”Han vinner med 20 meter på V75”

Uppdaterad 2012-04-11 | Publicerad 2012-04-10

Tränaren som bjuder på show – nu jagar han seger på V75 med sin stjärna

Han bjöd på show i vinnarcirkeln vid segern på Åby.

Nu lovar amatörtränaren Joakim Eriksson seger med sin stjärna Baltic Sund på V75.

– Jag tror att vi vinner med 20 meter, säger han.

Åbyamatören Joakim Eriksson har fått en succéstart på sin tränar-karriär.

I februari plockade tränaren ut sin licens och sedan dess har han kört in 143 000 kronor på tre starter.

Stallets PR-häst är Baltic Sund som tagit en andraplats och två segrar sedan hästen kom till Joakim Eriksson.

Han fick köpa hästen i december av de tidigare ägarna.

– Jag fastnade för Baltic Sund på en gång. Jag vet att det är en stark herre och om jag bara fick ordning på han skulle det gå bra. Det har han bevisat, säger han.

Vad har du gjort för förändringar?

– Det jag har gjort är ett jag har en helt annan filosofi jämfört med andra tränare. Jag har gått på Wången och fått min utbildning där. Jag har gått och funderat i flera år vad jag kan göra för att hästarna ska må bra och prestera på banan. Hästarna får vara hästar, jag har en blandning som jag ger dem som de mår bra utav. Det är ingen stress och de ska må bra. Det är nyckeln för att få dem att prestera.

Slutade som chef

Tidigare har han jobbat som butikschef men beslutade sig för att sluta och testa något nytt när hans mamma blev allvarligt sjuk för ett år sedan.

– Det är en saga, jag har inte kunnat smälta det här själv. Jag har fått en pangstart. Jag har börjat ett nytt liv. När min mamma blev allvarligt sjuk gick jag ner mig ganska mycket och insåg att vi måste ta vara på livet och uppleva de drömmar vi har. Jag lever i min dröm nu, men jag trodde inte att det skulle gå så bra.

– Mamma har repat sig nu, men hon har sin sjukdom kvar. Hon går på stark medicin, men förhoppningsvis blir hon bättre. Det här med travet har blivit en nystart för henne också. Hon har varit häst-rädd tidigare. Mamma tycker det här är fantastiskt roligt.

Vid den näst senaste segern för Baltic Sunds bjöd Joakim Eriksson på show i Åby:s vinnarcirkel.

– Allt blev så fel i det loppet. Jag är så som person det är min uppgift att se till att hästen presterar bra, nu såg jag det som ett misslyckande att hästen inte kunde hålla upp ledningen. Det tog jag på mig själv. Men sedan fick vi luckan 1 500 meter kvar. Det var bara en bonus. Jag trodde inte att min häst skulle gå så fort jämfört med de andra. Min häst visade en skalle som ingen annan häst har. Glädjen blir utav insatsen som mina hästar gör. Han överraskade mig. Jag lever mig in i loppet och man kan inte styra de där känslorna. 

– I bland när man sitter och tittar på repriserna kan jag tänka: Gud vad pinsamt. Men ändå är det roligt att man kan visa känslor.

Siktat mot V75

På lördag startar hästen på V75 på Solvalla och tränaren tror på seger.

–Det är kanon med hästen. Jag har siktat mot det här loppet sedan jag valde ut de här två starterna på Åby och Färjestad sist. Min tanke är att han ska ha absolut toppform nu. Sedan att han fick spår fem, det är ett av de bästa spåren vi kan få.

– Jag tror att vi vinner med 20 meter. Det enda jag kan fundera på är hur de kommer göra där framme. Hur snabb ut är trean? Kommer vi före han, då är loppet över. Då har vi vunnit redan. Men vi vinner oavsett om vi går i ledningen eller i dödens.

Som spelare är det bara att spika?

– Utifrån de tidigare insatserna är jag inte rädd för någon. Den stabilitet hästen har visat. Vi kommer köra 15-tempo därframme och är de så bra de andra att de kan köra 15-tempo, då är det bara att gratulera. Jag tycker att motståndet ser lite svagare ut den här gången jämfört med tidigare.

Blir det show på lördag om det blir seger på V75?

– Ja, det skulle vara det största jag har vunnit.