsson och fortsätter:
– Men jag kommer vara med lite på noterna från start och se vad som händer, helst så glider jag till ledningen istället för att trycker mig dit, men vi får se vad de övriga hittar på, främst då kanske Hasse Bergh bakom Torpa Olea.

Förutom ändring i balansen för Backegubben i kväll så har Björn Karlsson också ändrat träningsupplägg för sin hingst.

– Han har tränat tungt hela vintern och det har jag också varit öppen med, men efter segerloppet på Bergsåker senast så har jag kört traditionella intervaller med honom istället och han känns jättefin. Vi har lättat av lite nu och jag tycker det känns som det börjar lossna ordentligt.

Sammanfattningsvis?

– Jag hoppas och tror väl innerst inne att jag sitter på ett jäkla ess i rockärmen med den här hästen, men han ska bevisa det också. Jag har en förhoppning och en tro att han duger väldigt bra mot de här hästarna i kväll, säger Björn Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Trav