Förbjud pisk för jänkarna

Av: Micke Nybrink

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kanal75, Youtube

Nuncio mot Nahar – vem vinner? Svaret fås kanske i Elitloppet.

Men vill vi se ­amerikanska propellerpiskare i maj? ­Eller ska vi bara ta förlängaren av dem?

Björn Goop har lösningen på allt.

Överallt mjukar de upp och för oss som gillar topphästar är det lördag hela veckan. Det är som sommarens första dag. Vi bara ska bada, trots att det är 15 grader i vattnet.

I höst har vi kanske sett oss mätta på stjärnor och håller oss hemma och svär över värmen. Men inte än.

Såg ni Nahar i söndags? Fasen. Är den killen tio år? Han exploderade förbi Quid Pro Quo med 1.08 sista 500 och när jag kollar med Bergh efteråt kommer det ett stort

leende och han berättar också att hästen ligger fyra veckor före schemat.

Elitloppsvinsten 2013 kan upprepas. I min värld finns det inget som säger att Timoko är bättre. Är det inte underbart när hederligt svenskt stål biter?

Okänd 14-miljonershäst

På onsdag ska Nuncio debutera på svensk mark. Nunci-who? Det här är den mest okända 14-miljonerssvensken vi inte känner till, så att säga. Vad är han för en pys? 14,5 miljoner har han tjänat i USA och ändå har ingen sett honom, lätt överdrivet.

Hoppas att han orkar med dollarsäckarna, i så fall ser jag fram mot matchen mellan vår egen Nahar och jänkarnas Nuncio. Världar kolliderar, svenska modellen mot broilerfabriken. Prestige i det mötet.

Till Elitloppet välkomnar jag besök av exotiska, för oss okända amerikanska hästar. Exakt så ska det vara.

Femårige Wind of the North fick en biljett förra veckan och det är möjligt att han kommer göra sig gällande. Hoppas det.

Däremot orkar jag inte se loppen han varit ute i. Det senaste räckte, fick en påminnelse, ser ju aldrig trav från USA annars. Kusken David Miller ger hästen sju enhandare med sitt långa körspö, trots att det inte ens ser ut att behövas. Känslan är att han gör det slentrianmässigt, sömnigt blasé, det sitter i ryggmärgen. Skulle själv vilja ge honom några rapp i arslet så att han blir varse hur det känns. Ni kan se loppet på You­tube. Sök på Wind of the North 10 april.

Mitt förslag är att amerikanska kuskar inte får köra med pisk i Sverige. De kan inte hantera den. Att skrämma dem med dryga böter har aldrig hjälpt.

För snabba banor

Läste ni vad Björn Goop skrev i onsdags, om svenska travbanor? ”Banorna är för snabba och hästarna har mycket enklare att orka hela vägen. Underlaget är alldeles för hårt. Vi måste ställa högre krav på att få skonsammare banor och bättre fäste för ­hästarna.” Goop menar också att det är därför ”alla” lopp vinns av favoriten/ledaren, hästarna hinner inte bli trötta, bara halta.

Allt är alltså banornas fel. Jag menar ­allvar.

Veckans tips

1. 10 Final Oak (Solvalla, V86-4)

Snygg spurt senast, stryk av topphäst. Bra chans.

2. 7 I Love Champagne (Solvalla, V86-8)

Kanonavslutning senast, dunderfin. Tar nog en till.

3. 3 Mystery Love (Solvalla, V86-2)

Hypersnabb. Vill smyga, gillar läget. Kan slå till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN