Stjärnhästen död: ”Otroligt tråkigt”

1 av 2 | Foto: Joke Face.
TRAV

Stjärnhästen Joke Face är död.

På Twitter meddelar stall Kolgjini den tragiska nyheten.

”Klok som få..Vacker som en tavla.. R.I.P. Joke Face!”

Den vackre hingsten, ägd av familjen Kolgjini, vann Derbyt på hemmaplan, Jägersro, bland andra storsegrar och sprang in drygt 7.2 miljoner kronor och vann 21 av 43 starter under sin tävlingskarriär.

Efter flera skador tvingades hästen sluta att tävla 2014.

Därefter har stjärnan verkat som avelshingst och det med stor framgång.

Joke Face är bland andra pappa till Robinia Face, Rio Rita Face och Rushmore Face, som alla tre börjat sina tävlingskarriärer mycket lovande.

”Väldigt nära hela familjen”

Under måndagskvällen drabbades Kolgjinis ögonsten av kolik och kördes med ilfart till Helsingsborgs Djursjukhus.

Där blev hästen buköppnad, men hans liv gick inte att rädda.

– Han dog på operationsbordet. Det är en otroligt riskfylld operation, men man måste ju försöka rädda honom ju, säger Adrian Kolgjini till Trav365.

– Otroligt tråkigt och sorgligt, fy fan. Han har varit väldigt nära hela familjen. Han strulade mycket som unghäst och då fick mamma ta honom och rätta till honom ordentligt. Efter ”Vikingen”, Viking Kronos, är det här den största familjehäst som vi har haft. Hela familjen var med och ägde honom. han stod oss närmast. Han tog stallets första Derbyseger, han har betytt så sjukt mycket för oss.

”Där fick vi mycket problem nu”

Joke Face spenderade sina sista dagar på gården i Vomb, där han har haft en egen hage i familjens trädgård.

– Vi höll precis på att bygga ett hus till honom i hagen, där skulle han bo, i vår trädgård. Det är så sorgligt. Han kommer att begravas i Vomb i alla fall. Vi får hitta en fin plats till honom.

Hur mår du och familjen?

– Det är tufft, så klart. Mamma mår sämst. Men det är trots allt djur, man får ha lite perspektiv, visst de kommer en mycket nära, men man vet att de inte har så långa liv.

Familjen Kolgjini har storsatsat på Joke Face i aveln, och hade höga tankar om honom.

– Det är ett hårt slag mot vår avelsverksamhet, det är inget att sticka under stolen med. Där fick vi mycket problem nu. Vi satsade ju stenhårt på honom. Vi trodde att han skulle bli nya Vikingen i aveln. Det här är så tragiskt på så många sätt för verksamheten. Hans död märks tydligt på stämningen här i dag, alla är ledsna. Han betydde så mycket - för många, säger Adrian Kolgjini.

Trav365 har sökt Lutfi Kolgjini.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav