Nurmos: Kan vinna Stochampionatet

TRAV

Stortränaren tror på sin häst – trots läget

I onsdags tog han sex tränarsegrar på Solvalla.

På söndag kan Timo Nurmos vinna Stochampionatet – igen.

– Carmenere är inte sämre än någon annan, säger han.

Foto: ALN

Timo Nurmos hade en fantastisk dag i onsdags. Under Solvallas eftermiddagstävlingar blev det hela sex segrar till stallet. Formen är med andra ord på topp inför Axevallas trippeltrav.

– Vi hade fina hästar ute i onsdags och de gjorde bra prestationer. Att vinna sex lopp samma dag är det knappt några tränare som har gjort tidigare. Mitt tidigare rekord är fem segrar under en dag. Det är kul att ha slagit det och jag är lite stolt, säger Timo Nurmos till Trav365.

Klar uppåtform

På söndag är det dags för Stochampionatet, ett lopp som Timo Nurmos har vunnit tidigare. Det var för två år sedan då Vala Boko infriade favoritskapet. På söndag har han Carmenere inkvalad till fyraårsstonas största uppgörelse för året. Hästen blev tvåa i försöket bakom Mystical Ann och visade klar uppåtform.

– Hon gick mycket bra i försöket trots att hon hade ett dåligt läge och hamnade långt bak. I sista kurvan blev hon störd men avslutade starkt som tvåa och jag var väldigt nöjd med henne. Hästen har varit lite sen men har kommit starkt i år. Hon har utvecklats otroligt mycket de senaste månaderna.

Kan hon vinna Stochampionatet?

– Carmenere är inte sämre än någon annan i fältet. Hon har toppform och har känts fin i jobben under veckan. Men tyvärr har hon samma dåliga läge som i försöket. Vi får hoppas på hårt tempo i täten och att vi har tur med positionerna. I så fall är hon inte chanslös, säger vanligtvis så försiktige Nurmos.

– Det blir optimal balans, barfota runt om och ett norskt huvudlag.

Tre outsiders på V75

I lördagens V75-omgång har han tre hästar till start. Samtliga är inte så hårt betrodda men enligt Nurmos ska man inte nonchalera dem.

– Don Cascade (V75-1) är mycket fint i ordning och har aldrig känts bättre sedan han kom till mig. Det var kul att han fick vinna senast. Hästen har haft mycket otur tidigare men ändå gjort bra lopp. Synd på det dåliga läget men den långa distansen passar bra eftersom han är stark. Han är inte helt borta och jag blir inte överraskad om han är med i striden.

– Smaragd Brick (V75-4) var bra som tvåa i V75 i Kalmar. Hon sänkte sitt rekord ganska rejält men har varit ifrån och vilat lite efteråt. Hästen känns fin i träningen igen men jag har svårt att bedöma hur långt hon kan räcka här. Hon får smyga med så får vi se vad det blir.

– Victor Bris (V75-6) gjorde ett mycket bra lopp som tvåa senast. Han hade vilat lite inför den starten och var även åtgärdad. Jag tror säkert att han går framåt med loppet i kroppen. Bra förutsättningar här med fint läge över 1600 meter. Hästen är snabb iväg och jag tycker inte att han är helt borta.

Michael Carlsson, Minimedia