Miljonbanan gör V75-spelare rika

TRAV

Flera V75-vinster över 10 miljoner kronor, en på 33 miljoner och en på 56 miljoner under 2000-talet.

Åby är banan som gör travspelarna oerhört rika – på lördag finns en ny chans till supervinst då det är jackpott.

– Det är svårt att säga varför det blir så många miljonvinster här, säger sportchefen Jon Pedersen till Trav365.

På lördag är det jackpott på V75 och 77 miljoner kronor att spela om.

Tävlingarna avgörs på Åbytravet i Mölndal i Göteborg och just den banan är känd för sina jättevinster på V75.

Två av de fem största travvinsterna genom tiderna är utdelade på Åby, 1996 då två familjer delade på över 33 miljoner kronor och för knappt två år sedan då storspelaren Christer Eriksson låg bakom ett system som inbringade 56 miljoner kronor.

Stjärnorna vann stort

Utöver de supervinsterna har Åbytravet genererat flertalet vinster över tio miljoner och ännu fler på bara över miljonen.

I april 2011 slog ett kompisgäng från Göteborg till. De tog ut ett par hästar själva och lät Harry Boy lösa resten. Mycket lyckat då vinsten blev nio miljoner kronor.

Hockeystjärnorna Kristian Huselius och Tommy Salo har bland andra också fått smaka på sötman efter miljonvinster på banan i Mölndal.

”Husse” drog in 5,9 miljoner på ett bräde och Salo mäktade med att vinna 5,5 miljoner kronor.

”Måste räkna ut var hästarna hamnar”

Men varför vinner ofta spelare miljoner när Åby arrangerar V75?

– Det är svårt att svara på, säger sportchefen Jon Pedersen.

Han funderar vidare:

– Vi har dubbla open strech (två extra innerspår över upploppet) här och det är en grej som kan påverka. Men vi hade ju storvinster även innan det...

Vad ska man framförallt tänka på när man spelar till Åby?

– Det är ju open stretch. Man måste nästan räkna ut var hästarna hamnar från start. Det är inte lätt att vinna från sista positionen utvändigt, i alla fall inte på V75.

Något mer?

– Vi har en del utländska gäster som kommer hit och tävlar, de ekipagen måste man ha lite koll på. Hur har de gått mot svensk konkurrens tidigare till exempel.

Hur ser banan ut inför lördagen?

– Väldigt bra! Det är sommarbana just nu i alla fall och man kan köra med valfri balans. Prognosen visar att det kan komma lite regn på lördag, då får vi se, men det ska inte vara några problem.

– I övrigt är det fullt tryck inför lördagen och alla restauranger är fulla. Vi kör julbord och i entréhallen är det en julmarknad som brukar vara väldigt uppskattad. Vi får även besök av Mölndals lucia, säger Pedersen.

Har du någon hemmahäst man inte får missa på V75?

– 8 Finish Brandon (V75-6) håller vi en extra tumme. Hästen har riktigt bra form och är en outsider. Vi vurmar även för 2 Solvato som är en stor outsider i gulddivisionen, V75-3, som bland andra möter Maharajah.