Har aldrig vunnit Stochampionatet

TRAV

Nu är han favorit – kör trots smärtor

Foto: KANAL75/ Thomas Blomqvist.

Han har vunnit de flesta storloppen i sin karriär.

Men aldrig Stochampionatet.

I dag har Åke Svanstedt två hästar med i finalen.

– Mystical Ann har kapacitet för att vinna, säger han.

Åke Svanstedt har inlett superhelgen på Axevalla på bästa sätt. I går vann han två V75-lopp, trots att han körde med ryggont och på smärtstillande tabletter.

I dag kan han avsluta den fantastiska helgen.

Åke Svanstedt har tidigare varit tvåa i Stochampionatet. Ett av de få storloppen inom travet som han inte har vunnit. Inför finalen på Axevalla har han två vässade formkort till start. Dels Mystical Ann, som han kör själv, och Estepona som Per Lennartsson sitter upp bakom. Båda hästarna vann sina respektive uttagningslopp i fredags. Mystical Ann som storfavorit medan Estepona var mindre betrodd.

Hur gärna vill du vinna Stochampionatet?

– Det är klart att det vore stort att få vinna det loppet. Men jag går inte omkring och tänker på att jag aldrig har vunnit det och att jag nu måste försöka göra det. Jag har varit tvåa tidigare och har chansen i år, säger Åke Svanstedt.

– För allt travfolk som bor i Västergötland är Stochampionatet oerhört stort. Mycket större än det är för folk i övriga landet. Alla uppfödares och tränares dröm här i trakten är att få vinna just det loppet.

– Jag har i alla fall en häst som kan göra det om hon är i toppform och har tur med löpningen. Visst vore det kul att lyckas när det även är hemmaplan.

Ändrat upplägg på Mystical Ann

Hästen Svanstedt syftar på är Mystical Ann. Det fyraåriga stoet vann sitt uttagningslopp via en vass avslutning. Hon togs mycket lugnt från start och Svanstedt litade till hennes speed.

– Vi har ändrat lite upplägg på Mystical Ann. Hon har tidigare körts i ledningen eftersom hon är så startsnabb. Men i ledningen brukar hon bli hetsig och därför vill jag köra henne i ryggar istället.

– Problemet tidigare har varit att hästen sprungit och bromsat i ryggar för att hon har varit stänkrädd. Nu går hon utrustad med ett stänknät och vi har uteslutande tränat henne med det och att köra i ryggar i jobben. Det har fungerat bra och hon uppträdde fint i loppet i fredags.

Vad tror du om Mystical Anns möjligheter i finalen?

– Kapaciteten för att vinna det har hon. Men sedan krävs det att hästen har toppform just den dagen och har tur med löpningen. Vi stod medvetet över Stosprintern med henne för att enbart sikta in oss på Stochampionatet. Hon var mycket tränad men inte vässad i några tuffare farter inför försöket. Därför hoppas jag och tror att hon kan vara ännu lite bättre i finalen.

"Estepona har utvecklats otroligt mycket"

Svanstedts andra häst, Estepona, var mer överraskande att hon vann sitt uttagningslopp. Hästen har utvecklats ordentligt sedan hon kom till Svanstedt och även Estepona har speeden som ett av henne främsta vapen.

– Jag visste att hon var fint i ordning men att hon skulle vinna uttagningsloppet det trodde jag inte. Nu var hästen också riktigt bra och behöver inte be om ursäkt för segern. Hon har utvecklats otroligt mycket och gör nästan aldrig ett dåligt lopp.

– Hon får sikta på ett nytt smyglopp och försöka utnyttja speeden till slut. Det är dock inte realistiskt att tro på vinst utan jag är nöjd om hon tjänar pengar. Båda mina hästar går optimalt balanserade, det vill säga barfota runt om, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson, Kanal 75