Lars Wikström: ”Han är bara dålig förlorare”

Sköna ordkriget efter V75-loppet

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Wassberg, Jepson, Beau Mec och Lars Wikström i vinnarcirkeln

avChristoffer Wickman

TRAV

Elvaårige Beau Mec är klar för miljonloppet Olympiatravet.

Då skickar hästens tränare Lars Wikström en passning till toppkusken Ulf Ohlsson.

– Han är bara en dålig förlorare, skrattar Lars Wikström.

Den tidigare vinnaren av Svenskt Travderby, Beau Mec, skrällvann på V75 från Umåker i lördags.

Beau Mec vann tillsammans med kusken Carl Johan Jepson Gulddivisionen, tillika den fjärde och sista uttagningen till Olympiatravet, och är därmed klar för lördagens final på Åby, där vinnaren kammar hem 1,5 miljoner kronor.

Beau Mec besegrade Stefan Melanders Cruzado Dela Noche i en häftig upploppsstrid, där Cruado Dela Noches kusk Ulf Ohlsson sade följande efter loppet.

Han var inte tom i mål min häst, jag fick inte ur tussarna ur hästens öron då snöret fastnade i svansen, och jag förlorade med garanti loppet på det.

Det håller Beau Mecs tränare Lars Wikström inte med om.

– Det Ohlsson säger stämmer inte, jag tror definitivt att min häst vinner ändå, och han är bara dålig förlorare, skrattar Lars Wikström.

”Har aldrig imponerat på mig”

Beau Mec gjorde sin första start i karriären 2010, som treåring. Som fyraåring vann han Svenskt Travderby på Jägersro tillsammans med Torbjörn Jansson, och tjänade 1,6 miljoner kronor. På lördag kan han vinna ett nytt miljonlopp, sju år senare.

– Man tänker inte på att hästen är elva år, han ger inga tecken på att vara elva år. Han går visserligen bara motionsträning och har fått göra så hela vintern. Han har tränat färdigt kan man säga, berättar Lars Wikström.

Beau Mec har genom sin långa karriär tränats av Timo Nurmos och Robert Bergh, och kom till Bergsåkers Lars Wikström i slutet på 2016.

– Han har aldrig imponerat på mig i träning, och det är de gånger som jag har kört lugnt med honom som han har presterat som bäst. Han har som sagt blivit elva år och han har det där i sig, så nu mer får han alltid gå lugnt, och han trivs helt klart bäst med det.

”Han kan springa hästen”

Vad säger du om insatsen i lördags?

– Den var ju fantastisk, han fick ju lite hjälp under vägen med högt tempo där framme, men han fick ju inte rygg på ledaren och lucka till slut direkt, utan han fick göra jobbet i tredjespår från 800 kvar och in i mål. Han tappade lite när Jepson ryckte tussarna på honom, han tog några galoppsteg då och tappade fart, men han tände om och gick för fullt över mål. Han är härlig den här hästen, han går alltid hela vägen in i mål.

Trodde du på seger på förhand?

– Det var ju Digital Ink och Cruzado Dela Noche emot på förhand, och sedan var det ju önskescenario med 1.11 på varvet, och kör de 1.13 första varvet så hinner han kanske inte dit. Men han har ju besegrat In Vain Sund och On Track Piraten när de fått köra 1.15 på varvet, så springa, det kan han. Han är dock beroende av fin bana, vilket det var i lördags, och på Romme för tre starter sedan exempelvis hade han också varit långt fram, om banan passat honom bättre den dagen.

”Han kan skrälla”

Hur är det att ha en häst med i Olympiatravet?

– Det är jättestort så klart, Tintomara Hornline vann under Elitloppshelgen för mig för åtta år sedan och det var stort med seger en sådan helg, men det här håller jag högt, så klart. När man står vid sidan om och ser andra vara med i stora lopp så tänker man att faan, där skulle jag också önska vara. Men när man är i det själv tänker man inte riktigt på det sättet, man tänker inte så mycket på det, konstigt nog. Men visst är det stort och kul att vara där.

Beau Mec får i Olympiatravet på lördag bland annat möta Day or Night In, Ringostarr Treb, Lionel N.O., Takethem och Zenit Brick.

– Jag tycker det är ett öppet lopp, alla hästar kan nästan vinna det här. Kommer vi hyggligt på det och han slipper vara ute i tredjespår så kan han skrälla, det tror jag. På Åby finns ju också möjligheter att dra i vänstertömmen istället för högertömmen.

Vad skulle en seger på lördag betyda?

– Det skulle vara hur stort som helst, man är ju en liten tränare och det skulle vara bra, både ekonomiskt och att man kanske kan få in någon mer häst i träning. Travet behöver också det, att det inte bara är de stora stallen som är med i de stora loppen, och som vinner de stora loppen. Det vore väldigt stort, men det tar vi på lördag, om det skulle bli så.

Finns det något att göra på din häst?

– Nej, han tävlar barfota runt om, med helstängt huvudlag och jänkarvagn, precis som i lördags och det är maxat, säger Lars Wikström.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75