Lämnade pokern – blev travtränare

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Chans att vinna på V75 Mathias Andersson, Lucky Luke Zenz och kusken Rikard N Skoglund i vinnarcirkeln.
På lördag kör Rikard hästen igen.
Chans att vinna på V75 Mathias Andersson, Lucky Luke Zenz och kusken Rikard N Skoglund i vinnarcirkeln.
På lördag kör Rikard hästen igen.

Mathias Andersson bestämde sig för att sluta som pokerproffs och satsa allt på travet.

Nu tränar han hästar på heltid och har fått fram segerstaplaren Lucky Luke Zenz.

På lördag kan de vinna V75 på hemmabanan Hagmyren.

– Det vore fantastiskt, vi har siktat på det här loppet, säger han.

Mathias Andersson är en av Hagmyrens nya och lovande travtränare. Från att ha haft poker som yrke och hästarna som en hobby har han bestämt sig för att satsa fullt ut på travet.

I dag har han ett stall på Hagmyren med plats för 14 hästar, tre anställda och föder även upp hästar själv.

–  Jag är uppvuxen med hästar eftersom farsan alltid har haft hästar. Det har varit mitt stora intresse och jag har tänkt att jag vill köra mitt eget race. Jag plockade ut amatörlicens i fjol och tog hem hästarna som jag hade i träning. Det känns bra att vara egen, det blir på annat sätt. Det är jäkligt kul även om det är mycket jobb, säger han.

Segermaskin i stallet

Det har gått bra för Mathias, på träningslistan har han V75-aktuella

Lucky Luke Zenz som börjat karriären med fyra raka segrar för sin tränare.

Senast vid V75 på Axevalla blev det förlust för första gången. Istället fick de resa hem till Hudiksvall med en sjundeplats.

– Det var första övernattningen och han hade druckit dåligt. Han gick helt okej, men något sämre än jag hade förväntat mig.

På lördag har de chans att ta revansch när det är V75 på hemmabanan Hagmyren.

– Det vore fantastisk med seger. Det är här på Hagmyren jag har växt upp och hängt på trav sedan jag var liten. Jag har nog hängt i de här stallarna sedan jag var nio år gammal eftersom pappa var hästägare. Det vore väldigt roligt.

Vad tror du om chanserna?

– Jag tror på bra chans. Allt verkar bra med hästen. Det blev lite mycket för honom med resa och övernattning senast vid starten på V75.

– Balansen har jag inte bestämt ännu. Det var första barfota senast och det fungerade bra. Däremot körde vi med helstäng sist och han har haft halvstängt innan, vi kommer gå tillbaka till det nu på lördag.

Mathias köpte hästen som unghäst av Boko Stables och märkte tidigt att det var något extra med honom.

–  Han har alltid varit lovande och fin. Han har haft lite problem med gaffelbandsskador tidigare, men nu verkar det bra. Han är väldigt kapabel.

”Gulddivisionen om ett år”

Efter starten på Hagmyren siktar de högre.

– Vinner han och är bra här så är planen att vara med i Derbyuttagningarna. Jag tror att håller han ihop så kommer han absolut gå upp i gulddivisionen om ett år.

Mathias höll själv på med friidrott när han var yngre och hämtar mycket  av sin träningsfilosofi från det.

–  Det viktigaste är att hålla hästarna fräscha. Det handlar mycket om individanpassad träning. De flesta av mina hästar går tre gånger i vecka. Varannan tur får de jogga och varannan är intervaller. Vissa av dem ridtränas. Sedan lägger vi ner väldigt mycket tid på massage av hästarna, säger han.

Vad har du för planer och drömmar som tränare?

– Jag köpte in 17 ettåringar för tre år sedan, nu har jag 10 av dem kvar. Målet är att få fram en superstjärna av dem.  Jag vill utöka allt eftersom men problemet är att jag inte har tillräckligt med boxplatser. Jag skulle även vilja ta in hästar i träning. Planen är att gå proffstränarutbildningen bara jag får tid, förklarar han.

Publicerad: