Ohlssons succéår: ”Det är otroligt”

TRAV

Han har blivit champion på åtta banor och haft ett nytt fantastiskt år med flera stora segrar.

Nu har Ulf Ohlsson tankar om att kanske lämna sin bas i Norrland.

– Min sambo Elin är på mig att flytta söderut och det är klart att det skulle underlätta mycket på flera sätt, säger Ohlsson.

Ulf Ohlsson har återigen haft ett kanonår som kusk och vunnit 266 lopp, kört in 27,5 miljoner och är trea i den allsvenska kuskligan. Vad som är anmärkningsvärt är att en av landets främsta catchdrivers har blivit champion på hela åtta olika banor. Ohlssons championbanor under 2013 är Boden, Bollnäs, Dannero, Hagmyren, Skellefteå, Solänget, Umåker och Östersund.

– Det är otroligt att det kunde bli så många. I några championat så var det tajt och när man de senaste veckorna såg att man hade chans på dem så ville man ju försöka ta dem. I december trodde jag att det skulle bli svårt för då var jag utomlands på semester ett par veckor. Men de banor jag hade chans på tog jag och det är fantastiskt roligt att det lyckades, säger Ulf Ohlsson.

”Nytt champion-rekord”

Är det någon kusk som har tagit åtta championat samma år tidigare?

– Jag tror inte det. Jag har tagit sex tidigare men jag vet ingen som har tagit åtta. Så det är nog nytt rekord och det är såklart en kul grej.

– Men återigen så är det otroligt att det kunde bli så många som åtta championat. Flera av de här banorna går ju in i varandra eftersom de ibland kör samma dag och krockar ganska ofta.

Vilka är höjdpunkterna under året?

– Det är framförallt Kriteriet med Rokkakudo. Det var väldigt stort. Men även Sprintermästaren med Quid Pro Quo var också stort med allt runtomkring den helgen. Det var jättekul.

– Annars har det blivit nästan lika många segrar och inkörda pengar som i fjol och som helhet är jag väldigt nöjd med året. Man får tänka på att prispengarna har minskat litegrann gentemot året innan.

Ett annat rekord tog du i somras när du tävlade 75 dagar i sträck. Hur kändes det?

– Ja, det var otroligt att det blev så många men det gick bra under den perioden och man ska tänka på att jag även körde en del dubbla pass. Först lunchtrav och sedan trav på kvällen samma dag. Totalt blev det 75 dagar i följd och sedan var jag ledig en dag innan jag körde på igen.

”Är inte förstekusk åt någon”

Du som kör och vinner så mycket lopp, är du egentligen förstekusk åt något stall i landet?

– Nej, det är jag inte. Petri Salmela är min största kund och honom kör jag jättemycket lopp för men förstekusk är jag inte för någon tränare, även om jag får köra åt väldigt många.

Hur många mil har du kört med bilen för att få ihop alla segrar?

- Alldeles för många…

– Men jag tror faktiskt att jag har kört lite mindre mil i år eftersom jag har flugit mer än tidigare. Annars har jag inte kört under 12 000 mil per år något av de senaste åren. Ett år blev det till och med 14 000 mil så det är klart att det är lite jobbigt.

”Mindre trav i Norrland nästa år”

Du är en av de kuskar som tävlar flitigast och kör flest lopp. Hur länge kan du hålla den här takten?

– Det vet jag inte. Nu blir det lite annorlunda nästa år med ett annat tävlingsschema som ST (Svensk Travsport) har infört. Jag vet inte exakt hur många mindre tävlingsdagar det blir i Norrland men jag tror att de totalt har dragit in 17 på de här breddgraderna.

– ST vill bredda sporten och vi kuskar som kör över 150 lopp per år får inte vara med vissa dagar eller i flera lopp. Ibland rör det sig om hela tävlingsdagar. Sedan har banor som Dannero och Solänget skippat många tävlingsdagar så det är klart att det blir mindre trav för mig i Norrland nästa år.

”Har tankar på en flytt”

Har du funderat på flytta söderut och ha din bas i mellan- eller i södra Sverige?

– Ja, jag hade den tanken i går (läs söndag) när jag satt i bilen hem från Arlanda. Jag hade tävlat i Boden och då flyger jag till Arlanda och bilar hem därifrån. Det är lite omständigt när man bor i Sundsvall och det känns lite avigt. Då funderade jag på det och min sambo Elin (Gustavsson) har alltid velat att vi ska dra söderut. Jag har även min dotter som är 17 år och som bor i Linköping.

– Så det är klart att det skulle underlätta mycket på flera sätt och ett bra alternativ skulle vara att bosätta sig i Stockholms-området och ha nära till många banor i mellan-Sverige och sedan kunna flyga från Arlanda när det behövs.

– Fast samtidigt trivs jag jättebra här uppe och det är som sagt mest Elin som har varit på mig. Så det är väl inget som är aktuellt just nu, men det är inte helt omöjligt i framtiden. Man tänker ibland på det när man sitter och kör bil långa sträckor.

Så då blir du kanske kvar och fortsätter att vara ”Kungen av Norrland”?

– Ha, ha, ja vi får se lite hur travet blir i Norrland framöver. Mycket hänger på det men när man slår upp propositionerna för januari så ser det inget vidare ut. Östersund kör två dagar och har fem lopp varje tävlingsdag med bara 5 000 kronor i förstapris. Då får man ju inte ens ihop till bensinen om man ska åka dit, menar Bergsåkers-kusken.

Hur ser du annars på nästa år? Någon målsättning?

– Rekord är till för att slås men det blir väldigt svårt att ta åtta championat igen och lika många segrar. Jag brukar säga att det är svårt att ha någon målsättning för det gäller ju hela tiden att göra ett så bra jobb som möjligt.

Michael Carlsson/Kanal 75