V64: Nygammal start för Sundberg

Publicerad 2013-10-20

STOCKHOLM. En veteran i storform.
Hans-Owe Sundberg går mot ett av sina bästa år som tränare.
Stallet har redan selat ut 20 vinnare på Solvalla i år.
På söndag kan det bli ännu mer.

När Solvalla bjuder in till V64-tävlingar på söndag kan en rödklädd hemmakämpe hamna i huvudrollen.
Hans-Owe Sundberg är med 2,6 miljoner inkört och 30 segrar på väg mot en av sina bästa säsonger i den långa tränarkarriären.
Vi fick en pratstund med en 63-årige veteran som ligger sjua i tränarligan på landets största bana och sällan haft det så väl förspänt i stallet.
Hur ser du på säsongen så här långt?
- Jag är nöjd. Framförallt med unghästarna. Åtta av våra elva treåringar har vunnit lopp och alla har gjort bra ifrån sig.
Finns det någon speciell anledning som du kan peka på?
- Det är väl i första hand att de fått vara friska och sunda vilket gjort att vi kunnat träna på. Sedan får de komma ut när de är färdiga. Men vi har haft en generationsväxling i stallet, en tredjedel av hästarna är tre år. Normala år brukar vi bara slussa in tre-fyra-fem unghästar.
Varför har det blivit så?
- Det var för några år sedan då vi fick mer uppmärksamhet. Laritz Supergoal, Scarlets Aino och Smashing Klipp var tre hästar som alla sprang in över miljonen. Vi lyckades hålla igång dem flera säsonger och det gav väl lite eko. Annars har vi ofta jobbat i det tysta,  men då fick vi riktig snurr på det och det märktes genom att många blev intresserade av att satsa på oss. Jag tror att det är effekterna av det vi ser nu.
Är det roligare att jobba nu också?
- Det har alltid varit roligt, även om det såklart går upp och ner. Vi har flyttat tillbaka till vår gamla gård Nygård i Nykvarn som jag lämnade för 13 år sedan. Kjell Eriksson som äger tycker att det är väldigt roligt med hästar och ställer upp på alla önskemål. Han renoverade upp stallet och gjorde ordning så att vi kunde flytta in vid nyår. Att det finns så stort intresse har hjälpt till att skapa positiv stämning bland personalen vilket är oerhört viktigt. Man kan säga att det blivit lite av en nystart, eller nygammal start, för mig.
På söndag startar stallet tre hästar inom V64-spelet och på pappret ser alla ut att ha vinstchans.
- Alla tre har i alla fall fin form så visst ser det intressant ut. Med Lotus Eld är det väl mer att hoppas än att tro på riktig segerchans, de andra två har i normala fall bättre möjligheter, säger Hans-Owe Sundberg och rundar av med att berätta om sina starthästar:
"Hjälpt av springspåret"
- 5 Io Eld (V64-1) är väldigt effektiv i ledningen där hon tagit tre av sina fyra segrar. Senast tog hon sig dit från samma läge som nu så jag siktar givetvis på repris. Att hon svek för tre starter sedan berodde på en förkylning och tyvärr galopperade hon starten efteråt, annars tycker jag att det är en jämn och säker häst. Hon är pigg och fin i träningen och vi gör inga ändringar på någon av hästarna.
- Storebror 10 Lotus Eld (V64-2) är lite seg av sig, speciellt kan han vara onödigt trög bakifrån vissa dagar. Han har bara gått i ledningen en gång och var piggare där och dessutom vunnit från dödens så jag kan tänka mig att köra offensivt från början här. Normalt ska han vara hjälpt av springspåret och kunna få en bra start, jag vill i alla fall försöka komma lite vettigt på det den här gången. Formen är fin och han har vunnit över distansen.
- 4 Love Younathan (V64-3) har börjat karriären bra. I debuten körde jag väldigt snällt från bakspår eftersom han haft lätt att gå upp i varv och jag ville ge honom en snäll inledning på tävlandet. Han gick fint till slut utan att vara tom i mål. Senast var jag väldigt nöjd att han höll sig så lugn bakom bilen och lät honom öppna i sin egen takt innan vi körde till, då avgjorde han utan problem. Det känns som en riktigt rejäl häst och jag tror att han ska kunna prestera lika bra igen.

Robin Johansson