Derbyvinnaren gör comeback – på V75

1 av 3 | Foto: Beau Mec vinner Svenskt Trav-Derby
TRAV

För ett år sedan satte en allvarlig skada stopp.

På lördag är forne derbyvinnaren Beau Mec tillbaka på tävlingsbanan och han kastar sig rakt ut i hetluften i V75.

– Först siktar vi på Prix d’Amerique och sedan tar vi Elitloppet. Skämt åsido får vi hoppas att han håller för att tävla nu. Springa kan han och jag tror att han kan gå ganska rejält på lördag, säger hästens tränare Lars Wikström.

Det har hunnit gå fem år sedan Beau Mec för evigt tog en plats i travhistorien genom att vinna Svenskt Travderby på Jägersro. Efter det har det strulat mycket för hingsten som är lika skör som kapabel. Visst har det blivit en och annan seger men hästen har haft mycket problem och när han för ganska precis ett år sedan startade som favorit i gulddivisonen ådrog han sig en gaffelbandsskada. Sedan i våras har han tränats för comeback av Lars Wikström.

– Ägarna ringde och frågade om jag kunde ta honom. Jag hade hans mamma i träning också så det är lite kul, säger Bergsåkertränaren och fortsätter.

– Jag har kört på efter mitt koncept och det har inte varit något krångel alls. Han fick gå lugnt i maj och juni och efter det har vi trimmat på ordentligt.

Hur vässad är han inför comebacken?

– Han har ingen tokform så klart men han är rejält tränad och hade gått ett 1.15-jobb inför kvalet, där han såg lysande ut och gick fort till slut, så han har fått två ganska rejäla jobb.

Bra med fel förutsättningar

På lördag är det innerspår bakom startbilen och kort distans som gäller för Beau Mec. I vanliga fall inga idealiska förutsättningar för hästen, som inte är särskilt startsnabb, men i första starten efter ett årslångt tävlingsuppehåll kan de passa fint.

– Helst hade jag kanske sett att det varit 2 140 meter men han har bara varit ute över 1 640 meter en gång och då var han fantastiskt bra, och alla säger ju att de brukar bli sprinters på äldre dagar, säger Wikström och skrattar.

– Från innerspåret kan han hamna i allt från rygg på ledaren till fjärde par invändigt, men det kan lösa sig ändå och det kan vara bra för honom att få ett snällt lopp.

Väderprognoserna visar några minusgrader och ett lätt snöfall under lördagseftermiddagen. Hur banunderlaget blir är med andra ord svårspått än så länge.

– För hans del spelar det ingen stor roll. Han kan gå barfota runt om, utan skor fram och med skor bak eller med skor runt om. I de två senaste jobben har han gått med skor runt om och brodd bak.

Vad tror du om chansen?

– Det är svårbedömt men det är en ganska klen gulddivision och hade han varit i form hade jag trott på bra chans. Skulle han hålla ledningen tror jag också på toppchans, men dit är det väldigt långt. Hästen jobbar i alla fall bra och Torbjörn Jansson känner honom väldigt bra. Han får ses som en rysare.

Gynnad av brodd

Ett sannolikt ännu hetare bud för V75-spelarna är Beau Mecs stallkamrat Above All Ås(V75-6). Hästen sprakar av form och kommer till start med två raka segrar i ryggen.

– Han utvecklas hela tiden och gör det bra i stort sett varje gång. Det känns som att han bara blir bättre och bättre.

Above All Ås har hittills inte lyckats vinna något V75-lopp trots flera mycket starka insatser i bronsdivisionen. Att det nu är debut i silverdivisionen är inget som bekymrar hans tränare.

– Han är härdad i brons och jag tror att han hävdar sig i silver också. Vilken distans det är spelar ingen roll för honom. Han är komplett och har tiderna som krävs i kroppen. Man måste få bra lopp för att vinna i V75 men han har ett bra utgångsläge och allt verkar bara bra med honom efter senast. Skulle det krävas brodd är det absolut inget problem för honom. Han är snarare gynnad av det jämfört med andra hästar.

Ola Johansson, Kanal 75