Helena Burman jagar en dubbel

Publicerad 2016-10-25

Hon vinner var femte start och går mot sitt bästa år som tränare.

Men en sak är Helena Burman inte nöjd med.

– Har vi bara vunnit två V75-lopp i år? Det är bara för dåligt. Då får vi ta en dubbel på lördag, slår Jägersrotränaren fast inför helgens V75-omgång på hemmaplan.

En expanderande tränare med fokus på att få sina hästägare att trivas.

Så vill gärna Helena Burman framhäva sig själv.

Faktum är att hon snabbt anpassat sig till rollen som publik tränare från att i många år endast haft hästar ägda av henne själv och sambon Göran Falk.

– Vi har byggt hela vår anläggning med tanken att folk ska tycka att det är trevligt att komma hit och hälsa på. Det finns en stor hästägarstuga där man kan titta ut över alla träningsbanorna, sedan har vi riddarsalen som ligger i anslutning till stallet och går att hyra om man vill ha fest, berättar Burman om sin träningscamp Falk-On-Hill utanför Klågerup.

Riddarsalen är en sällsynt pampig festlokal med tolv meter i takhöjd, onekligen en unik tillbyggnad till ett travstall.

– Vi hade ett event för våra hästägare i lördags när vi grillade och åt i riddarsalen. Sedan fick många av dem åka häst, flera för första gången. Det var gamle Jackal Face som ställde upp. Det blev ett jättetrevligt arrangemang, berättar Burman som inte hymlar om att är på offensiven när det gäller att locka nya människor till stallet.

– Det var väl 30-40 personer här i lördags, men så var det en ganska informell fest. Till våren ska vi ha öppet hus och räknar med betydligt fler, då kommer vi att ha annons i Travronden för att bjuda in.

Får köpa in hästar själv

Samtidigt som det kommit in nya hästar och ägare har den egna uppfödningen av F-hästar trappats ner. För tillfället finns fyra fölston, men ingen häst född 2015.

– Nej, det blev tyvärr inte så, men tre är dräktiga. Istället har jag fått chansen att köpa in hästar själv. Det är första gången i karriären jag haft den möjligheten och något jag verkligen tycker är kul. Att det börjat bra är jag också glad över. Den allra första häst jag köpte in var Staro Litchi, hon har varit duktig i sina tre starter och var sexa i Breeders Course-finalen i Holland i helgen, trots ett tråkigt löpningsförlopp. Av tio tvååringar i stallet har tre startat och ytterligare tre kommer att starta i år.

Totalt finns 32 hästar i boxarna vilket är en rejäl ökning gentemot tidigare år.

– Det gäller att växa med förstånd, och ännu så länge tycker jag att vi klarar av det.

Det bevisas av statistiken där stallet ståtar med snygga 19 i segerprocent för året och har alla möjligheter att passera två miljoner kronor inkört om lördagen går enligt planerna.

I sak innebär det att Helena Burman går mot sin klart bästa säsong som travtränare.

Däremot är två segrar på 25 V75-starter varken rekord eller något som hon vill skylta med.

– Nej, det är för dåligt, det måste jag säga. Men vi får ta en dubbel på lördag och sedan en till i finalerna. Då kan jag vara nöjd med V75-året.

Skrattade högt

De två hästarna som gäller är Augustus F. och Eldrick Boko.

Hästar som båda återkommit till banan efter tävlingsuppehåll under sensommaren.

Augustus F. har fått tre lopp i kroppen och kommer närmast från spetsseger från innerspår över kort distans. Exakt samma förutsättningar som bjuds på lördag.

– Jag skrattade högt när jag såg startspåret. Det är helt perfekt för honom. Om planen är att leda hela vägen? Det får du väl fråga Söderkvist (Stefan) som kör, men jag tycker att det borde vara hans plan. Hästen gillar ju att springa i ledningen så varför ”klydda” till det, som man säger här nere.

Är formen på topp nu?

– Den borde vara på väg dit. Han ska vara snäppet bättre än i förra loppet i alla fall. Han har ju vunnit på 1.11,0 utvändigt om ledaren mitt i vintern och gick 1.11,3 senast så jag hoppas att han kan springa minst lika fort på lördag.

”Klyddar” du till något i utrustningen?

– Jag tror inte det. Hästen har gått med öppet huvudlag i de här tre starterna, tidigare i år hade han halvstängt i några starter. Förmodligen får det öppna sitta kvar, han visade ju att han kan öppna lika snabbt med det senast. Vi har nästan alltid kört honom i vanlig vagn eftersom jag inbillat mig att han inte riktigt trivs i jänkarvagnen. Men det är inte otänkbart att vi testar den, det måste jag meditera lite över under veckan.

Vann först Boost - nu Top 7?

Eldrick Boko är en sällsynt segermaskin som bara förlorat i sex av karriärens 16 starter. I återkomsten senast gick det som vanligt.

– Han hade känts löpglad och stark under uppehållet så jag trodde på en bra prestation, men kanske inte att han skulle klara att vinna direkt. Nu gick det vägen och han kommer att gå framåt rejält med den genomköraren.

Jamför honom nu med då han tog V75-vinsten i april...

– Jag tror snarare att han är bättre. Han stod väldigt billigt inne i klassen i våras sett till sin höga grundkapacitet. Nu är motståndet betydligt tuffare så han måste vara bättre för att räcka, men jag tycker att det är en häst med mycket utveckling kvar i sig.

Ändrar man något där när det vankas V75?

– Det är möjligt att jag provar halvstängt huvudlag för första gången. Han har alltid sprungit med öppet tidigare, men nu kan det vara läge att försöka vara med lite grann från början. Som jag känner just nu blir det nog så. I övrigt går han med spydervagnen han haft på sistone och samma skor som han haft sedan V75-vinsten.

Lördagen innebär även startskottet för ATG:s nya spelform Top 7. Ett spel där det gäller att pricka de sju första hästar i rätt ordningsföljd. Det är silverdivisionen med Augustus F. som valts ut som V75-5.

En lustig detalj i sammanhanget är att det var just Augustus som vann det första V75-loppet med ATG:s senaste spelnyhet, Boost.

Om du ska tipsa Top 7-spelarna – vilken placering tror du att Augustus tar?

– Jag satsar ju på att vinna så mitt tips måste bli etta. Resten får de räkna ut själva, säger Helena Burman.

Robin Johansson, Kanal 75