Trav

Dömd till döden – gör nu jättesuccé

Av: 

Minimedia

Christoffer Wickman

TRAV

Veterinärerna tyckte att Research skulle få somna in – nu gör han succé på tävlingsbanan och buden på honom haglar in

Sofie Österberg, Research och Susanne Österberg

Sofie Österberg, Research och Susanne Österberg

Foto: ALN

Efter två buköppningar var Research utdömd som unghäst och veterinären tyckte att han skulle få somna in.

Men Sofie Österberg ville ge hästen en sista chans – och han överlevde.

Nu är han favorit på V86 och buden på hästen haglar in.

– Det ringer folk nästan varje dag och vill köpa honom, säger Susanne Österberg till Trav365.

Som tvååring fick Research kolik och veterinärerna öppnade buken på honom.

Kort efter att han fick komma hem efter den operationen fick han urinsten.

Veterinärerna tvingades öppna buken på honom igen – och han blev väldigt sjuk.

Veterinärerna tyckte att det bästa var att låta Research somna in.

Tränaren Sofie Österberg ville dock ge honom en sista chans och de avvaktade ett dygn.

På det dygnet vände allting.

Research återhämtade sig – och klarade sig.

– Skulle vi lyssnat på veterinärerna i det läget hade han inte levt i dag, säger Susanne Österberg, Sofies lillasyster och Researchs kusk, till Trav365.

”Det här kan bli en stjärna”

Även om Research återhämtade sig var chanserna till att han efter två buköppningar skulle kunna bli en bra tävlingshäst minimala. Han var smal som ett skelett.

– Det är en fantastisk resa han har gjort. Han blev som ett skelett när han var så sjuk, och han tog väldigt lång tid på sig. Därför gjorde han inte tävlingsdebut förrän slutet av säsongen som treåring.

Research debuterade med seger på Romme den sjunde oktober 2013, och har sedan dess hunnit med 26 starter i karriären, vilket slutat med sex segrar. Tidigt kunde Sofie och Susanne känna att det var något extra över honom.

– Jag minns att jag körde ett provlopp med honom innan debuten för att vi ville testa honom, och jag tyckte redan då att det var något extra med honom. Han är så fin att köra, och det är en dröm att sitta bakom honom. Efter debutloppet, som han vann, sa jag till Sofie att det här kan bli en stjärna, säger Susanne Österberg.

”Han är inte till salu”

Den här tävlingssäsongen har Research gjort tre starter, och det har slutat med två segrar. De två senaste segrarna är tagna efter imponerande insatser, och intresset kring hästen har varit stort. Både Sofie och Susanne har fått tagit emot många samtal från intresserade hästägare, som vill lägga vantarna på honom.

– Det är väldigt många som försökt att köpa honom, speciellt nu den senaste månaden, då har det ringt nästan varje dag. Men hästen är inte till salu, det spelar ingen roll vilket pris de erbjuder för honom.

Varför är ni inte intresserade av att sälja honom, trots höga bud?

– Det är det här man drömmer om att få fram, en sådan här häst, speciellt som en liten amatör. När man får fram en sådan här häst så vill man ha kvar den, man vet hur svårt det är att få fram sådana här hästar och vi kanske aldrig lyckas få fram en sådan häst som Research igen. Sofie har sagt att hon inte tänker sälja honom till något pris, och det har även jag sagt till henne.

”Måste vara jävligt bra om…”

Den sista starten som Research gjorde i fjol var på Solvalla, då han inte alls gick att känna igen. Efter den starten bestämde sig Sofie och Susanne för att ändra i utrustningen på honom, och efter den ändringen har Research utvecklats ytterligare.

– Han har aldrig varit trött i loppen, och han har haft väldigt lätt för sig hela tiden. Men han har varit lite trög i loppen och inte så fokuserad, och när han klappade igenom på Solvalla så var han inte alls trött när han kom in i stallet efter loppet, han var bara trög och ofokuserad i loppet. Då bestämde vi oss för att stänga igen honom, och sedan dess tycker jag att han känts bättre än någonsin. Han är mer fokuserad på det han ska göra, och nu tar han ut sig på ett helt annat sätt i loppen. Jämför man med tidigare så har han bara sprungit på halvfart och det helstängda huvudlaget har varit en klar förbättring.

När Solvalla och Jägersro arrangerar onsdagens jackpott på spelformen V86 blir Research favorit i loppet.

– Jag tycker att uppgiften ser bra ut, först blev jag besviken på bakspår men det behöver inte vara helt fel att ligga i rygg med honom heller. Motståndet såg inte så farligt ut, och är han lika bra som på slutet så måste de vara jävligt bra om de ska stå emot honom till slut.

Hur går dina tankar, kring det taktiska?

– Det beror lite på hur het han blir, och hur fort de kör där framme. De bästa skulle vara om de gasade på i täten, men vi får se hur loppet utvecklar sig. Som han är nu så känns det inte som det spelar någon roll hur man kör med honom, han klarar alla upplägg.

Några ändringar?

– Nej, skor runt om, helstängt huvudlag som i de tre senaste starterna, samt jänkarvagn som vanligt, säger Susanne Österberg.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!